Οι υπαναχωρήσεις της τρόικας ως προς τα συμφωνηθέντα για τα δημοσιονομικά μέτρα, την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχουν οδηγήσει σε μια ριζική αναδιαμόρφωση του χρονοδιαγράμματος των αποφάσεων και του ελέγχου της τρόικας.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο έλεγχος δεν αναμένεται να κλείσει πριν από τα τέλη του έτους. 
Αναλυτικά:
1. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει κλείσει το θέμα των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της «υποδόσης» του 1 δισ. ευρώ. Η «υποδόση» έχει εγκριθεί από τον Ιούλιο και θεωρητικά θα έπρεπε να εκταμιευθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, έως και σήμερα δεν υπάρχει συμφωνία για τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ (ένα εκ των προαπαιτουμένων) και είναι ίσως το μοναδικό θέμα στο οποίο καθυστέρησε η Αθήνα να αναλάβει δράση.
2. Εως τα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει κλείσει το θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2014. Στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2014 και εκεί θα πρέπει να περιλαμβάνονται και τυχόν νέα μέτρα.
Η τρόικα επιμένει ότι απαιτείται η λήψη επιπρόσθετων μέτρων ύψους 2 δισ., αν και τον Ιούλιο είχε συμφωνήσει ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα για το 2014. Η αλλαγή στη στάση της τρόικας έχει προκαλέσει καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις.
Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε το αργότερο έως τον Νοέμβριο να είχε κλείσει το θέμα των νέων μέτρων για το 2015-2016, που η τρόικα τα υπολόγιζε στα 4,1 δισ. και η ελληνική πλευρά στα 2,4 δισ. Πλέον, το θέμα αυτό είναι πολύ πιθανό να μη συζητηθεί και να παραπεμφθεί για του χρόνου ή απλώς να υπάρξει μια συμφωνία επί του ύψους των νέων μέτρων χωρίς να ανοίξει το θέμα τού ποια θα είναι αυτά.
3. Μέσα στον Δεκέμβριο εκτιμούν οι αισιόδοξοι ότι θα κλείσει και το θέμα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού του 2014 (τουλάχιστον). Αμεσος στόχος, να καλυφθεί η χρηματοδότηση της χώρας για το επόμενο 12μηνο, ώστε να συνεχίσει το ΔΝΤ να στηρίζει το ελληνικό πρόγραμμα. Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της η Ευρωζώνη και ιδίως η ΕΚΤ που αντιδρά και σε εναλλακτικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς.
4. Μετά τις ευρωεκλογές (τέλη Μαΐου) αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για τα νέα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους. Η Ευρωζώνη, διά στόματος του επικεφαλής του Εurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, και η Ελλάδα, διά του κ. Γ. Στουρνάρα, έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι το θέμα θα συζητηθεί τον Απρίλιο και μετά την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Εurostat. 
Όμως η διενέργεια των ευρωεκλογών οδηγεί τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης στο να μη θέλουν να ανοίξουν αυτό το μέτωπο.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook