Στο επόμενο έτος ο μεγάλος κίνδυνος για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα είναι ότι η πολιτική συναίνεση που στηρίζει το ευρώ, θα αρχίσει να διαλύεται, προειδοποιούν σε άρθρο τους οι Financial Times. «Η αδύναμη οικονομία, η κόπωση με την λιτότητα, η οργή για την μετανάστευση και η πικρία για την απομακρυσμένη, όπως μοιάζει, ΕΕ, τροφοδοτούν την ανέλιξη των αντι-καθεστωτικών και εθνικιστικών πολιτικών κομμάτων σε όλη την ήπειρο» αναφέρεται στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τους FT, η κρίση για το όριο του χρέους στην Αμερική, κατόρθωσε κάτι πολύ σημαντικό: Η σύγκριση έκανε την ΕΕ να δείχνει ότι απολαμβάνει καλή διακυβέρνηση. Τα συστήματα τόσο της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ επιβαρύνονται με υπέρ και κατά, που δυσκολεύουν τις συγκρίσεις. Η Ευρώπη όμως έχει σήμερα κάτι, που λείπει στην Αμερική: Όλες οι πολύ σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνουν οι Βρυξέλλες, είναι αφιερωμένες στο να κάνουν το σύστημα να αποδώσει. Δεν υπάρχουν απόψεις «τύπου» Tea Party που να θεωρούν προδοσία τον συμβιβασμό.

Αν και ήταν συνεχείς οι διαμαρτυρίες ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν «πολύ λίγα, πολύ αργοπορημένα», οι αγορές συνειδητοποίησαν ότι -έστω κι αν οι ηγέτες της Ευρώπης δεν το έπιασαν από την αρχή- οι ηγέτες πάλι θα συσπειρώνονταν, πάλι θα έκαναν έκτακτες συναντήσεις, πάλι θα προσπαθούσαν να χτυπήσουν το πρόβλημα. Το γεγονός ότι και οι 28 ηγέτες στις συνόδους κορυφής της ΕΕ είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν από κοινού, είναι πολύ κρίσιμο για να κρατηθεί ζωντανό το ευρώ.

Εuro2day

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook