Περισσότερες προσλήψεις το 2014 σε σχέση με όσες έγιναν φέτος «υποσχέθηκε» ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη «Διαύγεια».

Ο υπουργός εξήγησε ότι, έως το τέλος του 2013, θα έχουν πραγματοποιηθεί 7.000-8.000 προσλήψεις (σ.σ. μέσω του μέτρου 1/5) και εκτίμησε ότι «το 2014 οι προσλήψεις θα είναοι σημαντικά περισσότερες, λόγω του 1/5 και του 1/1 (αναγκαστικές αποχωρήσεις)».

Πάντως, παραδέχθηκε ότι κρατά «μικρό καλάθι» αναφορικά με τον επανέλεγχο για τον εντοπισμό «μαϊμού» πτυχίων και δικαιολογητικών πρόσληψης, παρά τις αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις που έκανε ο ίδιος, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, που μιλούσε για 100.000 προσλήψεις με «μαϊμού» πτυχία.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «έγινε μια αναφορά για πλαστά δικαιολογητικά. Εχει σταλεί εγκύκλιος για να επανεξεταστούν, αλλά ο εντοπισμός τους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Από έναν έλεγχο σε συγκεκριμένη κατηγορία -των δημοτικών αστυνομικών- διαπιστώσαμε ότι είναι χρονοβόρα διαδικασία. Υπάρχουν διαφορετικά δικαιολογητικά σε κάθε περίπτωση και έλλειψη, σε πολλές περιπτώσεις, βάσης δεδομένων για να συγκριθούν τα στοιχεία».

Επιπροσθέτως, ανέφερε πως, από τις περίπου 2.100 περιπτώσεις που ελέγχονται για πειθαρχικά παραπτώματα, οι 960 έχουν μπει σε αυτοδίκαιη αργία και 223 τέθηκαν σε αναγκαστική αποχώρηση.

Πέραν αυτών, ο υπουργός υπερασπίστηκε τις διατάξεις του νομοσχεδίου που «διορθώνουν», όπως είπε, τον τρόπο χορήγησης αδειών σε δημοσίους υπαλλήλους, εξηγώντας: «Η μηχανογραφική άδεια θεσπίστηκε το Μάιο του 1989, όταν η τότε κυβέρνηση θεώρησε ότι κάποιος μπορεί να πάρει άδεια λόγω χρήσης Η/Υ. Σήμερα θεωρούμε ότι αυτό είναι αναχρονιστικό και πρέπει να καταργηθεί. Διορθώνουμε τις αναρρωτικές και από 4 ημέρες που μπορούσε να πάρει κάποιος από τη «σημαία», το κατεβάζουμε στις 2».

Σημείωσε δε, ότι σε ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων είναι αυξημένος ο αριθμός -ξεφεύγει από τη στατιστική ανάλυση- λήψης αδειών κύησης. «Πρέπει να χορηγείται» όπως είπε, «για τους σωστούς λόγους».

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη:

"• Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι ένα άθροισμα μικρών, μεσαίων και μεγάλων αλλαγών, οι οποίες φυσικά όλες πρέπει να υπηρετούν τον ίδιο αξιακό κώδικα και την ίδια κεντρική στόχευση, αλλά δεν είναι μια μεγάλη κεντρική ιδέα, η οποία επιβάλλεται από πάνω προς τα κάτω και σπανίως εφαρμόζεται.

• Το να θεωρήσει κανείς ότι έχει έναν κεντρικό σχεδιασμό για τα ζητήματα της Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος μπορεί ν’ αποτυπωθεί σε ένα μεγάλο νομοθέτημα, που θα αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα της Δημόσιας Διοίκησης ταυτόχρονα, νομίζω ότι αυταπατάται.

• Η μεταρρύθμιση που σχεδιάζουμε αφορά σε ένα πλέγμα παρεμβάσεων, στις δομές, τις διαδικασίες και στο ανθρώπινο δυναμικό της Δημόσιας Διοίκησης.

• Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι άκουσα από τον Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ ότι «το νομοσχέδιο αυτό υπηρετεί μνημονιακές υποχρεώσεις». Καμία μνημονιακή υποχρέωση δεν υπηρετεί. Κάνουμε αυτονόητες κινήσεις εξορθολογισμού, που δεν είχαν γίνει για χρόνια.

• Το νομοσχέδιο είναι λιτό, δεν θα χρειαστεί κανένα Προεδρικό Διάταγμα και συνεπώς πρέπει να πιστώνεται στη λογική της καλής νομοθέτησης.

• Το νομοσχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση και με παρέμβασή μου επεκτάθηκε η περίοδος της διαβούλευσης, επειδή διαπιστώσαμε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από την κοινωνία των πολιτών, κυρίως ως προς το ζήτημα της «Διαύγειας».

• Η ίδια η διαβούλευση μάς έδωσε περισσότερα ερεθίσματα, ειδικά στο ζήτημα της Διαύγειας, να είμαστε δηλαδή ακόμα πιο τολμηροί απ’ ό,τι ήμασταν στην αρχική πρόταση που είχαμε καταθέσει προς δημόσια διαβούλευση.

• Η διαβούλευση μπορεί πραγματικά να είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την εκτελεστική εξουσία, υπό την προϋπόθεση ότι η εκτελεστική εξουσία θέλει ν’ ακούσει.

• Γνωρίζετε το ιστορικό της μηχανογραφικής άδειας, θεσπίστηκε τον Μάιο του 1989 επειδή η τότε κυβέρνηση έκρινε ότι πρέπει να δώσει ένα κίνητρο για τη χρήση των Η/Υ στη δημόσια διοίκηση. Πλέον, 24 χρόνια μετά, είναι σκόπιμο να καταργηθεί η άδεια και με ενδιαφέρον περιμένω να ακούσω επιχειρηματολογία περί του αντιθέτου.

• Υπήρχε μια απαράδεκτη κατάσταση απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης. Τα πειθαρχικά υπολειτουργούσαν, είχαμε ΕΔΕ που δεν ολοκληρώνονταν, εκατοντάδες εκκρεμείς υποθέσεις για χρόνια που δεν εξετάζονταν από τα πειθαρχικά συμβούλια. Έχει γίνει, και με δουλειά του προκατόχου μου, μια σημαντική παρέμβαση στο ζήτημα της απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης.

• Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους, υπό δύσκολες συνθήκες.

• Δρομολογούμε ένα έργο στο οποίο θα βελτιώσουμε ουσιαστικά τη χρηστική αξία της «Διαύγειας», το οποίο πιστεύουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να το ανακοινώσουμε κα ι να το θέσουμε σε λειτουργία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014, το οποίο θα επιτρέπει στους πολίτες να κάνουν και σχόλια και συνδυασμένες αναζητήσεις στη «Διαύγεια».

• Για πρώτη φορά οι προσλήψεις γίνονται υπό τον κεντρικό έλεγχο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, υπηρετώντας κεντρικές πολιτικές και προτεραιότητες οι οποίες καθορίζονται σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου.

• Οι προσλήψεις θα γίνουν με βάση τον κανόνα «1 προς 5» που ισχύει και τον κανόνα «1 προς 1» που θα ισχύσει για όλες τις αναγκαστικές αποχωρήσεις την περίοδο 2013 - 2014. Πρέπει να προσλάβουμε ανθρώπους με υψηλά προσόντα, που δεν μπορούμε να βρούμε μέσα από τη διαδικασία του προγράμματος της κινητικότητας.

• Μέσα από το πρόγραμμα κινητικότητας εντοπίσαμε 170 δημοτικούς αστυνομικούς πανεπιστημιακής εκπαίδευσης οικονομικού, που είναι αξιοποιήσιμοι και στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξης, για την οικονομική αστυνομία και στο Υπουργείο Οικονομικών."