Διαγωνίστηκαν ανάμεσα σε 19 ομάδες από όλη την Ευρώπη και πήραν την πρωτιά για να την αφιερώσουν στους αδικοχαμένους Δημήτρη Βουρβαχάκη, διευθυντή του ΕΚΑΒ Κρήτης, και τον Βαγγέλη Κελαράκη, πρόεδρο των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, που βρήκαν τραγικό θάνατο στις 12 Δεκεμβρίου 2012 όταν το ασθενοφορό στο οποίο επέβαιναν τυλίχτηκε στις φλόγες ύστερα από τροχαίο (δείτε εδώ).

Η ομάδα ems crete, με τους διασώστες Μανώλη Ροκαδάκη, Μιχάλη Μαρκάκη και τον Αντώνη Κουγιουμτζή, βρέθηκαν στην πρώτη θέση στον διαγωνισμό \”Rally Αφροδίτη\” που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, στις 21 και 22 Οκτωβρίου, και στον οποίο οι συμμετέχοντες αξιολογούνται στις γνώσεις τους πάνω στην προνοσοκομειακή αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.

Φέτος ο πανευρωπαϊκός αυτός διαγωνισμός ήταν αφιερωμένος στη μνήμη των Βουρβαχάκη – Κελαράκη, ενώ δύο από τα βραβεία που εδόθησαν έφεραν τιμητικά το όνομά τους.

«Βάλαμε τα δυνατά μας για τον Βαγγέλη και το Δημήτρη», λέει ο Μανόλης Ροκαδάκης ένας από τους διασώστες που μετείχε στο διαγωνισμό.

Η ομάδα, προτού πάει στο αεροδρόμιο με προορισμό την Κύπρο, σταμάτησε στην Αγ. Πελαγία στο σημείο που κόπηκε το νήμα της ζωής για τον Δημήτρη και τον Βαγγέλη, και «πήραν την ευχή τους».

\"\"

Άλλωστε εμπνευστής και δημιουργός της ομάδας, μαζί με ακόμη δύο άτομα, ήταν ο Βαγγέλης Κελαράκης .

Η αρχή έγινε το 2007. Τα μέλη του EMS crete συγκεντρώνονταν και με την καθοδήγηση του Βαγγέλη έκαναν, σενάρια και προσομοιώσεις, τις δικές τους δηλαδή «προπονήσεις». Σημειωτέον όσοι συμμετέχουν στην ομάδα ταξιδεύουν με δικά τους έξοδα ανά τον κόσμο, η εκπαίδευση και η προετοιμασία αποτελεί δική τους πρωτοβουλία και αφιερώνουν πολύ χρόνο, μεράκι αλλά κυρίως ψυχή, μετατρέποντας τη δουλειά σε όραμα στην υπηρεσία του πολίτη.

Η ομάδα πλέον είναι γνωστή παγκοσμίως, τα τελευταία χρόνια επιτυγχάνει σημαντικές διακρίσεις με σημαντικότερη εκείνη του 2012 στην Τσεχία όπου η ομάδα ήρθε πρώτη στην Ευρώπη και πέμπτη στον κόσμο, σε έναν από τους δυσκολότερους διαγωνισμούς με περίπου 60 συμμετοχές.

Ο ίδιος ο Βαγγέλης Κελαράκης έφτασε να συμμετέχει στον διαγωνισμό ως κριτής, μια θέση που δίνεται τιμητικά μόνο σε άτομα και ομάδες που διακρίνονται στο διαγωνισμό.

Συνεχίζουν το όραμα του Δημήτρη και του Βαγγέλη

Το όνειρο και των δύο, του Δημήτρη και του Βαγγέλη ήταν να γίνει ένας αντίστοιχος διαγωνισμός στη Κρήτη.

Και οι δύο ήταν πολύ γνωστοί και αγαπητοί σε συναδέλφους τους διεθνώς. Για αυτό όταν έγινε το μοιραίο ατύχημα, το ΕΚΑΒ δέχτηκε μηνύματα από διασώστες σε όλο τον κόσμο, από Αμερική μέχρι Αυστραλία.

Η ομάδα πλέον, χωρίς τον εμπνευστή και δημιουργό της συνεχίζει το όραμά του

«Αυτό που θα ήθελε ο Βαγγέλης είναι να μας δει στην Τσεχία πάνω στο βάθρο. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να τα καταφέρουμε και να πραγματοποιήσουμε το όνειρό του» λέει ο Μανόλης που σημειώνει ότι στόχος πια είναι να συνεχίσουν το έργο των δύο τους «δασκάλων», που χάρη στις προσπάθειές τους έφεραν το ΕΚΑΒ σε τέτοια θέση.

«Το επίπεδο είναι ψηλό και δουλειά μας είναι να το κρατήσουμε εκεί ψηλά» σημειώνει ο Μανόλης με τόνο που μοιάζει σαν να το υπόσχεται και να το έχει καταφέρει κιόλας.

Στιγμιότυπα του διαγωνισμού

Στο διαγωνισμό της Κύπρου συμμετείχαν 19 ομάδες οι οποίες διαγωνίστηκαν σε 10 σενάρια, όπως τα ακόλουθα

1. Η γυναίκα του θύματος αυτοκτόνησε και ο ίδιος όταν τη βρήκε νεκρή, αυτοπυροβολήθηκε για να βάλει τέλος στη ζωή του
\"\"

2.Διάσωση εγκύου σε τροχαίο ατύχημα
\"\"

3.Άστεγη που βρέθηκε θετική στο μαντού
\"\"

Φέτος απονεμήθηκαν ειδικά βραβεία στη μνήμη των Βουρβαχάκη – Κελαράκη.

Η γυναίκα του Βαγγέλη Κελαράκη, κλήθηκε από τους κύπριους διοργανωτές για να απονείμει ένα βραβείο που είχε το όνομα του άντρα της. Η ίδια βρήκε το κουράγιο και ακολούθησε την ελληνική αποστολή, ενώ εκτός από τους τρεις διασώστες, συμμετείχαν στο διαγωνισμό ως κριτές ακόμη 4 άτομα από το ΕΚΑΒ Κρήτης.

Επόμενοι σταθμοί της ομάδας είναι οι διαγωνισμοί σε Ισραήλ, Αμερική και Πολωνία, με την ομάδα της Κρήτης να αποτελεί τη μόνη ελληνική συμμετοχή.

Και πάλι οι διασώστες της ems crete, θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, συνεχίζοντας το όραμα των δασκάλων τους για το ΕΚΑΒ.

Ότι θέση βέβαια και να πάρουν είναι ήδη ψηλά…

Flashnews
Ελένη Ζουμαδάκη
zoumadakieleni@hotmailcom

(φωτο:η τριμελής ομάδα διασωστών της ems crete μαζί με τη γυναίκα του Β. Κελαράκη)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook