Η φωτογραφική έκθεση “urban survivors: επιβιώνοντας στις παραγκουπόλεις του κόσμου” που δημιούργησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σε συνεργασία με το φωτογραφικό πρακτορείο Noor και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η οποία έχει ήδη ταξιδέψει σε πολλές χώρες του κόσμου, θα παραμείνει στην πόλη μας μέχρι και την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού (Μονής Αγκαράθου 9).

Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό, Δευτέρα ως Παρασκευή 10 το πρωί με 5 το απόγευμα και Σάββατο 12 το μεσημέρι με 8 το βράδυ.

Για τους μικρούς φίλους μας, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης που συμμετέχει στις εκπαιδευτικές δράσεις του Κοινωνικού Χώρου σχεδίασε και προσφέρει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο στην έκθεση “urban survivors”, αξιοποιώντας τις φωτογραφίες και τα βίντεο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τις συνθήκες ζωής στις παραγκουπόλεις του κόσμου και να συσχετίσουν τα φαινόμενα της φτώχιας όπου κι αν υπάρχουν, στη χώρα μας ή σε μακρινές γωνιές του πλανήτη, με δεδομένο ότι ο Κοινωνικός Χώρος είναι πρώτ’ απ’ όλα μια δομή ενάντια στη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε τμήματα Γυμνασίου και ήδη το παρακολούθησαν πολλοί μαθητές : τέσσερα τμήματα του 1ου Γυμνασίου Ηρακλείου και, σε δύο γλώσσες, στα ελληνικά και στα αγγλικά, παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τμήματα του 10ου Γυμνασίου Ηρακλείου, καθώς μαζί τους ήταν καθηγητές και μαθητές που επισκέφθηκαν την Κρήτη από την Ολλανδία, την Πορτογαλία και την Πολωνία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος COMENIUS.

Τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις συνθήκες ζωής και για τις ασθένειες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στις παραγκουπόλεις με τη βοήθεια των ανθρωπιστικών οργανώσεων και έκαναν πολλές ερωτήσεις.

Ευχαριστούμε θερμά τα παιδιά και τους συνοδούς καθηγητές τους για τα ενθαρρυντικά τους σχόλια, αλλά και για τη συνεισφορά τους σε συσκευασμένα τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το «Φαγητό με την αγάπη μας», όπως και για τα χρήματα που μάζεψαν και έβαλαν στον «κουμπαρά» των ΓΧΣ που βρίσκεται στην έκθεση.

Για δηλώσεις συμμετοχής Τμημάτων στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (για την οποία δεν απαιτείται κανένα οικονομικό αντίτιμο), επικοινωνείτε με τον Κοινωνικό Χώρο στο 2810-244115 από Δευτέρα ως Παρασκευή, 9 το πρωί με 5 το απόγευμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook