Η είδηση της πρώτης ημέρας της τακτικής Συνόδου Κορυφής των 28 στις Βρυξέλλες βγήκε τελικά από το προ-συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Από το πρωί κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι απλά και μόνο η παρουσία του Γ.Στουρνάρα, που ως γνωστόν προέρχεται από άλλο πολιτικό χώρο, στην Σύνοδο του ΕΛΚ, στο κάστρο του Μπάουχουτ στο Μέιζερ, αποτελούσε είδηση. Η επίσημη εξήγηση που δόθηκε κάποια στιγμή μετά τις καθορισμένες συναντήσεις του πρωθυπουργού ήταν πως ο Α.Σαμαράς επιθυμούσε να έχει μαζί του τον υπουργό οικονομικών για την περίπτωση που η Α.Μέρκελ του ζητούσε νούμερα. Παρουσίες τρίτων όμως δεν συνηθίζονται στις τετ-α-τετ συναντήσεις αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ενώ και το πρόβλημα των αριθμών θα μπορούσε να έχει λυθεί με ένα απλό σημείωμα.

Ο πραγματικός λόγος της παρουσίας του Γ.Στουρνάρα στο ΕΛΚ, είναι πως ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αδράξει την ευκαιρία και να παρουσιάσει στη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της Ευρώπης, το ΕΛΚ, τον άνθρωπο που προορίζει να καταλάβει τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου στην Κομισιόν, από τη νέα της θητεία μετά τις ευρωεκλογές. Ο Γ.Στουρνάρας, εκτιμούν κύκλοι των Βρυξελλών, είναι ένα πρόσωπο διακομματικής αποδοχής, τεχνοκράτης με μεγάλη εμπειρία στα κοινοτικά, από την εποχή ακόμα που η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη διαπραγματευόταν την ένταξη της χώρας στο κοινό νόμισμα.

Ένας υπουργός οικονομικών που έχει χειριστεί εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου του 2012 και δεδομένης της προσδοκίας για καλή επίδοση και φέτος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης, ώστε να καταλάβει ένα πόστο μεγάλου ειδικού βάρους στην Κομισιόν, όπως για παράδειγμα αυτό του επιτρόπου για τις κοινωνικές υποθέσεις. Κύκλοι της Κομισιόν δεν βλέπουν αρνητικά μια τέτοια εξέλιξη, δεδομένου ότι ο Έλληνας υπουργός και τεχνοκράτης έχει αποστασιοποιηθεί σε κρίσιμα χρονικά σημεία από τη κοινότυπη ρητορική περί μέτρων και θυσιών στην Ελλάδα και έχει κρατήσει ζωντανό το ελληνικό πρόγραμμα σε δύσκολες συνθήκες, χωρίς πάντα να έχει πίσω του τη στήριξη της κρατικής μηχανής, ή των συναδέλφων τους – κάθε άλλο. Γεγονός είναι πως ο Γ.Στουρνάρας και θα μπορούσε να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο και σε άλλες επιδιώξεις του πρωθυπουργού, ενώ ακόμα και αν δεν προταθεί αμέσως για Επίτροπος, η πρώτη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ θα μπορούσε να είναι η επόμενη λύση για τη μετακίνηση του Έλληνα υπουργού στην άλλη όχθη.

Γεγονός επίσης είναι πως ο Γ.Στουρνάρας δεν χρειάστηκε να δώσει οικονομικά στοιχεία και νούμερα στον πρωθυπουργό, όταν αυτός συναντήθηκε με την Α.Μέρκελ, με την οποία ενδεχομένως θα συναντηθεί εκ νέου, όταν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία. Η Α.Μέρκελ, ακόμα και με το πρόσχημα της υπηρεσιακής της ιδιότητας αρνήθηκε να μπει στην ουσία των ελληνικών αιτημάτων και προβληματισμών.

Η ελληνική πλευρά δεν πήρε απάντηση, στο αίτημα για αποφυγή των νέων μέτρων, ή στην επίσπευση της αναδιάρθρωσης του χρέους και η βασική παραίνεση της Μέρκελ και των εταίρων του πρωθυπουργού στο ΕΛΚ ήταν πως η διαπραγμάτευση με την τρόικα πρέπει να ολοκληρωθεί και για να συμβεί αυτό η κυβέρνηση πρέπει να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις της. Σε αυτό το σημείο οι Βρυξέλλες αντικρούουν και το βασικό διαπραγματευτικό επιχείρημα της ελληνικής πλευρά περί “εκπλήρωσης των συμφωνηθέντων” καθώς τα 4 milestones δεν έχουν εκπληρωθεί και η τρόικα δεν θα γυρίσει πριν οι αρχές να δείξουν πρόθεση για συζήτηση με νόημα, κυρίως για το κλείσιμο ΕΑΣ-ΕΛΒΟ και για τις απολύσεις.

Κατά τα λοιπά η Σύνοδος αυτή καθ’ αυτή κύλησε ήρεμα, αν και στη σκιά των αποκαλύψεων για τις τηλεφωνικές υποκλοπές. Στην καταληκτική του ανακοίνωση ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεη εμφανίστηκε διπλωματικά καθησυχαστικός, σημειώνοντας τις προθέσεις των Γάλλων και Γερμανών να ζητήσουν εξηγήσεις από τις ΗΠΑ, αλλά προσπαθώντας να μην διαταράξει την ουσία των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ και τον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Στο δε κοινοτικό επίπεδο συμφώνησαν να δημιουργηθεί και μια επιτροπή από τις δύο πλευρές που θα ανταλλάσσει πληροφορίες για το θέμα.

Ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεη ανακοίνωσε επίσης ότι οι εταίροι κατέληξαν στο γεύμα στα επόμενα βήματα για την τραπεζική ένωση. Ο κοινός μηχανισμός εποπτείας θα λειτουργεί σε 12 μήνες από τώρα και σύντομα οι κυβερνήσεις θα καταλήξουν και στις λεπτομέρειες του κοινού μηχανισμού εκκαθάρισης τραπεζών (πριν το τέλος του χρόνου). Υποσχέθηκαν να πουν περισσότερα για την δημοσιονομική εποπτεία και την κοινωνική διάσταση των οικονομικών πολιτικών το Δεκέμβρη, ενώ κατέληξαν και στην λεγόμενη ψηφιακή ατζέντα της ΕΕ, που και σ’αυτή χωράει ακόμα πολύ εξειδίκευση. Σήμερα Παρασκευή αναμένεται η συζήτηση για την παράνομη μετανάστευση, στη βάση προτάσεων της Επιτροπής και του Συμβουλίου για τον καλύτερο συντονισμό στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook