Τη βεβαιότητα ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 δεν θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, έναντι περίπου 2 δισ. που το τοποθετεί η τρόικα, εξέφρασαν κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, οι πηγές διαβεβαίωναν σήμερα ότι το δημοσιονομικό κενό εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ «στο ακραίο και πιο δυσμενές σενάριο». Εξέφραζαν, μάλιστα, την έκπληξή τους για το γεγονός ότι η τρόικα προσδιορίζει το κενό γύρω στα 2 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι από την τελευταία αξιολόγηση του Ιουλίου έως σήμερα, τα στοιχεία καταγράφουν βελτίωση, καθώς ο προϋπολογισμός του 2013 εκτελείται καλύτερα από τους στόχους.

Όσον αφορά στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των 500 εκατ. ευρώ, είπαν ότι αυτή είναι δυνατή με στοχευμένες παρεμβάσεις μείωσης δαπανών, όπως για παράδειγμα η καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, χωρίς καμία εξαίρεση.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έως το τέλος του μήνα, το υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει νομοσχέδιο το οποίο φιλοδοξεί να «νοικοκυρέψει» τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως των επικουρικών συντάξεων και να συλλέξει μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές. Όπως σημείωσαν, με το νομοσχέδιο αυτό πρόκειται να εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ για το 2014.

Διευκρίνιζαν, πάντως, πως σε αυτό το στάδιο δεν προβλέπονται περικοπές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Ανέφεραν, επίσης, ότι έως τις 15 Νοεμβρίου θα συσταθεί επιτροπή τεχνοκρατών, η οποία θα αναζητήσει τις στρεβλώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει κατ\’ αρχήν συμφωνία μεταξύ τρόικας και ελληνικής πλευράς για την ΕΛΒΟ. Για την ΕΑΣ δεν υπάρχουν διαφωνίες, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις, ύψους 137 εκατ. ευρώ.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook