Ενα μονοπάτι από άστρα στη Γη; Πρόκειται για το εντυπωσιακό πρότζεκτ Starpath, το οποίο ξεκίνησε από τη Βρετανία και υπόσχεται να καταργήσει τα φώτα του δήμου, αφού κάνει τα μονοπάτια… αυτόφωτα.

Η τεχνολογία του βασίζεται σε ένα αδιάβροχο στρώμα χρώματος που έχει την ιδιότητα να απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της ημέρας και να την απελευθερώνει τη νύχτα, προσαρμόζοντάς την στις συνθήκες φωτισμού του περιβάλλοντος χώρου.

Η τεχνολογία Starpath είναι μία πρωτοτυπία της Βρετανικής εταιρείας Pro-Teq η οποία προς το παρόν πειραματίζεται με το πρότζεκτ της σε μια επιφάνεια 150 τετραγωνικών μέτρων, στο πάρκο Christ\’s Pieces της Βρετανίας προκειμένου να εξακριβωθεί εάν μπορεί να αποτελέσει οικονομικά βιώσιμη εναλλακτική λύση στο συμβατικό δημόσιο φωτισμό.

Το Starpath δεν παράγει ηλεκτρική ενέργεια αλλά προβάλλει ως πιθανή εναλλακτική στον δημόσιο φωτισμό των δρόμων με πολύ μικρό κόστος, αφού τα έξοδα εγκατάστασης και συντήρησης του είναι πολύ χαμηλά, ενώ μπορεί επίσης να ψεκαστεί πάνω σε μια υφιστάμενη επιφάνεια και στη συνέχεια να επικαλυφθεί με αδιάβροχο υλικό.

Οπως εξηγούν οι εμπνευστές του, το στρώμα χρώματος απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της ημέρας και την απελευθερώνει το βράδυ, όταν σωματίδιά της προσαρμόζονται στο διαθέσιμο φυσικό φως και φωτίζουν σε ανάλογο επίπεδο.

Το μόνο αρνητικό ωστόσο είναι ότι το Starpath ουσιαστικά αχρηστεύεται αν καλυφθεί με χιόνι.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook