Δύο είναι τα πορίσματα -κατόπιν σχετικών ερευνών- του ΣΔΟΕ που αφορούν τον Γιάννο Παπαντωνίου. Το πρώτο αφορά τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου η έρευνα για την οποία ξεκίνησε με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ και το δεύτερο αφορά τον ίδιο τον πρώην υπουργό.

Το πόρισμα των ερευνών του ΣΔΟΕ για το αποτέλεσμα των ελέγχων στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ζευγαριού διαβιβάστηκε στους οικονομικούς εισαγγελείς για τα περαιτέρω, καθώς εντοπίστηκαν αδικαιολόγητες καταθέσεις της συζύγου του πρώην υπουργού, συνολικού ύψους 2,85 εκα.τ ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα RealNews το 1,5 εκατ. ευρώ άφορά την κατάθεση της κυρίας Κουράκου στην ελβετική τράπεζα HSBC που αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ, ενώ 1,35 εκατ. ευρώ ακόμη εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς που διατηρούσε σε ελληνικές τράπεζες και σύμφωνα με το ΣΔΟΕ δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά της.

Το συγκεκριμένο πόρισμα βρίσκεται ήδη στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου ενώ αναμένεται να διαβιβαστεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς και στην εισαγγελέα Διαφθοράς καθώς η Σταυρούλα Κουράκου ήταν υπάλληλος του Δημοσίου.

Η έρευνα στους τραπεζικούς λογαριασμούς κράτησε 2,5 χρόνια και επεκτάθηκε σε βάθος δεκαετίας, από το 2000 έως το 2010. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Real News, ο κ. Παπαντωνίου τις τελευταίες εβδομάδες έδωσε μάχη για να δικαιολογηθεί στους ελεγκτές το ποσό της συζύγου του στη λίστα Λαγκάρντ και να μην συμπεριληφθεί στην έκθεση, επιμένοντας ότι πρόκειται για χρήματα που επαναπατρίστηκαν με το νόμο Αλογοσκούφη, άρα έχουν νομιμοποιηθεί. Οι ισχυρισμοί του απορρίφθηκαν από το ΣΔΟΕ.

Υπενθυμίζεται ότι όταν έσκασε η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ο πρώην υπουργός έκανε στην αρχή λόγο για συνωνυμία ενώ στη συνέχεια υποστήριξε ότι πρόκειται για χρήματα του πρώην συζύγου της κυρίας Κουράκου, Θεόδωρου Ουσταμπασίδη και των δύο παιδιών τους. Συγκεκριμένα είχε υποστηρίξει ότι η ίδια δεν του είχε αναφέρει κάτι για καθαρά προσωπικούς λόγους, όπως του εξήγησε η κυρία Κουράκου μετά την δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ τονίζοντας ότι αν γνώριζε την ύπαρξη των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων της συζύγου του θα τα δήλωνε στις υποβοηθήσεις δηλώσεις πόθεν έσχες, αφού προέρχονται από προφανείς και διαφανείς πηγές.

Ομως και πάλι στη συνέχει ο πρώην υπουργός είχε υποχρεωθεί σε αναδίπλωση τονίζοντας ότι τα ποσά προήλθαν σε ποσοστό 50% από τον πρώην σύζυγο της κ. Κουράκου, ενώ το υπόλοιπο από κοινούς λογαριασμούς που διατηρούσε με την σύζυγό του σε ελληνικές τράπεζες και από τη μητέρα του. Τόνιζε, όμως, ότι είναι σαφές ότι πρόκειται για χρήματα των παιδιών της κυρίας Κουράκου καθώς ο γιος που έχουν αποκτήσει μαζί δεν περιλαμβανόταν στους δικαιούχους του λογαριασμού.

Εντος της εβδομάδας το δεύτερο πόρισμα στους εισαγγελείς

Οπως αναφέρει η RealNews εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να φθάσει στα χέρια των του εισαγγελέως διαφθοράς και δεύτερο πόρισμα που αφορά αποκλειστικά τον πρώην υπουργό με αιχμή τα περιουσιακά του στοιχεία και συγκεκριμένη σύμβαση, ανεξάρτητα από τις έξι υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων που ερευνά η Δικαιοσύνη.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook