Η εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που αφορούν στα τρία ρέματα του δήμου Ρεθύμνου και ειδικότερα το ρέμα Συνατσάκη, Κουτσολίδη και Καμαράκι αλλά και το έργο των σταθμών επεξεργασίας λυμμάτων σε οικισμούς ήταν το αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης του αρμόδιου για την ανάπτυξη και τον προγραμματισμό αντιδημάρχου Ματθαίου Τσιμπισκάκη και του προέδρου της ΔΕΥΑΡ Στέλιου Παπαδάκη-Πιατά παρουσία και του διευθυντή της επιχείρησης.

Η ΔΕΥΑΡ προσανατολίζεται να κάνει την στατική μελέτη σε ό,τι αφορά τα τρία ρέματα η οποία και κρίνεται απαραίτητη καθώς μετά την αποτύπωση που έχει ήδη γίνει από τοπογράφο του δήμου θα δείξει τι ακριβώς πρέπει να ακολουθήσει για την ανακατασκευή των οχετών των ρεμάτων. Ζητούμενο αποτελεί η ωρίμανση των μελετών για να μπορέσει ο φάκελος του έργου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ενώ δεν είναι ακόμα γνωστό αν θα γίνουν τρεις διαφορετικές μελέτες για το κάθε ρέμα ή μια ενιαία.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος έβαλε προς το παρόν «φρένο» στην έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης σε ό,τι αφορά τον οικισμό των Πρασσών και στο Σελλί, ο φάκελος των οποίων έχει κατατεθεί προκειμένου αυτό να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑ.

Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ενημέρωσε εγγράφως τον δήμο πως δεν μπορεί να γίνει δεκτή η περιβαλλοντική μελέτη των συγκεκριμένων περιοχών, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ΝΑΤURΑ αν πρώτα δεν γίνει οριοθέτηση των ρεμάτων. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Πιατάς μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε:

«Σε ό,τι αφορά τους Βιολογικούς υπήρχε ένα θέμα με το υπουργείο, το οποίο κρίνει απαραίτητο να γίνει οριοθέτηση των ρεμάτων. Εμείς θεωρήσαμε βάσει ενός νόμου ότι αν κάνουμε την εγκατάσταση είκοσι μέτρα μακρύτερα από το ρέμα δεν χρειάζεται να κάνουμε οριοθέτηση. Το ΥΠΕΚΑ όμως δεν το δέχεται αυτό, καθώς θεωρεί ότι στις περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ, όπως είναι στις Πρασσές και στο Σελλί-Μύρθιος χρειάζεται μελέτη οριοθέτησης ρέματος. Τώρα λοιπόν χρειάζεται να γίνει αυτό για να πάρουμε την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.»

Επιπλέον στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος έχουν κατατεθεί και οι φάκελοι για την κατασκευή σταθμών επεξεργασίας λυμάτων για τους οικισμούς Καρέ-Αμπελάκι, Γενί, Γουλεδιανά-Όρος αλλά και για τον Μαρουλά, που είχε αρχικά ενταχθεί στο πρόγραμμα «Πράσινη Ανάπτυξη».

Ο κ. Τσιμπισκάκης από την πλευρά του ανέφερε: «Το θέμα της συζήτησης αφορούσε στην αντιπλημμυρική προστασία του δήμου Ρεθύμνου και στους κόμπακτ Βιολογικούς σε ό,τι αφορά κάποιες παρατηρήσεις που έχουν γίνει από την ΕΥΠΕ, την υπηρεσία περιβάλλοντος του αρμόδιου υπουργείου. Μας ενδιέφερε να δούμε σε ποιο στάδιο είναι οι μελέτες και πώς αυτές θα ωριμάσουν το γρηγορότερο ώστε να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Εμείς θα κάνουμε τον καλύτερο δυνατό προγραμματισμό ώστε να εξασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για να γίνουν γρήγορα τα έργα αυτά που είναι ζωτικής σημασίας και έχουν ανάγκη οι συγκεκριμένες περιοχές».

Rethnea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook