Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε η Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, στο Δήμο Φαιστού. Στο πλαίσιο εορτασμού, εκδηλώσεις και παρελάσεις πραγματοποιήθηκαν σε Μοίρες, Τυμπάκι, Ζαρό και Πόμπια. Η Δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη, εκπροσώπησε τη Δημοτική Αρχή στις Μοίρες, ενώ σε Τυμπάκι και Ζαρό υπήρξε εκπροσώπηση από τοπικούς αντιδημάρχους. 
Πριν τις παρελάσεις πραγματοποιήθηκαν επιμνημόσυνες δεήσεις και καταθέσεις στεφάνων και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Φαιστού. 
Ειδικότερα στις Μοίρες, όπου παραβρέθηκε η Δήμαρχος Φαιστού, πραγματοποιήθηκε Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου και Επιμνημόσυνη Δέηση, καθώς και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Μοιρών, χοροστατούντος του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας κκ Ιωακείμ. Στη συνέχεια ακολούθησε η παρέλαση στον κεντρικό δρόμο των Μοιρών με τη συμμετοχή ιδρυμάτων, συλλόγων και σχολείων της περιοχής. 
Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Μεσαρά, αρχειακό υλικό από έντυπα της εποχής, το οποίο συγκέντρωσε επιμελώς η επιχείρηση «Ράδιο Μακράκη» και το παραχώρησε ευγενικά προς το Δήμο Φαιστού προσωπικά ο ίδιος ο κ. Μακράκης, ώστε οι δημότες να μάθουν μέσα από σπάνια ντοκουμέντα την ιστορία της εποχής εκείνης. 
Η έκθεση βρίσκεται, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο στις Μοίρες και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σπάνιο φωτογραφικό υλικό, καθώς και αποκόμματα εφημερίδων της εποχής. Να σημειωθεί ότι την έκθεση θα έχουν τη δυνατότητα, να δουν από κοντά μαθητές, από τα σχολεία του Δήμου, καθώς και πολίτες καθημερινά κατά τις ώρες που ο Δήμος παραμένει ανοικτός για το κοινό. 
Η Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη στο μήνυμα της τόνισε μεταξύ άλλων: «Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί σταθμό στην πορεία του Ελληνικού Έθνους και κατέχει περίοπτη θέση στο βάθρο της συλλογικής μας μνήμης.
Η Ελλάδα την ημέρα εκείνη έγινε η χώρα των μεγάλων πράξεων και των θαυμάτων. Δίδαξε με το παράδειγμά της πως ένας λαός μπορεί να κερδίσει την ελευθερία του με βασικό του όπλο την αδάμαστη θέλησή του. Πριν από 73 χρόνια, το 1940, οι Έλληνες εκφράσαμε όλοι μαζί την αποφασιστικότητά μας να πούμε ΟΧΙ στην επιβολή του φασισμού. Αποφάσισαν να πολεμήσουν για την ελευθερία, την ειρήνη και την αξιοπρέπεια. 
Η γενιά του ’40, μια από τις δυναμικότερες γενιές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, έδωσε σκληρές μάχες για αξίες και ιδανικά και δίδαξε έμπρακτα τη σημασία των όρων της φιλοπατρίας, της αυταπάρνησης και του ηρωισμού. Τιμούμε εκείνους που δε δίστασαν να προσφέρουν ακόμη και τη ζωή τους, για την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια, την Ελευθερία, τη Δημοκρατία. 
Σήμερα, το μήνυμα της επετείου είναι, περισσότερο από ποτέ, επίκαιρο. Όχι μόνο για το σθένος και την αποφασιστικότητα, αλλά και για το αίσθημα ευθύνης και σύμπνοιας που πρέπει να επιδεικνύουμε στις δύσκολες στιγμές».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook