Στα πέντε εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ετήσιο όφελος για το ελληνικό δημόσιο από την επικείμενη μετεγκατάσταση της πλειοψηφίας των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ στο κτίριο του πρώην υπουργείου Παιδείας, επί της οδού Μητροπόλεως, ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, το ετήσιο κόστος της μίσθωσης του κτιρίου επί της οδού Μητροπόλεως ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ μέχρι πρότινος το ετήσιο κόστος των 22 μισθωμένων κτιρίων του ΥΠΕΚΑ ανέρχονταν αντιστοίχως σε έξι εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, το κόστος της ανακαίνισης του κτιρίου έχει δεσμευτεί να αναλάβει εξ ολοκλήρου η Εκκλησία της Ελλάδας, ενώ η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ, πλην των εποπτευόμενων φορέων του, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2014.

Οι τελικές συζητήσεις μεταξύ της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, η οποία είναι αρμόδια για την εξέλιξη της μετεγκατάστασης, και της Ιεράς Συνόδου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013.

Υπενθυμίζεται δε, ότι η μετεγκατάσταση του ΥΠΕΚΑ στο κτίριο του ΜΙΝΙΟΝ, η οποία και «ναυάγησε», υπολογίζονταν ότι θα μείωνε το ετήσιο κόστος στο 1,8 εκατομμύριο ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ