Στις 26 Ιανουρίου θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, όπως αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα κατά τη συνεδρίαση του λεγόμενου «διαθεσμικού οργάνου» του κυβερνώντος κόμματος.

Η σύγκληση της Κ.Ο. εντάσσεται στον προγραμματισμό της κυβερνητικής παράταξης για το πρώτο εξάμηνο του έτους που αναμένεται να κορυφωθεί μέ την διοργάνωση Εθνικής Συνδιάσκεψης μεχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

Στην συνεδρίαση θα δοθεί ο λόγος στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι έχουν καταθέσει στην ηγεσία της κυβέρνησης σχετικό αίτημα για να εκφράσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους σχετικά με το περιεχόμενο αρκετών νομοσχεδίων, αλλά και τον τρόπο εφαρμογής τους, καθώς διαπιστώνουν, όπως λένε, από τις επισκέψεις στις περιφέρειές τους αγωνία, περίσκεψη και απογοήτευση από τους ψηφοφόρους τους.

Ορισμένοι εξ αυτών, μάλιστα, έχουν εκφράσει και δημόσια τις επιφυλάξεις τους για συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές και αρκετά συχνά προχωρούν ένα βήμα παραπέρα διαφωνώντας δημοσίως με ρυθμίσεις που φέρνουν προς ψήφιση στην Βουλή οι υπουργοί, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα με το νομοσχέδιο της υπουργού ΠΕΚΑ Τίνας Μπιρμπίλη για την οικοδόμηση σε περιοχές Νatura.

Κοινοβουλευτικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι «οι περισσότεροι υπουργοί, ιδίως οι παλαιότεροι, συνεργάζονται σε σημαντικό βαθμό με τους βουλευτές, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του Γιώργου Παπανδρέου για ουσιαστική συνεργασία στην ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών και έχουν βρει ένα modus vivendi, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με νεώτερους που συχνά υπερβάλλουν ή προκρίνουν απόλυτες ρυθμίσεις».

Άλλοι βουλευτές, μολονότι το αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημοσίως, εκφράζουν στις μεταξύ τους συζητήσεις έντονο προβληματισμό για το πολιτικό σχέδιο, στο οποίο εντάσσονται οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και ζητούν να καταστεί σαφές «ποια είναι η προοπτική και το σχέδιο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής».

Χαρακτηριστικό είναι το κοινό άρθρο των Γ.Φλωρίδη, Ν.Αλευρά και Κ.Καρτάλη, με αφορμή τον προυπολογισμό του 2011, που δημοσιεύθηκε λίγες εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα και έδωσε αφορμή για αρκετές συζητήσεις στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και ερμηνείες περί «αντιηγετικής κίνησης».

Άλλοι βουλευτές εκφράζουν συχνά παράπονα για το γεγονός ότι οι περισσότεροι υπουργοί δεν ζητούν την γνώμη τους για τα νομοσχέδια που εισηγούνται, όπως έχει ζητήσει επανειλημμένως ο πρωθυπουργός, και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μην ψηφίζουν συγκεριμένες διατάξεις νομοσχεδίων, όταν διαφωνούν, καθώς η πίεση που δεχονται από τους ψηφοφόρους τους είναι έντονη.

Η όλη κατάσταση και οι προβληματισμοί των βουλευτών έχουν καταγραφεί από το επιτελείο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και τους συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου. Κοινή εκτίμηση είναι ότι τα κίνητρα ποικίλλουν και η στάση του καθενός δεν καθορίζεται με τα ίδια κριτήρια, ούτε οι ενστάσεις και διαφωνίες τους έχουν τον ίδιο στόχο. Άλλοι εκτιμάται πως στοχεύουν στο να τα έχουν καλά με τους ψηφοφόρους τους, άλλοι έχουν πράγματι μια αγωνία για την πορεία που βαδίζει η κυβέρνηση κι ορισμένοι διατυπώνουν πολιτικό λόγο που κινείται ανάλογα με την κυβερνητική πρακτική.

in.gr