Διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στη Σουηδία και την Ελλάδα προκάλεσε ο εμπορικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας στη Στοκχόλμη, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγόρησε της Σουηδέζες τουρίστριες ότι προκαλούν όταν έρχονται στην Ελλάδα για διακοπές και εν συνεχεία δηλώνουν ότι έπεσαν θύματα βιασμού. Το θέμα έχει πάρει σοβαρές προεκτάσεις στη Σουηδία, απειλώντας να τινάξει στον αέρα την τουριστική κίνηση προς τη χώρα μας, αφού ήδη η δεύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας, η «Svenska Dagbladet», στο φύλλο της 24/4/11, προέτρεπε τους Σουηδούς να μποϊκοτάρουν την Ελλάδα διαλέγοντας κάποια άλλη χώρα για τις διακοπές τους.

Η προτροπή αυτή φαίνεται να πιάνει τόπο αφού, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Τάκη Φιλιππόπουλου, επικεφαλής του Apollo Kuoni, του μεγαλύτερου tour operator (ελέγχει το 50% της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα), στο «ΘΕΜΑ», ήδη παρατηρείται σημαντική μείωση στις κρατήσεις από τη Σουηδία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο ρυθμός των ακυρώσεων ταξιδιωτικών πακέτων προς την Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες και σχεδόν έχει διπλασιαστεί για το νησί της Σάμου όπου, σύμφωνα με την καταγγελία της Σουηδέζας, έγινε ο εν λόγω βιασμός.

Σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η όλη κατάσταση, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακάλεσε τον εμπορικό ακόλουθο στην Αθήνα, ενώ η πρέσβειρα της Ελλάδας στη Σουηδία υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος διπλωματικός υπάλληλος εξέφραζε προσωπικές του απόψεις, οι οποίες δεν εκφράζουν την ελληνική πρεσβεία αλλά ούτε και την κυβέρνηση της Ελλάδας και επεσήμανε ότι η Ελλάδα παραμένει πάντα μια φιλόξενη χώρα και ιδανικός προορισμός για τους τουρίστες. Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις, η ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Πασχαλίδου σε τηλεοπτική εκπομπή που διοργάνωσε στη σουηδική τηλεόραση υποβάθμισε την όλη κατάσταση, υποστηρίζοντας ότι τώρα επιβάλλεται να επισκεφτούν οι Σουηδοί την Ελλάδα.

PROTO THEMA