Πουλόβερ ή πουκαμισάκι; Πετρέλαιο και ξύλα ή μια απλή σόμπα; Δεν μπορούμε να ξέρουμε από τώρα τι θα χρειαστούμε για να «βγάλουμε» το χειμώνα λένε οι Έλληνες επιστήμονες που επιμένουν: «Μακροπρόθεσμη πρόβλεψη δεν είναι εφικτή».

Συνάδελφοί τους από το εξωτερικό, πάντως, διαφωνούν και ρισκάρουν να δημοσιοποιήσουν τις εκτιμήσεις τους που – όμως – είναι αντικρουόμενες.

Άλλοι λένε «κρύο»…

Ο γερμανός μετεωρολόγος, Ντομινίκ Γιουνγκ, δήλωσε, ότι ο χειμώνας του 2013-14 υπόσχεται να είναι αφύσικα παγερός. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο – σημειώνει ο ίδιος, σύμφωνα με το ruvrus.gr. Δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς ανοιξιάτικη «απόψυξη» ούτε καν το Μάρτιο. Οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να ζεσταθούν στις ακτίνες του ήλιου όχι νωρίτερα από τον Απρίλιο.

Υπάρχουν προγνώσεις, σύμφωνα με τις οποίες, η θερμοκρασία του πλανήτη θα αρχίσει αργά αλλά σταθερά να μειώνεται. Αυτό συνδέεται με το γεγονός, ότι η μέση ετήσια θερμοκρασία της Ανταρκτικής αυξάνεται.

Το σχήμα είναι απλό: καίει ο ήλιος – λιώνουν οι πάγοι. Αυξάνεται η «σκοτεινή» επιφάνεια του ωκεανού, η οποία απορροφά ευκολότερα τη θερμότητα. Εξαιτίας αυτού, οι παγετώνες λιώνουν ακόμα πιο γρήγορα. Λέγεται ακόμα, ότι η θερμοκρασία του Ρεύματος του Κόλπου, μειώνεται χρόνο με το χρόνο. Ως αποτέλεσμα, το Ρεύμα του Κόλπου φέρνει όλο και λιγότερη θερμότητα στην Ευρώπη – εξηγεί η μετεωρολόγος Γιλένα Παγκρατένκο, που εκτιμά ότι τα αποτελέσματα αυτού του φαύλου κύκλου θα τα νιώσουν οι κάτοικοι του πλανήτη από τον Ιανουάριο του 2014.

…κι άλλοι λένε «ζέστη»

Τις αναλυτικές της εκτιμήσεις για την έκβαση του φετινού χειμώνα στην Ευρώπη δημοσίευσε η αμερικάνικη εταιρία προβλέψεων, Accuweather. Σύμφωνα με αυτές, ο χειμώνας στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης θα είναι ήπιος χωρίς παρατεταμένες χιονοπτώσεις ή δριμύ ψύχος.

Στην χώρα μας τα φαινόμενα θα είναι ηπιότερα από τον περσινό χειμώνα, ενώ και οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε κανονικές για την εποχή επίπεδα. Λιγότερες θα είναι και οι χιονοπτώσεις στους ορεινούς όγκους της Ελλάδας.

Όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος Alex Sosnowski οι μόνες περιοχές που θα έχουν αρκετά φαινόμενα, αλλά κοντά στα μέσα ετήσια επίπεδα, θα είναι η Σκανδιναβία και το δυτικό κομμάτι της Ρωσίας. Όλο το υπόλοιπο κομμάτι της Ευρώπης θα έχει φαινόμενα λιγότερα από τα μέσα ετήσια επίπεδα.

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε»

«Δεν είναι εφικτή μακροπρόθεσμη πρόβλεψη του καιρού» λέει στο newpost o Μιχαλης Πετράκης του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, του Αστεροσκοπέιου Αθηνών.

«Η επιστήμη μπορεί μόνο να αναπτύξει μια θεωρία πιθανοτήτων. Το μόνο που μπορεί να πει μια επιστημονική η ομάδα είναι αν βλέπει τις πιθανότητες αυξημένες ή όχι. Μια τέτοια εκτίμηση, όμως δεν προσφέρεται για το κοινό και τη στρατηγική αντιμετώπιση του κρύου σε πόλεις και αστικά κέντρα».

Και καταλήγει καυστικά: «Αν είχαμε τη δυνατότητα να προβλέψουμε τον καιρό σε βάθος δυο μηνών, τα δελτία ειδήσεων θα ήταν πολύ πιο σύντομα σε διάρκεια και οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα υπήρχαν».

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook