Την ώρα που οι πιέσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ γίνονται όλο και πιο έντονες, καθώς η κυβέρνηση προγραμμάτισε την είσπραξη 300 εκατ. ευρώ από τον φόρο αγροτεμαχίων και των αγροτικών κτισμάτων, 410 Ελληνες πολίτες που έβγαλαν στο εξωτερικό «μαύρα» χρήματα ποσού 1 δισ ευρώ παραμένουν μέχρι στιγμής στο απυρόβλητο και δεν είναι οι μόνοι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΓΙ) έχει ανακαλύψει εδώ και έναν χρόνο ότι την τριετία 2010-2012 σχεδόν 20.000 πολίτες φυγάδευσαν στο εξωτερικά πάνω από 9 δισ ευρώ «μαύρα» λεφτά, τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ στην Εφορία.

Από τους πρώτους ελέγχους, δε, έχει διαπιστωθεί ότι οι 410 πολίτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται από επιχειρηματίες μέχρι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και ανεπάγγελτοι, «κατέθεσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού υπό τον φόβο της χρεοκοπίας της χώρας πάνω από 1 δισ. ευρώ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιβληθεί ούτε ένα ευρώ πρόστιμο, ούτε κινήθηκε η διαδικασία πληρωμής του αναλογούντος φόρου με βάση τις κλίμακες φορολογίας.

Στο ΚΕΦΟΜΕΠ γίνεται ήδη από τον περασμένο Αύγουστο αγώνας δρόμου από 100 εφοριακούς προκειμένου να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στις φορολογικές δηλώσεις των 410 φορολογούμενων το αργότερο ως το τέλος του χρόνου - έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για 140 από αυτούς. 

Στη συνέχεια θα κληθούν όλοι και θα τους ανακοινωθούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις, που εκτιμώνται σε περίπου 350-400 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, περισσότερα χρήματα απ' όσα ελπίζει να εισπράξει το κράτος από τον φόρο στα αγροτεμάχια και τις στάνες.

Τα αδήλωτα εισοδήματα θα φορολογηθούν σύμφωνα με την κλίμακα εισοδήματος που ίσχυε τα προηγούμενα 10 χρόνια και τα χρήματα αυτά θα πρέπει να εισπραχθούν το αργότερο σε 12 μήνες. Εάν ένας φορολογούμενος διαπιστώσει ότι αδικείται, τότε προκειμένου να λυθεί η διαφορά εξωδικαστικά μπορεί να προσφύγει στην Επιτροπή του άρθρου 70Β του υπουργείου Οικονομικών. Όμως, σε αυτή την περίπτωση πρέπει να καταβάλει το 50% του οφειλόμενου φόρου.

Ελπίδες για είσπραξη 3 δισ. ευρώ

Μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στους πρώτους 410, το ΚΕΦΟΜΕΠ θα συνεχίσει τους ελέγχους και στους υπόλοιπους πολίτες που κατέθεσαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό. Από τα συνολικά 9 δισ. ευρώ το κράτος υπολογίζει να εισπράξει περίπου 3 δισ. σε πρόστιμα και φόρους. 

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαιώνει ότι ως το τέλος του 2014 θα έχουν καταλογιστεί όλα τα πρόστιμα και οι φόροι, ενώ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ Χάρης θεοχάρης παραδέχεται ότι αυτή τη στιγμή ο έλεγχος των εμβασμάτων εξωτερικού είναι η βασική προτεραιότητα του υπουργείου.

Πάντως, ακόμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε απόρρητη έκθεση που παρέδωσε στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι πολλοί επίορκοι εφοριακοί έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό. 

Για την ακρίβεια, το κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ Ιβα Πέτροβα στην έκθεσή της για την αποτελεσματικότητα των φορολογικών ελέγχων την οποία επικαλείται το Πρώτο Θέμα για το 2010-2012 αναφέρει: 

«Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων παρέλαβε πρόσφατα στοιχεία 130 υπαλλήλων που περιλαμβάνονται σε κατάλογο προσώπων τα οποία φαίνεται να έχουν εμβάσει ποσά σε διεθνή τράπεζα. Οι έλεγχοι των δηλώσεων "πόθεν έσχες" των εν λόγω υπάλληλων έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν πολύ σύντομα. Οι έλεγχοι θα επεκταθούν και θα καλύψουν τόσο ης φορολογικές τους δηλώσεις όσο και ης φορολογικές δηλώσεις των συζύγων τους».

Με αφορμή την πολύμηνη καθυστέρηση στους ελέγχους των εμβασμάτων αδήλωτων χρημάτων στο εξωτερικό, ύστερα από τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή δίνεται η δυνατότητα στις Αρχές να εκδίδουν προσωρινό φύλλο ελέγχου μέσα σε λίγες μέρες αντί να περιμένουν τον οριστικό έλεγχο που μπορεί να κρατήσει χρόνια. 

Έτσι, εφεξής θα συγκρίνονται εμβάσματα και φορολογικές δηλώσεις και εάν υπάρχει σημαντική διαφορά, αυτομάτως θα καταλογίζεται το πρόστιμο και ο επιπλέον φόρος που θα πρέπει να πληρωθεί. Δηλαδή το αδικαιολόγητο ποσό αυτομάτως θα θεωρείται μη δηλωθέν. Στη συνέχεια, αν κριθεί απαραίτητο, θα ελέγχονται και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του φορολογούμενου (ακίνητη περιουσία, δαπάνες κλπ.). 

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να καταργήσει την Επιτροπή 70Α καθώς διαπιστώθηκε ότι στην ουσία υπολειτουργούσε αν και υπήρχε υπερπληθώρα υποθέσεων. Για την ακρίβεια, είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 1.000 υποθέσεις, η εκδίκαση των οποίων θα αργούσε αρκετά χρόνια. 

Η Επιτροπή του άρθρου 70 Α του υπουργείου Οικονομικών είναι αρμόδια για την εξωδικαστική επίλυση φορολογικών διαφορών άνω των 300.000 ευρώ. Στη θέση της θα δημιουργηθεί μια νέα Διεύθυνση, η 70Β, η οποία θα ονομάζεται και Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης. Η βασική τους διαφορά είναι μία: όσοι προσέφευγαν στην Επιτροπή δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ για την εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς τους, ενώ στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης πρέπει να πληρώσουν το 50% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.

Το πρόβλημα με την Επιτροπή 70A ήταν ότι οι υποθέσεις εκδικάζονταν με αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχουν συσσωρευτεί υποθέσεις με βεβαιωμένες οφειλές πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

Αποτέλεσμα ήταν το Δημόσιο να μην εισπράττει χρήματα. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα της τελευταίας συνεδρίασης της 70Α την περασμένη εβδομάδα, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Πρώτο Θέμα, εισήχθησαν για εξέταση 22 υποθέσεις με βεβαιωμένες οφειλές ύψους 94 εκατ. ευρώ. Από αυτές, μόνο σε δύο υποθέσεις προέκυψε συμβιβασμός (από τα 3 εκατ. ευρώ υπήρξε συμβιβασμός στο 1 εκατ. ευρώ), τέσσερις υποθέσεις πάνε στα δικαστήρια -με άγνωστο ορίζοντα εκδίκασης-, ενώ για τις 16 προέκυψε αναβολή.

Όμως τώρα, με τη δημιουργία της νέας Διεύθυνσης, όποιος θέλει να προσφύγει θα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει το 50% της συνολικής οφειλής. Επιπρόσθετα, θα υπάρχει και μια δικλίδα ασφαλείας έτσι ώστε να μην καταλήγουν όλες οι υποθέσεις στη συγκεκριμένη Διεύθυνση - δηλαδή θα γίνεται επανεξέταση από κλιμάκιο εφοριακών, το οποίο θα δίνει μια δεύτερη άποψη. Εάν είναι αρνητική και ο φορολογούμενος επιμένει στην προσφυγή του, τότε θα πληρώνει το 50% της οφειλής. 

newpost.gr