Τελευταία ενημέρωση: 15:52

Τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστεί η δίκη των αγροτών εξετάζουν αυτήν την ώρα έδρα και συνδικαλιστές, μετά την εξέλιξη της εισβολής ομάδας αγροτών στο Δικαστικό Μέγαρο.

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση που επικρατεί από τις 15:00 στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου όταν ομάδα 200 αγροτών εισέβαλε, σπάζοντας την πόρτα, την στιγμή που όλοι βρίσκονται σε αναμονή για την απόφαση που αφορά στους κατηγορούμενους αγρότες.

Το γεγονός ότι οι πόρτες του Δικαστικού Μεγάρου ήταν κλειστές προκάλεσε την οργή των συγκεντρωμένων αγροτών και ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Αποκλεισμένο το κέντρο του Ηρακλείου


Σχεδόν ανέφικτη ήταν η προσέγγιση οχημάτων στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου λόγω της κινητοποίησης των αγροτών.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Έξω από τα γραφεία της ΟΑΣΝΗ στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων συγκεντρώθηκαν από νωρίς αγρότες από κάθε σημείο του νησιού, προκειμένου να διαδηλώσουν για τη φορολογική αφαίμαξη που επιχειρείται από την Κυβέρνηση σε βάρος τους. Ακολούθησε πορεία προς την πλατεία Ελευθερίας, όπου θα συγκεντρωθούν όλοι οι συμμετέχοντες.


Η πρώτη εικόνα δείχνει ότι η συμμετοχή θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα σε αντίθεση με κινήσεις που είχαν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν όπως εκείνες με τον αποκλεισμό των ΔΟΥ στο Ηράκλειο.300 αυτοκίνητα ξεκίνησαν μόνο από το Τυμπάκι για να έρθουν στο Ηράκλειο προκειμένου να υπάρξει ισχυρή εκπροσώπηση των αγροτών από τη Μεσσαρά.

Εξάλλου η κινητοποίηση χαρακτηρίζεται για την ώρα πρωτοφανής. 


Τοπικοί φορείς βρίσκονται στο πλευρό των αγροτών και με ανακοινώσεις τους δηλώνουν τη στήριξή τους:

Οι Βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκης και Μ. Διακάκη:

Οι κατά καιρούς δηλώσεις του Πρωθυπουργού, για το “ότι δεν μπορεί να υπάρξει «ανάπτυξη» χωρίς έμφαση στον πρωτογενή τομέα”, αποδεικνύονται ακόμα μία φορά πλαστές. Οι πολιτικές της μνημονιακής συγκυβέρνησης καταδεικνύουν το μέλλον που επιφυλάσσουν στους μικρομεσαίους αγρότες: να γίνουν εργάτες στη γη τους.

Με το σχέδιο φορολόγησης των αγροτεμαχίων (ανεξάρτητα από την αξία τους, το είδος της καλλιέργειας, την αποδοτικότητά τους και το παραγόμενο εισόδημα) επιδιώκουν να βάλουν ταφόπλακα στην οικογενειακή γεωργία και τους μικρομεσαίους αγρότες. Αντί να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων για την εξασφάλιση της υποθηκευμένης αγροτικής γης, προχωρούν στη φορολόγησή της. Μετά το χάρισμα της ΑΤΕ στον όμιλο Πειραιώς, η φορολόγηση της γεωργικής γης θα σπρώξει ακόμα περισσότερες εκτάσεις στα χέρια των τραπεζιτών και των μεγαλοεπιχειρήσεων, που ήδη προετοιμάζονται για την πλήρη άλωση του αγροτικού χώρου.

Η ανατροπή των σχεδίων τους και η αντίσταση στη διάλυση της οικογενειακής γεωργίας, της αγροτικής παραγωγής και της επιβίωσης της υπαίθρου είναι στα χέρια των μικρομεσαίων αγροτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο πλευρό τους. Θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα και της ανόρθωσης της υπαίθρου σε όφελος των κοινωνικών αναγκών.

Δηλώνουμε αλληλέγγυοι και συνοδοιπόροι στον αγώνα τους και καλούμε τους Ηρακλειώτες της πόλης και του νομού σε μαζική συμμετοχή στο παναγροτικό συλλαλητήριο τη Δευτέρα 04 Νοεμβρίου."

Περιφέρεια Κρήτης

Ο Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους για την σημερινή μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών ανέφερε:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης με ψήφισμα του καλεί την Κυβέρνηση για την απόσυρση του νομοσχεδίου που φορολογεί τους αγρότες. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους αγρότες της Κρήτης, τους αγρότες όλης της Ελλάδας, για την απόσυρση του νομοσχεδίου αυτού. Με τους εκπροσώπους των αγροτών θα αποφασίσουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα μας».

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

1. Το Π.Σ. Κρήτης αφού έλαβε υπόψη του το Σχέδιο Νόμου για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, επισημαίνει ότι το φορολογικό νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα:

α. Ισοπεδώνει την ακίνητη περιουσία την οποία φορολογεί από το πρώτο τετραγωνικό
β. Ευνοεί τις μεγάλες ιδιοκτησίες
γ. Δεν προβλέπει αφορολόγητο όριο με κοινωνικά, δημογραφικά, οικονομικά και αναπτυξιακά κριτήρια.
δ. Μονιμοποιεί και διευρύνει το ειδικό τέλος (χαράτσι), χωρίς μάλιστα να αντιμετωπίζει το υφιστάμενο χρηματοδοτικό κενό, γιατί κανείς Έλληνας, πλην ελαχίστων ίσως εξαιρέσεων, δεν θα μπορεί να πληρώσει τους πολλαπλούς φόρους που του επιβάλλονται.

2. Ο Πρωτογενής Τομέας αποτελεί μαζί με τον Τουρισμό, τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Κρήτης και της Χώρας, έτσι η φορολόγηση των αγροτεμαχίων λειτουργεί ως αντικίνητρο και δεν υπηρετεί το στόχο αυτό.

Το Π.Σ. Κρήτης καλεί την Κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να αποσύρουν το Σχέδιο Νόμου, γιατί δεν υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, αλλά τα συμφέροντα των δανειστών.

Δήμος Ηρακλείου:

"Με αφορμή τη σημερινή Παγκρήτια κινητοποίηση των αγροτών για την σχεδιαζόμενη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ηρακλείου εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους αγρότες και στηρίζει τους αγώνες τους.

Η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι η επικείμενη φορολόγηση θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στον ήδη δοκιμαζόμενο αγροτικό κόσμο της χώρας μας και θα οδηγήσει και αυτόν τον κλάδο της οικονομίας μας, σε ύφεση.

Τα αρνητικά αποτελέσματα θα είναι πολλαπλά διότι αφενός η φορολόγηση, θα αποτελέσει αντικίνητρο για τους νέους να στραφούν για την επαγγελματική αποκατάσταση τους στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας , σε μια περίοδο μάλιστα με υψηλά ποσοστά ανεργίας και αφετέρου θα αποτελέσει τροχοπέδη στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.

Η Δημοτική Αρχή του Ηρακλείου καλεί τη κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην φορολόγηση των αγροτεμαχίων αλλά αντίθετα να λάβει μέτρα και να δώσει κίνητρα σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τη γη."

Εμπορικός Σύλλογος Αρκαλοχωρίου:

"Ο Σύλλογος Εμπόρων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Αρκαλοχωρίου μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών της Κρήτης.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους επαγγελματίες και τους κατοίκους της περιοχής να συμμετέχουν τη Δευτέρα 04 Νοεμβρίου 2013 στο αγροτικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται στο Ηράκλειο.

Οι Κυβερνήσεις, από την ψήφιση των μνημονίων και μετά, αντί να στηρίξουν και να βοηθήσουν την γεωργική πρωτογενή παραγωγή, που μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση, επιβάλλουν επώδυνα μέτρα, όπως ο φόρος στα αγροτεμάχια, διαλύοντας ουσιαστικά ένα παραδοσιακό πυλώνα της οικονομία μας .

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η αντίσταση όλων μας δεν είναι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση ."
Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook