Γιατροί και άλλοι επαγγελματίες της υγείας έχουν καταστεί συνεργοί κακομεταχειρίσεων στις φυλακές του Πενταγώνου και της CIA όπου διαπράχθηκαν καταχρήσεις, περιφρονώντας τις δεοντολογικές υποχρεώσεις τους, υπογραμμίζεται σε μια ανεξάρτητη έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα συμπεράσματα αυτά χαρακτηρίσθηκαν «εσφαλμένα» από τη CIA και «παράλογα» από το Πεντάγωνο.

Οι συντάκτες αυτής της διετούς μελέτης με τίτλο «Η εγκαταλειμμένη δεοντολογία: ιατρικός επαγγελματισμός και καταχρήσεις επί των κρατουμένων στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» ζητούν να διεξαχθεί έρευνα από την Επιτροπή Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας.

«Το υπουργείο Άμυνας και η CIA απαίτησαν με τρόπο καταχρηστικό από τους επαγγελματίες (τους) της υγείας να συνεργαστούν σε επιχειρήσεις απόσπασης πληροφοριών και ασφαλείας με τρόπο που προκάλεσε σοβαρή οδύνη στους κρατουμένους», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Μεταξύ των πρακτικών αυτών, στη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από είκοσι νομικούς, ιατρικούς και στρατιωτικους εμπειρογνώμονες, αναφέρονται «η επινόηση, η συμμετοχή και η άσκηση βασανιστηρίων και ωμών, απάνθρωπων και εξευτελιστικών μεταχειρίσεων» σε ανθρώπους που βρίσκονταν υπό κράτηση σε αμερικανικές φυλακές στο Αφγανιστάν, το Γκουαντάναμο ή στις μυστικές φυλακές της CIA.

«Στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, οι στρατιωτικοί στρέβλωσαν τον όρκο (του Ιπποκράτη) και οι γιατροί μετατράπηκαν σε πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών», υπογράμμισε ο δρ. Τζέραλντ Τόμσον, καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Ένας άλλος συντάκτης της έρευνας, ο Λίοναρντ Ρουμπενστάιν, καθηγητής Δικαίου της Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο Τζονς-Χόπκινς, αναφέρθηκε στη δια της βίας σίτιση των απεργών πείνας στο Γκουαντάναμο, τις σκληρές ανακρίσεις και τις προσομοιώσεις πνιγμού υπόπτων για τρομοκρατία στις μυστικές φυλακές της CIA.

Οι γιατροί ή οι νοσηλεύτριες «νομιμοποιούν αυτές τις πρακτικές, με την παρουσία τους και λέγοντας πως είναι ιατρικά αποδεκτές», δήλωσε ο Ρουμπενστάιν προς το Γαλλικό Πρακτορείο, υπογραμμίζοντας πως αυτές οι καταχρήσεις με ιατρική κάλυψη \”δεν ανήκουν στο παρελθόν στη χώρα αυτή\”.

Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η CIA υποστήριξε πως η έκθεση αυτή «περιέχει σοβαρές ανακρίβειες και εσφαλμένα συμπεράσματα».

\”Είναι σημαντικό να υπογραμμισθεί πως η CIA δεν έχει πλέουν κρατουμένους και πως ο πρόεδρος Ομπάμα έβαλε τέλος στο πρόγραμμα κρατήσεων και ανακρίσεων με διάταγμα το 2009\”, δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της CIA Ντιν Μπόιντ.

Ίδια ήταν και η αντίδραση του Πενταγώνου, όπου ο εκπρόσωπος Τοντ Μπρισίλ διευκρίνισε πως \”ουδείς από τους επικριτές είχε πράγματι πρόσβαση στους κρατουμένους, στις ιατρικές εκθέσεις τους ή στις διαδικασίες\” της φυλακής του Γκουαντάναμο.

Ο ίδιος χαιρέτισε το μεγάλο επαγγελματισμό των γιατρών, οι οποίοι εργάζονται εκεί \”μέσα σε συνθήκες μεγάλου στρες\” και προσφέρουν \”τις καλύτερες φροντίδες που οι κρατούμενοι είχαν γνωρίσει ποτέ\”.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook