Οι “τρύπες” στα έσοδα των Αποκρατικοποιήσεων, αλλά και στο Ασφαλιστικό, δίνουν το “πάτημα” στην Τρόικα να ... ανεβοκατεβάζει κατά βούληση τις απαιτήσεις της για νέα μέτρα το 2014. Στην κυβέρνηση λένε όμως πως είναι πρόωρο να μιλούν οι δανειστές για πρόσθετα μέτρα και προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους παραπέμποντας στην αυριανή συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την ομάδα Τόμσεν για τα ...σπουδαία. Η κυβέρνηση θα καθορίσει τη στάση της σε σύσκεψη που έχει συγκαλέσει για απόψε στις 9 το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με το οικονομικό επιτελείο, με σκοπό να καθορίσουν τη στρατηγική της Αθήνας στο αυριανό πρώτο "τετ-α-τετ" των ελεγκτών με τον Γιάννη Στουρνάρα. Στη σύσκεψη συμμετέχουν και οι κ.κ. Χ. Σταϊκούρας και Γ. Μαυραγάνης.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου πάντως θεωρούν σαν μέρος της γενικότερης πολιτικής πιέσεων των ελεγκτών, ότι «φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν» ξανά το δημοσιονομικό κενό του 2014, από τα 2 δισ έως και στα 2,8-2,9 δισ. ευρώ. Οι απεσταλμένοι των δανειστών πιέζουν την Αθήνα αμφισβητώντας κυρίως τα έσοδα που μπορεί να αναμένει η κυβέρνηση από αποκρατικοποιήσεις. Επειδή αναμένεται να “κτυπήσουν” και πάλι εκεί οι ελεγκτές, ο Γιάννης Στουρνάρας είχε σήμερα ειδική συνάντηση με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ.

Για όλα τα υπόλοιπα θέματα όμως, όπως ο υπολογισμός της “τρύπας” στο Ασφαλιστικό ή η υστέρηση εσόδων λόγω της υπερφορολόγησης, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών|παραπέμπουν στην αυριανή συνάντηση με την Τρόικα, για να χαρτογραφήσουν τις πραγματικές προθέσεις τους.

Παρότι και οι Βρυξέλλες επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους, το “σκοτσέζικο ντους” για το πόσα και ποια μέτρα τελικώς απαιτούνται θα συνεχίζεται. Η είδηση ότι η τρόικα ανεβάζει το δημοσιονομικό κενό στα 2,9 δισ ευρώ, αν και εκ των υστέρων επιχειρήθηκε να αμβλυνθεί, δεν έπεσε σαν “κεραυνός εν αιθρία” στο υπουργείο Οικονομικών, αφού είχαν ήδη λάβει σχετικά μηνύματα από την περασμένη εβδομάδα και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Στο οικονομικό επιτελείο εμφανίζονται μάλιστα αμετακίνητοι στη «γραμμή Στουρνάρα» σύμφωνα με την οποία, και στην χειρότερη των περιπτώσεων, το δημοσιονομικό κενό του 2014 δεν θα ξεπερνά τελικά –κατά τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου- τα 500 ως 800 εκατ. ευρώ το πολύ.

Η διαπραγμάτευση για το θέμα αυτό όμως, θα είναι μακρά. Ήδη από το καλοκαίρι η Τρόικα μιλούσε για δημοσιονομικό κενό 4 δισ. και, παρά τις αυξομειώσεις, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι οι απαιτήσεις θα μειώνονται, όσο θετικότερα από το προσδοκώμενο κλείσει ο φετινός προϋπολογισμός. Μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου που είχαν αναχωρήσει από την Αθήνα, είχαν ρίξει ελάχιστα τις απαιτήσεις τους.

Έτσι το παζάρι αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα ακόμα και να κορυφωθεί τον Δεκέμβριο –ή και τον Ιανουάριο αν απαιτηθεί για να πειστεί η Τρόικα.

Επιθυμία πάντως του Μεγάρου Μαξίμου ήταν και παραμένει, οι διαπραγματεύσεις αυτές να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, χωρίς να υπάρξουν νέες εμπλοκές και η Ελλάδα να αναλάβει «καθαρή», όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρούν μάλιστα πως δεν είναι μείζον πρόβλημα οι εκκρεμότητες για την δόση του 1 δισ. ευρώ (διαθεσιμότητα, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ κλπ) που παραμένουν ανοιχτά.

Παρά ταύτα, ο χρόνος που έχουν στη διάθεση τους οι δύο πλευρές είναι ιδιαίτερα περιορισμένος και αυτό προκαλεί προβληματισμό. Το σφιχτό πρόγραμμα δεν αφήνει πολλά περιθώρια για νέες καθυστερήσεις, αφού στις 21 Νοεμβρίου πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός, στις 14 και 22 Νοεμβρίου καθώς και μέσα στο Δεκέμβριο υπάρχουν προγραμματισμένες συνεδριάσεις του Eurogroup, ενώ πριν το τέλος του χρόνου θα διεξαχθεί ακόμα μία Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με δήλωση του στην «Καθημερινή» της Κυριακής ζήτησε «ρεαλισμό, ευελιξία και κοινό νου» από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές τονίζοντας πως «απαιτείται ψυχραιμία απ’ όλους. Και από εμάς και από τους εταίρους μας, και κυρίως να ενσκήψουν και να δουν την αντιστροφή της πορείας της ελληνικής οικονομίας που έχει επιτευχθεί. Γεγονός που οι αγορές αναγνωρίζουν».

Ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται αισιόδοξος έτσι για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι «όπως μέχρι σήμερα βρήκαμε λύσεις σε πολύ δυσκολότερα θέματα, έτσι θα γίνει και τώρα».

newmoney.gr