Ο συντάκτης του BBC σε θέματα περιβάλλοντος Tim Edwards βιντεοσκοπούσε μια διαδηματοφόρο αράχνη (Araneus diadematus) να επιτίθεται σε μια σφήκα όταν παρατήρησε μια ξαφνική αλλαγή συμπεριφοράς που του κίνησε την περιέργεια.

Ειδικότερα, αφού τύλιξε το θήραμά της, η αράχνη άρχισε να κάνει παύσεις και να αδιαφορεί για τη σφήκα, συμπεριφορά εντελώς διαφορετική από την αναμενόμενη.

Μάλιστα σε διάστημα ενός λεπτού η αράχνη άρχισε να κόβει το πόδι της, μέχρι που αυτό έπεσε στο έδαφος.

Ο συντάκτης του BBC ζήτησε τη γνώμη των ειδικών, οι οποίοι εκτίμησαν σε αρχική φάση πως η αράχνη τσιμπήθηκε από τη σφήκα και ακρωτηρίασε το πόδι της για να εμποδίσει το δηλητήριο να προχωρήσει στο σώμα της.

Η διαδικασία του αυτο-ακρωτηριασμού είναι γνωστή ως αυτοτομία και οι αράχνες αναγεννούν το μέλος που έχασαν.

Δείτε εδώ το video με την αράχνη που ακρωτηριάζει το πόδι της.

Αράχνες ευνουχίζονται για να κατατροπώσουν τους εχθρούς τους

Οι αρσενικές αράχνες του είδους «nephilengys malabarensis» προχωρούν σε «εθελοντικό ευνουχισμό» κατά τη διάρκεια της συνεύρεσης, έτσι ώστε αυξήσουν τις πιθανότητες τους να αφήσουν απογόνους.

Tα αρσενικά πρέπει να προστατέψουν τα θηλυκά με τα οποία συνευρέθηκαν από τους επίδοξους μνηστήρες, κάτι που το πετυχαίνουν πολύ καλύτερα χωρίς το έξτρα βάρος των αναπαραγωγικών τους οργάνων. Με άλλα λόγια, ο ευνουχισμός κάνει τις αρσενικές αράχνες δυνατότερους πολεμιστές.

«Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι αράχνες-ευνούχοι είναι ανώτεροι μαχητές. Η δική μας μελέτη καταδεικνύει έναν μηχανισμό που εξηγεί την αυξημένη αντοχή των ευνούχων», αναφέρουν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το βάρος του μορίου έχει σοβαρό φυσικό κόστος για τα αρσενικά», προσθέτουν.

Οι θηλυκές αράχνες επιδίδονται σε κανιβαλισμό, σκοτώνοντας το 75% των αρσενικών συντρόφων τους.

Ωστόσο, αν τα αρσενικά επιβιώσουν, διατηρώντας ακόμα το ένα ή και τα δύο πέη τους, θα προσπαθήσουν να προστατέψουν τη θηλυκή αράχνη – κανίβαλο.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες αφαίρεσαν το ένα ή και τα δύο πέη από αρσενικές αράχνες, και στη συνέχεια τις εξουθένωσαν σπρώχνοντάς τις με ένα πινέλο μέχρι να σταματήσουν να κινούνται.

Όπως διαπίστωσαν, αφαιρώντας το ένα πέος το σωματικό βάρος της αράχνης μειωνόταν κατά 4%, ενώ αφαιρώντας και τα δυο πέη το σωματικό βάρος της αράχνης μειωνόταν κατά 9%.

Παράλληλα, η αντοχή τους αυξανόταν κατά 32% και 80% αντίστοιχα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι αράχνες πολεμούν περισσότερο χωρίς τα γεννητικά τους όργανα γιατί, πέρα από την προστασία των πιθανών απογόνων τους, δεν έχουν κάποιο άλλο λόγο για να ζήσουν. Εκτός αυτού το γεγονός ότι είναι ελαφρύτερες χαρίζει στις αρσενικές αράχνες περισσότερη αντοχή.

Η μελέτη θα δημοσιευθεί αυτό το μήνα στην επιστημονική επιθεώρηση Biology Letters.

econews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook