Τις τελευταίες ημέρες η οικογένεια της τραγουδίστριας του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, Νάντια Τολοκονίκοβα, αγωνιούσε για την τύχη της καθώς κανείς δεν είχε ενημέρωση για το που μπορεί να βρίσκεται. Ο πατέρας της είχε δηλώσει, μάλιστα, πως δε γνώριζε καν αν είναι ζωντανή.

Ωστόσο, ο σύζυγός της, Πιοτρ Βερτζίλοφ, υποστηρίζει ότι η νεαρή που εκτίει ποινή φυλάκισης δύο ετών για «χουλιγκανισμό» έπειτα από την σύλληψη της για ακτιβισμό εναντίον της κυβέρνησης Πούτιν, βρίσκεται σε σωφρονιστικό ίδρυμα 5.000 χλμ περίπου μακριά από τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον Βερτζίλοφ η σύζυγός του μεταφέρθηκε τόσο μακριά «για τιμωρία έπειτα από την κατακραυγή που σημειώθηκε από την επιστολή της», στην οποία κατήγγειλε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη φυλακή, καθώς και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των έγκλειστων.

Για το λόγο αυτό, δε, η Τολοκονίκοβα είχε ξεκινήσει απεργία πείνας, η οποία διεκόπη όταν η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα να εισαχθεί σε νοσοκομείο.

Ο Ρώσος διαμεσολαβητής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Βλαντιμίρ Λούκιν, δήλωσε πως η κατάσταση της υγείας της είναι ικανοποιητική, πως βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση και τρέφεται επαρκώς.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο σύζυγός της, φέρεται πως βρίσκεται σε ίδρυμα της περιφέρειας Κρασνόγιαρσκ, στην περιοχή Νίζχνι Ινγκας, περίπου 300 χλμ μακριά από το κέντρο της πόλης και με τέσσερις ώρες διαφορά από τη Μόσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η μεταφορά των κρατουμένων διαρκεί ημέρες, σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και εβδομάδες, ενώ η πολιτική των φυλακών είναι να μην ενημερώνονται οι συγγενείς τους μέχρι να ολοκληρωθεί ο εγκλεισμός τους σε άλλο σωφρονιστικό ίδρυμα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook