Ο αριθμός των υπερβολικά πλούσιων ανθρώπων -η περιουσία των οποίων ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια- κατέγραψε ένα νέο ρεκόρ το 2013, καθώς στον κατάλογο εντάχθηκαν πολλά νέα ονόματα από την Ασία, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη από την ελβετική τράπεζα UBS και το ινστιτούτο μελετών του Χονγκ Κονγκ Wealth-X.

Αναλυτικά, τον περασμένο Ιούνιο στον πλανήτη υπήρχαν συνολικά 2.170 δισεκατομμυριούχοι, και φέτος αριθμός τους αυξήθηκε κατά 0,5%.

Η αξία της περιουσίας τους αυξήθηκε κατά 5,3% από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο φέτος, διευκρίνισαν, ακόμη, οι συγγραφείς της μελέτης.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Ασία απ' όπου κατάγονται οι 18 από τους νεοεισερχόμενους στη λίστα. Οι περιουσίες των Ασιατών αυξάνονται με καταιγιστικούς ρυθμούς -κατά 13% φέτος-, γεγονός που σημαίνει ότι μέσα στην επόμενη πενταετία μπορεί να ξεπεράσουν το σύνολο της περιουσίας των Βορειοαμερικανών.

Αφότου ξέσπασε η οικονομική κρίση του 2009, ο κύκλος των δισεκατομμυριούχων διευρύνθηκε κατά 810 μέλη. Η περιουσία τους υπερδιπλασιάστηκε φτάνοντας τα 6,5 τρισεκατομμύρια δολάρια (4,8 τρισ. ευρώ), ποσό «ικανό να καλύψει το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ μέχρι το 2024», εκτιμούν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με την έρευνα, έξι στους δέκα είναι αυτοδημιούργητοι, ενώ οι υπόλοιποι κληρονόμησαν την περιουσία τους ή κατάφεραν να την μεγαλώσουν.

protothema.gr