Δίχως δηλώσεις αναφορικά με το κρίσιμο θέμα της άρσης προστασίας των πλειστηριασμών στην α\’ κατοικία αλλά και με διαρροές πως οι δανειστές αρκούνται στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού περί παρέμβασης που δεν θα περιλαμβάνει ευπαθείς ομάδες αλλά μονάχα τους επονομαζόμενους strategic defaulters (δηλαδή τους στρατηγικά …μπαταχτσήδες) ολοκληρώθηκαν οι επαφές στο υπουργείο Ανάπτυξης μεταξύ του Κωστή Χατζηδάκη και κλιμακίου της τρόικας. 
Πηγές του protothema.gr αναφέρονται σε πρώτη επαφή η οποία θα ακολουθήσει τουλάχιστον άλλη μία και για τελικό σχέδιο απελεύθερωσης της πρώτης κατοικίας που θα ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες του επόμενου μήνα με προσωπική διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού. Ένα σχέδιο με ξεκάθαρη προστασία σε ανέργους, μη προνομιούχους, και ευπαθείς λοιπές κοινωνικές ομάδες. 
Πάντως, «κόκκινη γραμμή», κόντρα στις απαιτήσεις της Τρόικα, παραμένει για την κυβέρνηση η πρωθυπουργική δέσμευση ότι δεν θα κινδυνεύσει η α΄ κατοικία όσων βρίσκονται σε αδυναμία λόγω κρίσης για να πληρώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες. 
Το υπουργείο υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτούς που δεν μπορούν και σε αυτούς που δεν θέλουν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους, ενώ παράγοντες του υπουργείου σημειώνουν ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει το κράτος να παρέχει προστασία σε κακοπληρωτές που μπορούν αλλά δεν πληρώνουν. 
Πάντως, ναυάγιο φαίνεται να υπάρχει ως προς τις διαπραγματεύσεις για το θέμα των εμπορικών μισθώσεων καθώς η Τρόικα παρουσιάστηκε ανυποχώρητη ως προς την πλήρη απελευθέρωσή τους αν και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν υποχωρεί με τη σειρά της στην μερική προστασία των ενοικιαστών. 
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook