Ο ιερέας Αλεχάντρο Σολαλίντε δήλωσε χθες, Τετάρτη, στην Πουέμπλα (κεντρικό Μεξικό) πως υπάρχουν μυστικοί ομαδικοί τάφοι με πτώματα, από τα οποία έχουν αφαιρεθεί τα όργανα και τα οποία πιστεύεται πως ανήκουν σε μετανάστες χωρίς χαρτιά, διευκρίνισε όμως πως δεν μπορεί ακόμη να αποκαλύψει την τοποθεσία τους.

\”Σε ορισμένα μέρη, τα οποία δεν μπορώ να αποκαλύψω αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τάφοι με πτώματα χωρίς όργανα, είναι σοβαρό\”, δήλωσε αυτός ο υπερασπιστής των δικαιωμάτων των μεταναστών της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής, διευκρινίζοντας ότι ενημερώθηκε από τις αρχές.

Ο ιερέας έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια μιας τελετής στην Πουέμπλα, σε απόσταση περίπου 120 χλμ. από την Πόλη του Μεξικού, όπου του απονεμήθηκε βραβείο για το ανθρωπιστικό έργο του. \”Στοιχηματίζω ό,τι θέλετε πως είναι μετανάστες\” οι άνθρωποι αυτοί, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν σε τάφους που είναι κατανεμημένοι σε τρία χωριά, πρόσθεσε ο ιερέας, στον οποίο ο Πρόεδρος του Μεξικού Πένια Νιέτο απένειμε το Εθνικό Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2012.

Ο ιερέας Σολαλίντε, ο οποίος ίδρυσε στην Οαξάκα το \”Ερμάνος εν ελ Καμίνο\” (Αδελφοί στο Δρόμο), ένα κέντρο υποδοχής για τους μετανάστες απ\’ όλη τη λατινική Αμερική που προσπαθούν να φθάσουν στις ΗΠΑ και περνούν υποχρεωτικά από το Μεξικό, διαβεβαιώνει πως οι μητέρες εξακολουθούν να είναι οι πιο πολλές ανάμεσα στους ανθρώπους αυτούς που επιχειρούν να φθάσουν λαθραία στις ΗΠΑ, ελπίζοντας να βρουν εκεί καλύτερες συνθήκες ζωής.

\”Είναι πρωτοφανές, όλες αυτές οι μητέρες, το 40% των μεταναστών είναι αυτές οι μητέρες με τα παιδιά τους (…) Αυτό με ανησυχεί διότι, αν υπάρχει λαθρεμπόριο παιδιών, φοβάμαι ότι υπάρχει και λαθρεμπόριο οργάνων\”, δήλωσε.

Στις 22 και 23 Αυγούστου 2010, 72 μετανάστες χωρίς χαρτιά που προέρχονταν από την Ονδούρα, το Σαλβαδόρ, τον Ισημερινό και τη Βραζιλία και ήθελαν να φθάσουν στις ΗΠΑ, δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ στο Ταμαουλίπας (βορειοανατολικό Μεξικό). Ο φόνος αυτός αποδόθηκε στο καρτέλ ναρκωτικών των Θέτας, που αποτελείται από πρώην στρατιωτικούς των επίλεκτων μεξικανικών δυνάμεων, οι οποίοι φέρεται ότι σκότωσαν τους μετανάστες επειδή αρνούνταν να δουλέψουν για τη συμμορία.

Το 2011, επίσης στο Σαν Φερνάντο, 193 πτώματα λαθρομεταναστών είχαν ανακαλυφθεί μέσα σε ομαδικούς τάφους. Το 2012, 49 άλλα εντοπίσθηκαν στην Καντερέιτα (βόρειο Μεξικό).
Κάθε χρόνο, περίπου 140.000 άνθρωποι –οι περισσότεροι από την κεντρική Αμερική– εισέρχονται παράνομα στο Μεξικό για να προσπαθήσουν να φθάσουν στις ΗΠΑ.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook