Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης σε συνεργασία με την Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αίθουσα Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων στην Πλ. Κουντουριώτη και που αφορούσε την εκπαίδευση στην λειτουργία του Ασύρματου Δικτύου «TETRA» .

Το Δίκτυο TETRA θα βοηθήσει τα μέγιστα στις επικοινωνίες των φορέων Πολιτικής Προστασίας στην Κρήτη κυρίως σε περιόδους κρίσεων.

Φορείς λειτουργίας του συστήματος TETRA είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και η Περιφέρεια Κρήτης και χρήστες είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και οι 4 Περιφερειακές Ενότητες, όλοι οι Δήμοι της Κρήτης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα και το ΕΚΑΒ Κρήτης. Την ημερίδα παρακολούθησαν 80 στελέχη των Υπηρεσιών και Φορέων

Πρόκειται για 100 τερματικές συσκευές τεχνολογίας TETRA οι οποίες έχουν κατανεμηθεί σε όλους τους προαναφερόμενους φορείς και οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους φορείς και τις υπηρεσίες που εμπλέκονται σε δράσεις Πολιτικής Προστασίας ως προς την αντιμετώπιση φυσικών ή τεχνολογικών κινδύνων.

Οι τερματικές αυτές συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην καθημερινή λειτουργία των Υπηρεσιών .στα πλαίσια των θεσμικών αρμοδιοτήτων τους .

Κατά την διάρκεια της Ημερίδας παρουσιάστηκε η τεχνολογία TETRA και έγινε περιγραφή του συστήματος με τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες της, έγινε σαφής η σημασία των επικοινωνιών στη διαχείριση των κρίσεων και εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα.

Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γεώργιος Δεικτάκης κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του:

“Με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίζω την ανάπτυξη και την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας του νέου συστήματος, που θεωρούμε ότι ενισχύει ουσιαστικά τις επικοινωνίες της Πολιτικής Προστασίας του Νησιού ειδικά κατά την αντιμετώπιση κρίσεων.
Για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα, συνεργαστήκαμε άψογα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και η Περιφέρεια Κρήτης μέσω των Δ/νσεων Πολιτικής Προστασίας, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους εμπλεκόμενους επί τη βάση των θεσμικών αρμοδιοτήτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με μόνο γνώμονα τη θωράκιση των πολιτών απέναντι σε φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, όπως καταδεικνύει και η σημερινή ημερίδα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, σας καλούμε να εντάξετε το σύστημα στο σχεδιασμό αλλά και στην καθημερινότητά σας”.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο κ. Δεικτάκης ανέφερε:

“Η Δ/νση της Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης ανέλαβε την πρωτοβουλία να ευρίσκεται σε συντονισμό με όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και Φορείς που θα μπορούν να συντονίσουν και να αντιμετωπίσουν ή πρίν, ή κατά την διάρκεια, ή και μετά, φυσικές καταστροφές.

Υιοθετήσαμε το σύστημα ΤΕΤRΑ το οποίο θα επιτρέψει την επικοινωνία για καλύτερο συντονισμό των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων κατά τις περιόδους αντιμετώπισης των κρίσεων. Θα πρέπει να είμαστε χρήσιμοι σε περίπτωση που θα παρουσιαστεί κάποια κρίση”.