Συμψηφισμό των επιστροφών φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ με οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ προωθούν η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, σε μία προσπάθεια να «κλείσουν» το δημοσιονομικό κενό του 2014 που δημιουργείται εξαιτίας κυρίως των ελλειμμάτων των Ταμείων. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών η τρόικα ζήτησε λίγο περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει τις ελληνικές προτάσεις των δύο παραπάνω υπουργείων περί αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής.

Ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης δήλωσε χθες πως «προβλέπουμε ότι δεν θα υπάρξει στο εξής επιστροφή φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ σε όσους δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη αφορά το σύνολο των φορέων κοινωνικής ασφάλισης με έμφαση σε ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ». Να σημειωθεί ότι η διαδικασία συμψηφισμών ισχύει για όσους έχουν οφειλές προς το ΙΚΑ. Οπότε, επί της ουσίας το μέτρο επεκτείνεται και για τα άλλα δύο Ταμεία. Αλλωστε, το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα στον χώρο των ασφαλιστικών Ταμείων εντοπίζεται στον ΟΑΕΕ, ενώ να σημειωθεί ότι και οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ δικαιούνται πολλών επιστροφών φόρων με αρμόδια στελέχη να θεωρούν ότι θα εντοπιστούν αρκετές περιπτώσεις παραβατών.

Η προσπάθεια αυτή για να προχωρήσουν οι συμψηφισμοί ασφαλιστικών χρεών και επιστροφών φόρων, έχει ένα σημαντικό δημοσιονομικό όφελος το οποίο η τρόικα θέλει να διαπιστώσει.

Η περαιτέρω εξέταση των στοιχείων που έχει διαθέσει η ελληνική πλευρά για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής είναι σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ο λόγος για τον οποίο η τρόικα ζήτησε ολιγοήμερη παράταση της προγραμματισμένης για σήμερα το απόγευμα σύσκεψης με το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η σύσκεψη μεταφέρθηκε για την Κυριακή.

Πάντως, ανεξαρτήτως των παραπάνω, η τρόικα συνεχίζει να θεωρεί ότι θα απαιτηθούν νέα μέτρα για το 2014 ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Κάτι το οποίο το αναγνωρίζει και το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία ανταλλαγής στοιχείων σε τεχνικό επίπεδο και εκτιμάται ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμα για να επέλθει συμφωνία επί του θέματος».

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κ. Τζ. Ράις, δήλωσε χθες πως οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί η ημερομηνία αναχώρησης της αποστολής του Ταμείου από την Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα μεταβούν στο Εurogroup της 14ης Νοεμβρίου μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, ενώ είναι ακόμα άγνωστο εάν θα επιστρέψουν αμέσως μετά στην Αθήνα ή θα καθυστερήσουν για κάποιες ημέρες.

Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει το εάν ο κ. Π. Τόμσεν (εκπρόσωπος του Ταμείου στην τρόικα) παρότρυνε τον κ. Στουρνάρα να μη δηλώνει ότι «δεν θα λάβει νέα μέτρα, διότι θα κληθεί να τα πάρει», ο κ. Ράις αρκέστηκε να δηλώσει «αυτή την περίοδο, η αποστολή αξιολογεί τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2014 και θα πρέπει να δούμε τι μέτρα θα απαιτηθούν για να φθάσουμε στον στόχο». Επί του θέματος, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες ότι το θέμα των μέτρων συζητήθηκε αλλά σε πολύ πιο ήπιο κλίμα και σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα που θα εντείνουν την ύφεση.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ο κ. Τόμσεν υποστήριξε πως όποια μέτρα και αν πάρει η Ελλάδα θα έχουν επίπτωση στην οικονομία, αλλά θα απορροφηθούν λόγω της προβλεπόμενης επιστροφής σε ανάπτυξη το 2014. Για να απαντήσει το οικονομικό επιτελείο ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να λάβει νέα μέτρα και θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην είσπραξη φόρων και εισφορών

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook