Μείωση 2% σημείωσε ο πληθωρισμός (γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή) τον Οκτώβριο εφέτος, από πτώση 1,1% τον Σεπτέμβριο. 
Η επιτάχυνση στον ρυθμό πτώσης του πληθωρισμού οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι το πετρέλαιο θέρμανσης «μπήκε» εκ νέου στα νοικοκυριά με τιμές χαμηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά και στο ότι περιορίστηκαν οι ανατιμήσεις σε προϊόντα που συνθέτουν το «καλάθι της νοικοκυράς». 
Εν προκειμένω, σύμφωνα με τις τιμοληψίες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), σε ετήσια βάση οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης είναι μειωμένες κατά 4,2% («ελαφρύνοντας» τον πληθωρισμό κατά 0,19 μονάδες), ενώ- λόγω επίσης των χαμηλότερων διεθνών τιμών του πετρελαίου- η βενζίνη πωλείται φθηνότερα κατά 4,9% 
Στον αντίποδα, ακριβότερα κατά 18,7% είναι τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ ανατιμήσεις καταγράφηκαν και σε γαλακτοκομικά και αυγά (1,7%), νωπά φρούτα (4,1%), νωπές πατάτες (11,2%) και καπνό (4,7%). Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι τα φάρμακα ακρίβυναν κατά 17,6% σε μηνιαία βάση και κατά 12,6% σε ετήσια βάση. 
Ειδικότερα, από την ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώθηκαν τα εξής:
Από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του Οκτωβρίου 2013 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2012, προκύπτει μείωση 2%, έναντι αύξησης 1,6% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση το 2012 προς το 2011.
Η εξέλιξη αυτή, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:
1. Από τις μειώσεις των δεικτών:
α) Κατά 0,5% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα κρέατα γενικά, ψάρια νωπά, λαχανικά νωπά, δημητριακά και παρασκευάσματα, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων, ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από τη αύξηση των τιμών στα γαλακτοκομικά και αυγά, φρούτα νωπά, πατάτες νωπές.
β) Κατά 1,1% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
γ) Κατά 0,7% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των ενοικίων κατοικιών, των υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας και του πετρελαίου θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στον ηλεκτρισμό.
δ) Κατά 2,3% της ομάδας «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα είδη: έπιπλα- καλύμματα δαπέδου, είδη κλινοστρωμνής- λευκά είδη, οικιακές συσκευές, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
ε) Κατά 1,1% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών και των νοσοκομείων και κλινικών. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα φάρμακα.
στ) Κατά 3,5% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των αυτοκινήτων και των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης).
ζ) Κατά 4,2% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.
η) Κατά 3% της ομάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού- υπολογιστών, των υπηρεσιών αναψυχής, των βιβλίων και του πακέτου διακοπών.
θ) Κατά 4,4% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων, ΙΕΚ και μεταπτυχιακών σπουδών.
ι) Κατά 3% της ομάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των εστιατορίων- ζαχαροπλαστείων- καφενείων- κυλικείων.
ια) Κατά 4,8% της ομάδας «\’Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των κουρείων- κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας και των ασφαλίστρων μεταφορών.
2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:
α) Κατά 3,5% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τσιγάρων.
Εξάλλου, ο γενικός δείκτης, τον Οκτώβριο 2013 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2013, παρουσίασε μείωση 0,1% έναντι αύξησης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός μειώθηκε τον Οκτώβριο κατά 1,9% σε ετήσια βάση, από μείωση 1% τον Σεπτέμβριο και έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε τον Οκτώβριο 2012. Μεταξύ Οκτωβρίου και Σεπτεμβρίου 2013, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός παρουσίασε μείωση 0,2% έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2012.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook