Περίπου 8% του μεριδίου του στην αγορά πετρελαίου για τα επόμενα 5 χρόνια, αναμένεται να χάσει ο OPEC, παρά την αυξανόμενη ζήτηση «μαύρου χρυσού» σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Οργανισμού, η απώλεια αποδίδεται στη ραγδαία ανάπτυξη των σχιστολιθικών κοιτασμάτων, καθώς και άλλων ανταγωνιστικών πηγών ενέργειας.

Αναφορικά με τη ζήτηση για αργό πετρέλαιο, σε παγκόσμια κλίμακα, το 2018 αναμένεται να σημειώσει πτώση κατά 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με το 2013.

Ο διεθνής Οργανισμός επέδειξε ανεπαρκή αντανακλαστικά έναντι του αντίκτυπου που έχει n υδραυλική ρωγμάτωση στην προσφορά πετρελαίου. Για αυτό το λόγο, αποφάσισε νωρίτερα εφέτος να πραγματοποιήσει τη δική του έρευνα σχετικά με το σχιστολιθικό πετρέλαιο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ετήσια έκθεση, «n παγκόσμια ζήτηση για αργό πετρέλαιο αναμένεται να διαμορφωθεί στα 29,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2018, σημειώνοντας πτώση κατά 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με φέτος. Η παραγωγή των χωρών εκτός OPEC θα φθάσει στα 57,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το 2016 και στα 58,6 εκατ. έως το 2018.

Σημειώνεται ότι ο OPEC κατέχει το 80% των συμβατικών πετρελαϊκών αποθεμάτων παγκοσμίως και επιδιώκει να θέσει την τιμή του «μαύρου χρυσού» στα 100 δολάρια ανά βαρέλι, η οποία σε ονομαστικούς όρους ισοδυναμεί με τέσσερις φορές το επίπεδο τους πριν από μία δεκαετία.

energypress.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook