Τις πληγές τους μετρούν οι Φιλιππίνες μετά το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν που σήμερα έφτασε στο Βιετνάμ με ισχυρούς ανέμους, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Στις Φιλιππίνες διατυπώνονται εκτιμήσεις για δέκα χιλιάδες νεκρούς ενώ οι αρχές μιλούν για καταστροφή άνευ προηγουμένου. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, με ισοπεδωμένα σπίτια, με σορούς να κείτονται στους δρόμους, με τα νοσοκομεία γεμάτα τραυματίες και τις ιατρικές προμήθειες να τελειώνουν. Οι Φιλιππίνες περιμένουν με αγωνιά τη βοήθεια που στέλνουν χώρες και οργανισμοί από όλο τον κόσμο.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού μιλά για δέκα χιλιάδες νεκρούς. «Δεν ξέρω κανέναν που να μην έχει χάσει έναν δικό του άνθρωπο, έναν στενό συγγενή», δήλωσε ο δήμαρχος του Tacloban Alfred Romualdez στο CNN.

Σήμερα φτάνει στην πόλη η πολυπόθητη βοήθεια με C-130 που μετέφεραν φαγητό, νερό και προμήθειες. Οι επιζώντες σχηματίζουν ουρά είτε για φαγητό και νερό είτε αναζητώντας διέξοδο από τη χώρα.

Ανάμεσά τους η Magina Fernandez που είδε το σπίτι και την επιχείρησή της να ισοπεδώνονται και επιδιώκει απελπισμένα να μπει στο επόμενο αεροπλάνο. «Φέρτε διεθνή βοήθεια ρώτα, όχι αύριο, τώρα. Είναι πολύ πολύ άσχημη η κατάσταση, είναι χειρότερα κι από την κόλαση», είπε στο CNN.

Οι λεηλασίες κυριαρχούν στην πόλη ενώ οι αρχές στέλνουν επιπλέον αστυνομία και στρατό για να κρατήσει την κατάσταση υπό έλεγχο. Είναι όμως πολύ δύσκολο σε μία περιοχή όπου εκτός από τους επιζώντες υπάρχουν μόνο συντρίμμια και πτώματα.

Δείτε το βίντεο

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook