Το 60% αγγίζει το ποσοστό παραβατικότητας στα ανταλλακτήρια-ενεχυροδανειστήρια που εντοπίστηκε στους ελέγχους του ΣΔΟΕ, από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που τηρούνται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μέχρι την 11.10.2013 λειτουργούν νόμιμα 939 επιχειρήσεις με 309 υποκαταστήματα, που παρέχουν υπηρεσίες ενεχυροδανειστή ή και αργυραμοιβού.

Το ΣΔΟΕ κατά την περίοδο από 1.1.2013 έως 30.09.2013 διενήργησε 141 ελέγχους σε ανταλλακτήρια-ενεχυροδανειστήρια, από τους οποίους προέκυψαν 407 παραβάσεις και το ποσοστό παραβατικότητας είναι 59%. Οι έλεγχοι, όπως σημειώνει ο κ. Μαυραγάνης, συνεχίζονται.

Οι ζυγοί ασφαλείας

Την ίδια ώρα το υπουργείο Ανάπτυξης, με έγγραφο του αρμόδιου υφυπουργού Θανάση Σκορδά, επισημαίνει ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε το 2013, τα ενεχυροδανειστήρια πρέπει να διαθέτουν ζυγούς υψηλής ακρίβειας. Η Διεύθυνση Μετρολογίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου διενεργεί ελέγχους στους ζυγούς των ενεχυροδανειστηρίων, με συνεργεία που διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κερδοσκοπίας και εξαπάτησης των καταναλωτών.

Επίσης, ο κ. Σκορδάς σημειώνει ότι και οι ίδιοι καταναλωτές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί, να ερευνούν και να ελέγχουν το ποιόν και τα στοιχεία των επιχειρήσεων, στις οποίες απευθύνονται. Επισημαίνει ακόμα ότι με βάση το Ν. 2251/94 περί προστασίας των καταναλωτών, σε περίπτωση που οι καταναλωτές αλλάξουν γνώμη και θέλουν να ανακτήσουν τα αντικείμενά τους, έχουν δικαίωμα υπαναχώρησης και ματαίωσης της συναλλαγής εντός 14 ημερολογιακών ημερών από την παραλαβή του χρηματικού ποσού συναλλαγής.

Σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, για να ενημερώνονται και να καταγγέλλουν περιστατικά παράνομης λειτουργίας και οικονομικής εκμετάλλευσης. Επίσης, μπορούν να στέλνουν τις καταγγελίες τους καθ\’ όλο το 24ωρο στο φαξ 2103843549 και στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή www.efpolis.gr.

Και τα δύο έγγραφα διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη που ζητούσε να λάβει επικαιροποιημένα στοιχεία για τον αριθμό των ενεχυροδανειστηρίων και τα αποτελέσματα των ελέγχων.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook