Ένα νέο σενάριο, για μεικτό σύστημα φορολόγησης των ακινήτων, εξετάζει η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις των βουλευτών και να αποφύγει μία νέα κυβερνητική κρίση.
Το νέο σύστημα, η διαμόρφωση του οποίου πέρασε στα χέρια του στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, Χρύσανθου Λαζαρίδη, ο οποίος είχε χτες συνάντηση με εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προβλέπει ότι η συνολική φορολογική επιβάρυνση κάθε πολίτη θα προκύπτει αφενός από την επιβολή του ενιαίου φόρου σε όλα τα ακίνητα, αλλά με μικρότερους συντελεστές από αυτούς που προέβλεπε το σχέδιο Καραβίτη που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, και παράλληλα από τον Φόρο (Μεγάλης) Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος θα επιβάλλεται σε κατόχους ακινήτων η αξία των οποίων, συνολικά, υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.
Με αυτό τον τρόπο θα επιδιωχθεί να υπάρξουν ελαφρύνσεις στα αγροτεμάχια αλλά και στα διαμερίσματα μικρής αξίας ενώ το «κενό» που θα δημιουργηθεί θα κληθούν να καλύψουν οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων. Παράλληλα, με τη διατήρηση του ΦΑΠ, το νέο σχέδιο αποκτά μεγαλύτερη αναλογικότητα ενώ ικανοποιείται, εν μέρει, το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για φορολόγηση βάσει του συνόλου της ακίνητης περιουσίας.
Σύμφωνα με στελέχη που συμμετείχαν τόσο στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου όσο και στις ζυμώσεις που προηγήθηκαν, το νέο σχέδιο – που θα επιχειρηθεί να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας – έχει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή έσοδα 2,9 δισ. ευρώ για το 2014 ωστόσο δεν αποκλείεται η ελληνική πλευρά να πετύχει μία μικρή «έκπτωση» εκ μέρους της τρόικας ως προς το ύψος των φόρων που θα βεβαιωθούν ώστε αυτοί να είναι κάτω από τα 3,5 δισ. του αρχικού σεναρίου.
Βάσει του νέου σχεδίου, ένας ιδιώτης που έχει στην κατοχή του κύρια και εξοχική κατοικία καθώς και οικόπεδα ή αγροτεμάχια συνολικής αντικειμενικής αξίας ενδεικτικά 500.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει τον ενιαίο φόρο που προκύπτει για κάθε ακίνητο ξεχωριστά και επιπλέον ΦΑΠ για το τμήμα της ακίνητης περιουσίας του που υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο, αναμένεται ότι επιτυγχάνεται μείωση στους συντελεστές φορολόγησης οικοπέδων και αγροτεμαχίων, κατοικιών σε χωριά και ενδεχομένως οριακά και των διαμερισμάτων.
Συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι με το νέο σχέδιο θα επιτευχθεί ένας έντιμος συμβιβασμός μεταξύ των αιτημάτων των βουλευτών και των απαιτήσεων για έσοδα 2,9 δισ. ευρώ από τα ακίνητα το επόμενο έτος. Κυρίως, όμως, θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας για την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, δεδομένου ότι πολλοί βουλευτές άφηναν ανοικτό να καταψηφίσουν το σύνολο ή μέρος του αρχικού νομοσχεδίου.
Στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, υπό τον Χρ. Λαζαρίδη, συμμετείχαν οι Φεβρωνία Πατριανάκου, Αντώνης Παναγόπουλος από τη Ν.Δ. και οι Γ. Κουτσούκος, Ανδρ. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ. Επίσης παρών ήταν και ο στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών, Νίκος Καραβίτης, ο οποίος και ανέλαβε να διαμορφώσει τα τελικά εναλλακτικά σενάρια. Στόχος είναι το σχέδιο νόμου να τύχει, τις αμέσως επόμενες ημέρες, της έγκρισης των Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου, και βεβαίως των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, και να αποτελέσει νόμο του κράτους το αργότερο μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

newpost.gr/Τάσος Τσιφόρος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook