Εγκαινιάστηκε από το δήμαρχο Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη και τον πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. Φίλιππα Σαββάκη, η μονάδα βιολογικού καθαρισμού του Φόδελε. Πρόκειται για μια μονάδα τελευταίας τεχνολογίας, φιλική προς το περιβάλλον, χωρίς οσμές και θορύβους, με εφεδρικά συστήματα λειτουργίας, πολυετή εγγύηση, κ.α.

Με το συγκεκριμένο έργο αναβαθμίζεται αισθητικά, λειτουργικά και περιβαλλοντικά η ευρύτερη περιοχή, ενώ βελτιώνεται σημαντικά η ποιότητα ζωής των κατοίκων που «απελευθερώνονται» πλέον από τα «δεσμά» των βόθρων.

Παρόντες στην τελετή του αγιασμού ήταν ως εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. κ. Ειρηναίου ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γιώργος Μαλλιωτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, σύσσωμη η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Γιάννης Φακουκάκης και το τοπικό συμβούλιο, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής, στελέχη υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, πολλοί κάτοικοι και μαθητές του οικισμού.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης στο χαιρετισμό του τόνισε: «Με χαρά σας καλωσορίζω στη γενέτειρα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου στο πανέμορφο Φόδελε, στα εγκαίνια λειτουργίας της μονάδας βιολογικού καθαρισμού του οικισμού.

Λίγα μέτρα μακρύτερα από το μοναδικό μουσείο του El Greco, του σπουδαίου Κρητικού καλλιτέχνη που γεννήθηκε στο Φόδελε και μεγαλούργησε σε όλο τον κόσμο. Ένα μουσείο που δημιούργησε το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

Όπως γνωρίζετε, το 2014 έχει οριστεί ως έτος Δομίνικου Θεοτοκόπουλου κι εμείς ως δήμος της γενέτειρας του, ετοιμαζόμαστε να τιμήσουμε τον σπουδαίο καλλιτέχνη, με πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Φίλες και φίλοι, η συγκεκριμένη μονάδα βιολογικού καθαρισμού, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο, ένα έργο πνοής για την ευρύτερη περιοχή.

Τα οφέλη από την λειτουργία κάθε μονάδας βιολογικού καθαρισμού είναι πολλά και προφανή. Ειδικά εδώ στο Φόδελε, τον γραφικό αυτό οικισμό μέσα στο πράσινο, αγκαλιά με τη φύση, το συγκεκριμένο έργο δεν ήταν απλά επιθυμητό, αλλά απαραίτητο.

Αποτελούσε αναγκαία προϋπόθεση για να αναδειχθεί και ο καταπληκτικός υδροβιότοπος του οικισμού, το όμορφο ποτάμι που διασχίζει το Φόδελε και αποτελεί ένα ακόμα σημείο αναφοράς της περιοχής. Αποτελούσε δε πολύχρονο, πάγιο και δίκαιο αίτημα, των κατοίκων του οικισμού.

Η δημιουργία άλλωστε των σημαντικών έργων υποδομής, ήταν και παραμένει πρώτη προτεραιότητα της δημοτικής αρχής, έτσι ώστε τα παιδιά μας να μπορούν να ελπίσουν σε ένα καλύτερο μέλλον.

Μαζί με τη Δ.Ε.Υ.Α.Μ., εργαζόμαστε σκληρά και συστηματικά για να το επιτύχουμε αυτό και αξιοποιώντας τις δυνατότητες των προγραμμάτων χρηματοδότησης, να κατασκευάσουμε αντίστοιχες μονάδες παντού.

Καλέσα, Ροδιά, Κρουσώνας, Καβροχώρι και Τύλισος, ήδη απολαμβάνουν τα οφέλη. Τα δίκτυα και ο βιολογικός της Αγίας Πελαγίας, μια μονάδα που θα καλύπτει επίσης το Μαδέ και τη Λυγαριά, με σχεδιασμό μελλοντικής κάλυψης και των περιοχών του Μονοναύτη και της Ψαρομούρας, έχει ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης για τη Μονή, το Κεραμούτσι και το Καμάρι.

Έχουν υποβληθεί οι προτάσεις για Μάραθος, Γωνιές και Αστυράκι. Στο στάδιο της μελέτης βρίσκονται τα αντίστοιχα έργα για Σάρχο, Κιθαρίδα, Κορφές και Λουτράκι.

Φίλες και φίλοι.

Στο δήμο Μαλεβιζίου εργαζόμαστε ακατάπαυστα για να προλάβουμε την τελευταία ευκαιρία ανάπτυξης του τόπου μας. Με μεθοδικότητα, σωστό προγραμματισμό, συνετή διαχείριση των ιδίων πόρων και προπαντός όραμα για τον τόπο μας, προσπαθούμε και βάζουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο.

Στις προσπάθειές μας αυτές, έχουμε την ευτυχία να έχουμε τους καλύτερους δυνατούς συμπαραστάτες, όπως είναι για παράδειγμα είναι η Περιφέρεια Κρήτης. Θα ήθελα θερμά να ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά, τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ευριπίδη Κουκιαδάκη για την καθοριστική υποστήριξή του τόσο σε αυτό το έργο, όσο και στα πολλά άλλα που υλοποιούμε.

Να ευχαριστήσω επίσης τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, την κ. Μαρία Κασσωτάκη και όλα τα στελέχη της υπηρεσίας για την άψογη συνεργασία μας. Πολλά μπράβο επίσης αξίζουν στα στελέχη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης αποχέτευσης Μαλεβιζίου. Στον πρόεδρο Φίλιππα Σαββάκη, στον αντιπρόεδρο Άρη Σαλούστρο, σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στον δ/ντη της υπηρεσίας Γιώργο Κουγιουμουτζάκη, σε όλους τους εργαζομένους της ΔΕΥΑΜ, στον πρόεδρο της κοινότητας του Φόδελε Γιάννη Φακουκάκη, καθώς και στα μέλη του τοπικού συμβουλίου.».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook