Μια στις τρεις επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμα και σε βασικές τους υποχρεώσεις, ενώ 68.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να απειλούνται με ποινικές διώξεις, ενώ από τους 18.000 που ειδοποιήθηκαν μόνο οι 1.235 συμμορφώθηκαν.

Αυτό σημειώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, επαναφέροντας την πρότασή τη για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.

Η ΕΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση να σκεφτεί τις μετατάξεις αγαθών σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ που θα επιβαρύνουν λιγότερο τον καταναλωτή και θα βελτιώσουν το κλίμα στην αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέρχεται και εμμένει στην πρότασή της για καθιέρωση ενός ενιαίου χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα είδη, με την εξαίρεση των βασικών ειδών διατροφής και φυσικά των τουριστικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών εστίασης αλλά και των εισιτηρίων όλων των μέσων μεταφοράς.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την αναθεώρηση του δείκτη πληθωρισμού η προσαρμογή του «καλαθιού της νοικοκυράς» σε νέους συντελεστές στάθμισης θα μειώσουν τον ελληνικό πληθωρισμό από το 4,5% κοντά στα επίπεδα του ευρωπληθωρισμού (2,8%).

Οι όποιες ανατιμήσεις προκύψουν σε προϊόντα και υπηρεσίες από την αύξηση του μέσου συντελεστή από 13% σε 19%, θα υπερκαλυφθούν από τη μείωση των συντελεστών από 23% σε 19%, αλλά και από την αύξηση της λιανικής κατανάλωσης που μειώθηκε από τα 65 δισ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, το 2009, στα 61,5 δισ. το 2010 και γενικότερα του συνόλου της των πωλήσεων χονδρικού και λιανικού εμπορίου που υπολογίζεται για το 2010 στα 169,6 δισ. από 181,6 δισ. το 2009.

Η μείωση του συνόλου των πωλήσεων χονδρικού και λιανικού εμπορίου κατά 12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,5 δισ. αφορούν στις πωλήσεις λιανικής, δείχνει το βάθος της ύφεσης και τις επιπτώσεις της στην αγορά.

Με αυτό το μέτρο του ενιαίου συντελεστή και της διατήρηση ενός χαμηλότερου θα δοθεί μια ανάσα στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα δεν θα υπάρξει παρέκκλιση των εσόδων ύψους 18 δισ. το 2011 από το ΦΠΑ, που έχουν προϋπολογιστεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εκτιμά η ΕΣΕΕ.

Η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι οι όποιοι ενδοιασμοί για αναταξινόμηση των συντελεστών ΦΠΑ μπορούν να καμφθούν, αλλά και η τελική έγκριση από την τρόικα μπορεί να επιτευχθεί, εφόσον αναδειχθεί ότι η εφαρμογή ενιαίου ΦΠΑ είναι μια πρόταση ισοδύναμης δημοσιονομικής απόδοσης.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook