Θα \”ταξιδέψουν\” στην Ελλάδα και θα γνωρίσουν την Ορθοδοξία όσοι βρεθούν στα μεγαλύτερα Θέατρα και χώρους συναυλιών της Αιγύπτου από τις 16 έως τις 21 Νοεμβρίου 2013.

Η πρωτεύουσα της Αιγύπτου , το Κάιρο, για 7 μέρες θα κατακλυστεί από Μουσικές των λαών του Κόσμου, της Δημώδους και Θρησκευτικής παράδοσης του κάθε τόπου.

Τέσσερα Υπουργεία της Αιγύπτου (Υπ. Πολιτισμού, Εξωτερικών, Τουρισμού και Αρχαιοτήτων) οργανώνουν για 6η συνεχή χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ για την Παραδοσιακή-Θρησκευτική μουσική πάνω σε μια ιδέα και πρωτοβουλία του γνωστού καλλιτέχνη της Αιγύπτου Intessar Abdel-Fettah.

Ο Όμιλος Παιδείας & Πολιτισμού \”ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ\” (www.Aetogiannis.gr) καλεσμένος από τους διοργανωτές, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, συγκρότησε μια ικανή ομάδα μουσικών, χορωδών και πρωτοψαλτών ώστε να παρουσιάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις μουσικές παραδόσεις του τόπου μας.

Μάλιστα υπάρχει αντιπροσώπευση η οποία ενώνει την Ανατολική και Δυτική Κρήτη, ενώ Χοράρχης ορίστηκε ο Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής και Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας & Αποκορώνου (Χανίων) κ. Κωνσταντίνος Στεφανάκης.

Ο Όμιλος θα συμμετέχει στις Τελετές Έναρξης και Λήξης 16 και 21 Νοεμβρίου αντίστοιχα και θα δώσει δύο δικές του παραστάσεις στα δυο ιστορικότερα και σημαντικότερα κάστρα – μνημεία της παλιάς πόλης του Καΐρου.

Ανάλογα θα συμμετάσχουν αποστολές από όλο τον κόσμο με τιμώμενη χώρα σε αυτό το Φεστιβάλ την Κίνα. Στο αντίστοιχο Φεστιβάλ Μουσικής και Χορού του Μαΐου 2013 τιμώμενη χώρα ήταν η Ελλάδα με την αντιπροσωπεία του Ομίλου Αετογιάννη.

Στην Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Παρασκευή στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος -ο οποίος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση της προετοιμασίας- υπογράμμισε την μεγάλη σημασία την οποία έχει για την χώρα μια τέτοια αποστολή.

\”Τέτοιες πρωτοβουλίες – από ανθρώπους με αξία- μας κάνουν περήφανους και προβάλλουν διεθνώς την διαχρονική αξία των παραδόσεών μας\” τόνισε \”Πως να μην στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις προσπάθειες αυθεντικές όπως ετούτη;\”.

Ο ιδρυτής του Ομίλου \”Αετογιάννης\” κ. Γιάννης Παναγιωτάκης περιέγραψε τους σκοπούς της Αποστολής και διαπίστωσε ότι κοπιώδεις προσπάθειες ετών παίρνουν \”σάρκα και οστά \” με αυτά τα συνεχή ταξίδια στο εξωτερικό.

\”Τα ξένα Κράτη που μας καλούν συνέχεια στον τόπο τους, μας ζητούν ουσιαστικά να γίνουμε πρεσβευτές των παραδόσεων μας και της αυθεντικής έκφρασης του διαχρονικού Έλληνα, ο οποίος χωρίς ιδιαίτερα μέσα και υποδομές καταφέρνει να \”μαγέψει\” τους λαούς με τον Πολιτισμό του\”.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Νεολαίας κ. Νίκος Γιαλιτάκης δήλωσε: \”Ο Δήμος μας, το Ηράκλειο αλλά και ολόκληρη η Κρήτη εκπροσωπείται επάξια διεθνώς μέσα από τις δράσεις αυτές. Ο Δήμος μας στέκεται πάντοτε δίπλα τους και είναι σίγουρος για το καλύτερο αποτέλεσμα\”.

Παράλληλα η Περιφέρεια Κρήτης η οποία -όπως η Αρχιεπισκοπή και ο Δήμος Ηρακλείου- αποστέλλει στους οικοδεσπότες του Φεστιβάλ τιμητικά δώρα προσβλέπει σε ένα σημαντικό όφελος για την Κρήτη σε ότι αφορά σημαντικούς ξένους επισκέπτες οι οποίοι ασχολούνται με τον πολιτιστικό , θρησκευτικό και γαστρονομικό τουρισμό ενώ παράλληλα θα γνωρίσουν το νησί μας χιλιάδες συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο.

Αμέσως μετά το Φεστιβάλ του Καΐρου, επισκέπτεται την Αίγυπτο αντιπροσωπεία του Παγκρήτιου Συλλόγου Ελλήνων Αιγυπτιωτών και Φίλων προσκεκλημένη των ελληνικών κοινοτήτων.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δρ. Ηλίας Παυλούσης δήλωσε \”Επισκεπτόμαστε τον τόπο γεννήσεώς μας για να συμμετέχουμε σε τιμητικές εκδηλώσεις σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια. Το 2013 ως Έτος Καβάφη μας βρίσκει πιο κοντά στην Αίγυπτο αφού ούτως ή άλλως σε συνεργασία με τον Όμιλο Αετογιάννη πραγματοποιούμε μια σειρά από δράσεις Πολιτισμού\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook