Απελπισία, απόγνωση, κατάθλιψη. Τα μισά ελαιοτριβεία δεν άνοιξαν καν. 

Και εκείνοι που το έκαναν, μπήκαν στη διαδικασία μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν τους παραγωγούς πελάτες τους, ξέροντας ότι δεν θα καλύψουν το κόστος λειτουργίας των μηχανημάτων.

Το agrinioreport.com μίλησε με ελεοτριβείς και εμπόρους, αποκομίζοντας εικόνες που μόνο θλίψη μπορούν να προκαλέσουν. 

«Με σακούλες από το σούπερ μάρκετ έρχονται οι άνθρωποι και μας φέρνουν ελιές, για να πάρουν δυο κιλά λάδι. Σήμερα ήρθε παραγωγός απ’ το Παναιτώλιο με 20 κιλά ελιές… από 150 δέντρα. Αυτά είναι…». Έτσι μας περιγράφει την κατάσταση γνωστός στο χώρο επιχειρηματίας, που τα προηγούμενα χρόνια, τέτοια εποχή δεν προλάβαινε να ξεφορτώνει τόνους ελιών.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πέρυσι απασχολούσε περί τους δέκα εργάτες, ενώ φέτος δεν χρειάστηκε κανέναν. Ο ίδιος δηλώνει ότι σε μια εβδομάδα, το πολύ, η συλλογή της χονδροελιάς Αγρινίου θα έχει ολοκληρωθεί, όταν στο παρελθόν έκανε παραλαβές μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου ή και τον Φεβρουάριο. Στις Καλαμών υπάρχει, μας είπε, μικρό περιθώριο ακόμη, όμως κι εκεί, όπως και στη λαδολιά, η παραγωγή είναι εξαιρετικά μειωμένη.

Ανάλογη η εικόνα και στους εμπόρους. Τα φορτωμένα με δεκάδες τελάρα αυτοκίνητα που συνωστίζονταν για να πάρουν σειρά να ζυγίσουν, …δεν υπάρχουν. Λίγα πράγματα φέτος. Παραγωγοί που επί δυο και πλέον μήνες πήγαιναν σχεδόν καθημερινά, όταν το επέτρεπε ο καιρός δηλαδή, με εκατοντάδες κιλά, φέτος ζυγίζουν μια, το πολύ δυο φορές. «Καταστροφή», είναι η λέξη που ακούσαμε όπου κι αν απευθυνθήκαμε. 

«Μας έπαιρνε μεσάνυχτα να ζυγίζουμε και τώρα καθόμαστε και περιμένουμε αν θα έρθει κανένας με δυο τελάρα… Άδεια είναι η αποθήκη», σημειώνει ένας απ’ τους πιο παλιούς εμπόρους του Αγρινίου.

Η απώλεια εισοδημάτων υπολογίζεται σε εκατομμύρια ευρώ για την Αιτωλοακαρνανία, τα οποία δεν θα λείψουν μόνο απ’ τους παραγωγούς, τους ελεοτριβείς και τους εμπόρους… Θα λείψουν απ’ όλους.

paseges.gr