Στο Βερολίνο μεταβαίνει στις 22 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να έχει μία ακόμα συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ.

Η συνάντηση θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη με δεδομένη την εκκρεμότητα στην αξιολόγηση της τρόικας για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά και των πιέσεων που ασκεί το Eurogroup στην Αθήνα να κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παραθέσει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για τη μη λήψη νέων μέτρων λιτότητας για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, ενώ θα διερευνήσει και τις περαιτέρω προθέσεις της νέας γερμανικής κυβέρνησης που αναμένεται να προκύψει μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ CDU και SPD.

Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο συνέδριο «Συνάντηση Ηγετών για την οικονομία» που διοργανώνει η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Ο κ. Σαμαράς είχε συναντηθεί με την καγκελάριο στις 25 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα όσα είχε πει στη συνέχεια η κ. Μέρκελ, τότε δεν είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ η γερμανίδα πολιτικός είχε παραπέμψει για τα περαιτέρω στην τρόικα.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η Μέρκελ απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν συζητήθηκε το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού προγράμματος κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας στο περιθώριο της Συνόδου και αν έχει αλλάξει η γερμανική στάση.

«Όχι, μίλησα με τον κ. Αντώνη Σαμαρά για πέντε λεπτά, αλλά όχι για το ζήτημα που αναφέρατε. Επομένως η στάση μας δεν έχει αλλάξει» ήταν η απάντηση της Μέρκελ.


Στη σκιά του Eurogroup το νέο ραντεβού της Κυριακής

Στη σκιά των εξελίξεων στο Eurogroup όπου ουσιαστικά οι χώρες-μέλη του κοινού νομίσματος έριξαν το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά, πραγματοποιείται την Κυριακή η νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα.

Στόχος είναι να κλείσουν εσπευσμένα όσο το δυνατόν περισσότερα από τα ανοιχτά θέματα, με πρώτο το δημοσιονομικό κενό και τον προυπολογισμό του 2014, την τελική συμφωνία για την τύχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, τα διαρθρωτικά ζητήματα της απελευθέρωσης των προιόντων και των υπηρεσιών και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που μετατίθεται από χρόνο σε χρόνο.

Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας στις Βρυξέλλες μετά τη συνεδρίαση «θα πετύχουμε συμφωνία με την τρόικα» επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλα δημοσιονομικά μέτρα, παρά μόνον διαρθρωτικά.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο CNBC, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και να μειωθεί περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο.

Αποσαφήνισε πως ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν κινδυνεύει και επιχειρηματολόγησε λέγοντας πως έχει καλυφθεί το 80% της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής και το υπολειπόμενο 20% είναι «υπερβολικό» να απειλήσει την κυβέρνηση.

«Είμαστε έξυπνοι άνθρωποι. Τώρα που είμαστε κοντά στο τέλος δεν θα καταστρέψουμε ότι έχουμε πετύχει μέχρι τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

in.gr/Newsroom ΔΟΛ