Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι νεκρός. Την είδηση του θανάτου τού αρχηγού της Αλ Κάιντα επιβεβαίωσε με τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι «Αποδόθηκε δικαιοσύνη».

«Ήταν μια επιχείρηση για φόνο»

Την επιχείρηση των κομάντο, κατά την οποία σκοτώθηκε ο Οσάμα μπιν Λάντεν, διοργάνωσαν κι εκτέλεσαν οι ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, οι Navy Seals. To Seals αποτελεί ένα ακρωνύμιο, των αμερικανικών λέξεων Sea, Air, Land. Πρόκειται για επίλεκτες δυνάμεις, που χρησιμοποιούνται σε αντιτρομοκρατικές όπως και σε αναγνωριστικού χαρακτήρα επιχειρήσεις ή και σε επιχειρήσεις «μη-συμβατικού πολέμου».

\"\"Αμερικανός αξιωματούχος, που όμως ζήτησε να μείνει ανώνυμος, τόνισε μιλώντας στο Γραφείο του Γαλλικού πρακτορείου στην Ουάσινγκτον ότι, «ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε με μία σφαίρα στο κεφάλι του. Την ίδια στιγμή, αξιωματούχος των ΗΠΑ ο οποίος προτίμησε να κρατήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι τα τεστ DNA που πραγματοποιήθηκαν, επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι πρόκειται για το πτώμα του Μπιν Λάντεν, συμπληρώνντας ότι «το σώμα του Μπιν Λάντεν ποντίστηκε ήδη στα θάλασσα (χωρίς τοπική διευκρίνιση), επειδή θέλαμε (οι ΗΠΑ) να αποφύγουμε ο τάφος του να γίνει ένας τόπος λατρείας».

Νωρίτερα, από κυβερνητικό ανακοινωθέν προέκυψε ότι «ουδεμίας ξένης χώρας η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της πακιστανικής, είχε την παραμικρή ενημέρωση για την επιχείρηση των Navy Seals».

Αναφέρεται στα αμερικανικά ΜΜΕ ο θάνατος, εκτός του Οσάμα μπιν Λάντεν, ενός από τους γιους του, δύο \’συνδέσμων\’ του, και μιας γυναίκας.

«Αντιστάθηκε, όπως αναμέναμε», απάντησε -πάντοτε ανώνυμα- ο αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Πού τον εντόπισαν…

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις εντόπισαν τελικά τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν όχι στα απόκρημνα βουνά της αφγανικής μεθορίου, αλλά σε μία πολυτελή έπαυλη στο θέρετρο Αμποταμπάντ, σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ, όπου ζούσε με τη νεότερη σύζυγό του, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.

Η ομάδα των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων (Νavy Seals) που κυνήγησε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε διαταγές να σκοτώσει τον εγκέφαλο της Αλ-Κάιντα, όχι να τον συλλάβει, δήλωσε προς το πρακτορείο Ρόιτερς αξιωματούχος της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

\”Ήταν μια επιχείρηση για φόνο», δήλωσε ο αξιωματούχος, καθιστώντας σαφές ότι δεν υπήρχε επιθυμία από την αμερικανική πλευρά να καταβληθεί προσπάθεια για τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν ζωντανού στο Πακιστάν.

\"\"Τέσσερα χρόνια παρακολούθηση

Οι αμερικανικές δυνάμεις οδηγήθηκαν στο τριώροφο οχυρωμένο κτίριο έπειτα από την παρακολούθηση επί τέσσερα χρόνια ενός από τους πιο έμπιστους αγγελιαφόρους του Μπιν Λάντεν, τον οποίο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ταυτοποίησαν έπειτα από την αναγνώρισή του από συλληφθέντες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Μπιν Λάντεν τελικά βρέθηκε, περισσότερο από ενιάμισι χρόνια μετά τις επιθέσεις του 2001 στις ΗΠΑ, αφού οι αρχές ανακάλυψαν τον Αύγουστο του 2010 ότι ο αγγελιαφόρος ζούσε με τον αδελφό του και τις οικογένειές τους σε ένα ασυνήθιστο και πολύ καλά προστατευμένο κτίριο.

Το κτήριο που κρυβόταν ο Μπιν Λάντεν

\”Το συμπέρασμα των στοιχείων και των αναλύσεών μας ήταν ότι το συγκρότημα στεγάζει έναν πολύτιμο στόχο» του τρομοκρατικού δικτύου. Οι ειδικοί που εργάζονταν με αυτό το αντικείμενο επί σειρά ετών οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι ο τρομοκράτης που κρύβεται εκεί ήταν ο Οσάμα μπιν Λάντεν», δήλωσε άλλος αξιωματούχος.

Η κατοικία βρίσκεται στο Αμποταμπάντ, πόλη που βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων βόρεια του Ισλαμαμπάντ, όπου κατοικούν απόστρατοι αξιωματικοί του πακιστανικού στρατού.

Το κτήριο είναι οκτώ φορές μεγαλύτερο από άλλες κατοικίες, κτισμένο σε οικόπεδο που όταν ανεγέρθηκε το οίκημα, το 2005, ήταν σχετικά απομονωμένο. Τότε, βρισκόταν εκτός του κέντρου του Αμποταμπάντ, στο βάθος ενός χωματόδρομου, αλλά έκτοτε έχουν κτισθεί γύρω του και άλλες κατοικίες.

Το κτήριο περιβαλλόταν από ψηλούς τοίχους με αγκαθωτό σύρμα και εσωτερικοί φράκτες χώριζαν τα επιμέρους οικήματα στο εσωτερικό. Οι κάτοικοι έκαιγαν τα σκουπίδια τους, αντί να τα αφήνουν, όπως οι υπόλοιποι γείτονες στις υπηρεσίες περισυλλογής.

Ελάχιστα παράθυρα έβλεπαν στο εξωτερικό του συγκροτήματος και η ταράτσα περιβαλλόταν από τοίχο ύψους 2,1 μέτρων.

Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια είναι ότι το κτήριο, αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων, δεν ήταν συνδεδεμένο με τηλεφωνικό δίκτυο και δεν είχε πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Οι δύο αδελφοί δεν διέθεταν επίσημες πηγές εισοδημάτων.

Οι Αμερικανοί αναλυτές διαπίστωσαν ότι και τρίτη οικογένεια ζούσε εκεί μαζί με τους δύο αδελφούς και η ηλικία και η σύνθεσή της ταίριαζε με τους συγγενείς που πίστευαν ότι θα ζούσαν μαζί με τον μπιν Λάντεν.

Το Αμποταμπάντ είναι ένα δημοφιλές θέρετρο κτισμένο σε μία κοιλάδα, περιβαλλόμενο από πράσινους λόφους, κοντά στο πακιστανικό Κασμίρ. Ισλαμιστές μαχητές, κυρίως οι ομάδες που δρουν στο ινδικό Κασμίρ, διατηρούσαν στην περιοχή στρατόπεδα εκπαίδευσης.

CIA: Σχεδόν σίγουρη η απάντηση των τρομοκρατών

Είναι «σχεδόν σίγουρο» ότι οι τρομοκράτες θα προσπαθήσουν να εκδικηθούν για τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος σκοτώθηκε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στη διάρκεια αμερικανικής επιχείρησης στο Πακιστάν, προειδοποίησε ο διευθυντής της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) Λίον Πανέτα.

«Αν και ο Μπιν Λάντεν είναι νεκρός, η Αλ Κάιντα δεν είναι. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι τρομοκράτες θα αποπειραθούν να εκδικηθούν γι\’ αυτόν και οφείλουμε -και θα το κάνουμε- να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να εξακολουθήσουμε να δείχνουμε αποφασιστικότητα», σημείωσε ο Πανέτα.

\"\"Πρώτη προτεραιότητα ο Μπιν Λάντεν στη μάχη κατά της Αλ Κάιντα

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε στο σημερινό του διάγγελμα του προς τον αμερικανικό λαό ότι ο θάνατος του επικεφαλής της αλ Κάιντα δεν σημαίνει ότι σταματά η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αλ Κάιντα θα συνεχίσει να επιδιώκει να επιτεθεί εναντίον μας. Πρέπει και θα είμαστε προσεκτικοί στο εσωτερικό και το εξωτερικό».

Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν μάχονται εναντίον του Ισλάμ. «Ξεκαθάρισα, όπως το έκανε και ο πρόεδρος Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ότι η μάχη μας δεν είναι εναντίον του Ισλάμ».

«Οπότε, όλοι όσοι πιστεύουν στην ειρήνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια πρέπει να χαιρετίσουν τη δολοφονία του (Μπιν Λάντεν)», πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη βοήθεια του Πακιστάν: «Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η συνεργασία μας με το Πακιστάν στον τομέα της αντιτρομοκρατίας μάς βοήθησε να φτάσουμε στον Μπιν Λάντεν και στο συγκρότημα όπου κρυβόταν».

Σε συνομιλία του άλλωστε με τον Πακιστανό πρόεδρο Ασί Αλί Ζαρντάρι ο Ομπάμα επεσήμανε ότι είναι σημαντικό το Πακιστάν να συνεχίσει να μάχεται στο πλευρό των ΗΠΑ εναντίον της αλ Κάιντα και των τρομοκρατικών ομάδων που σχετίζονται με αυτήν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν ενημερώσει τις πακιστανικές αρχές για την επιχείρηση εναντίον του Οσάμα μπιν Λάντεν και δικαιολόγησαν την παραβίαση της πακιστανικής κυριαρχίας λέγοντας πως είχαν «νομική και ηθική υποχρέωση να ενεργήσουν».



\"\"Στους δρόμους οι Αμερικανοί

Λίγα λεπτά αφότου επιβεβαιώθηκε η είδηση του θανάτου του αρχηγού της Αλ Κάιντα, οι Αμερικανοί ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον, κρατώντας σημαίες των ΗΠΑ και φωνάζοντας συνθήματα, όπως «ΗΠΑ, ΗΠΑ». Ίδιο είναι το σκηνικό και στο «Σημείο Μηδέν» στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ειδησεογραφικά δίκτυα, πρόκειται για μία τεράστια επιτυχία της κυβέρνησης Ομπάμα και των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή όπου οι Αμερικανοί είχαν χάσει κάθε ελπίδα αναφορικά με τον εντοπισμό του αρχηγού της Αλ Κάιντα.

Ο διάδοχος του Οσάμα Μπιν Λάντεν

Ο άνθρωπος που θα πρέπει να τον διαδεχτεί στην αρχηγία της αλ Κάιντα, ο Αιγύπτιος Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι είναι «πολύ λιγότερο χαρισματικός και δεν χαίρει μεγάλου σεβασμού μέσα στην οργάνωση», σημείωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Ένας φωτορεπόρτερ του Ρόιτερς που βρισκόταν στο Αμποταμπάντ, δήλωσε ότι η αστυνομία είχε κλείσει το δρόμο που οδηγούσε στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η νυχτερινή επιχείρηση στο συγκρότημα που βρισκόταν ο Μπιν Λάντεν.

Φήμες περί ρίψης της σορού στη θάλασσα

Η σορός του Οσάμα μπιν Λάντεν μεταφέρθηκε στο Αφγανιστάν μετά τον θάνατό του και ποντίσθηκε στη θάλασσα, σύμφωνα με πληροφορία που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση των New York Times και μεταδόθηκε από τα δίκτυα CNκαι MSNBC.

Ο τόπος και οι συνθήκες δεν έχουν γίνει γνωστοί.

«Δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το σώμα του έτυχε της μεταχείρισης που ορίζει η μουσουλμανική παράδοση. Είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα», είχε προηγουμένως δηλώσει Αμερικανός αξιωματούχος.

\"\"Το σώμα ενός μουσουλμάνου νεκρού πρέπει να πλυθεί από άνδρες μουσουλμάνους και να ταφεί το συντομότερο δυνατόν, συνήθως τις πρώτες 24 ώρες μετά τον θάνατο. Λευκό σάβανο καλύπτει το σώμα, το οποίο είτε ενταφιάζεται, είτε ποντίζεται.

Πηγή του περιβάλλοντος του ιμάμη του Μεγάλου Τεμένους του Παρισιού εξέφρασε σήμερα την έκπληξή της για τις πληροφορίες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η σορός του Οσάμα Μπιν Λάντεν ποντίστηκε στη θάλασσα, σημειώνοντας ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν εντελώς αντίθετο με τα ιερά και όσια του Ισλάμ».

Σύμφωνα με τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα CNκαι MSNBC, η σορός του Μπιν Λάντεν ποντίστηκε στη θάλασσα, σε αδιευκρίνιστο μέρος, με σεβασμό στις μουσουλμανικές παραδόσεις.

Πηγή του περιβάλλοντος του ιμάμη του Μεγάλου Τεμένους Νταλίλ Μπουμπακέρ εξέφρασε «μεγάλη έκπληξη» για τις πληροφορίες αυτές, οι οποίες «θα πρέπει να επαληθευτούν».

Η πηγή αυτή σημείωσε ότι, σύμφωνα με τη μουσουλμανική παράδοση, «το σώμα ενός νεκρού πρέπει κατ\’αρχάς να πλυθεί με σαπούνι, στη συνέχεια με καθαρό νερό και τέλος με νερό αναμεμειγμένο με καμφορά, προτού τυλιχθεί με τρία κομμάτια ύφασμα».

\”Ο ενταφιασμός γίνεται στη γη, χωρίς φέρετρο. Η σορός πρέπει να τοποθετηθεί παράλληλα με τη Μέκκα, το κεφάλι του νεκρού να είναι ελαφρά γυρισμένο προς τα δεξιά ώστε το πρόσωπό του να στρέφεται προς την Κάαμπα, τον ιερό τόπο της Μέκκας», προσέθεσε.

Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα τους πολίτες τους στο εξωτερικό να είναι προσεκτικοί, φοβούμενες «αντιαμερικανικές επιθέσεις» μετά την ανακοίνωση του θανάτου του μπιν Λάντεν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook