Το «τελευταίο αντίο» στον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, θα πουν σήμερα οι Κύπριοι – Η σημερινή μέρα έχει κηρυχθεί επίσημη αργία για το Δημόσιο και τα σχολεία στην Κύπρο

Πάνδημα και με τιμές αρχηγού κράτους εν ενεργεία κηδεύεται στις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδος) ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ο μεγάλος και αγαπητός ηγέτης της Κύπρου. Ο Γλαύκος Κληρίδης ανάλωσε τη ζωή του στους αγώνες του κυπριακού λαού. Έζησε και διαχειρίστηκε, τις πιο κρίσιμες στιγμές της Κύπρου. Από το 1993-2003 διετέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη μακρά πολιτική του διαδρομή έδωσε πολλές μάχες και παρέμεινε μέχρι το τέλος ένας απλός και σεμνός στρατιώτης, στον αγώνα για επανένωση του τόπου. Έναν αγώνα που έκανε στόχο ζωής. Ο Γλαύκος Κληρίδης μπορεί να μην πρόλαβε να δει τους κόπους του πολιτικού αγώνα να υλοποιούνται, ετοιμάζεται όμως για το μεγάλο ταξίδι έχοντας στο πλάι του, την Κύπρο και τον Ελληνισμό.

Πολιτεία και λαός αποχαιρετούν σήμερα έναν ιστορικό ηγέτη, τον Γλαύκο Κληρίδη, που πορεύτηκε στα χνάρια της ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρωταγωνίστησε σε όλους τους σημαντικούς σταθμούς της. Στις 11 το πρωί θα γίνει η νεκρώσιμη ακολουθία από τον ιερό ναό της του θεού Σοφίας στο Στρόβολο και στη συνέχεια η ταφή στον οικογενειακό τάφο, στο κοιμητήριο αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία

Την εξόδιο ακολουθία θα ψάλλει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μαζί με μέλη της Ιεράς Συνόδου. Επικήδειο λόγο θα εκφωνήσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Ο Γλαύκος Κληρίδης θα ταφεί δίπλα στην λατρευτή του σύζυγο Λίλα στον οικογενειακό τάφο, στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία.

Στην κηδεία θα παραστούν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο υπουργός \’Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος,, ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Σίμος Κεδίκογλου και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων. Επίσης θα παραστούν ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο υπουργός Εξωτερικών, Ίβαν Μάρκιτς, ο υπουργός Τουρισμού, Ούζι Λαντάου. Τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα εκπροσωπήσει ο εκπρόσωπος τύπου , Κώστας Σασματζόγλου.

Πριν την κηδεία ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και στη συνέχεια θα υπογράψει το Βιβλίο Συλλυπητηρίων. Η σημερινή μέρα έχει κηρυχθεί επίσημη αργία για το Δημόσιο και τα σχολεία.

Χθες χιλιάδες άνθρωποι από όλους τους πολιτικούς χώρους προσκύνησαν τη σορό του Γλαύκου Κληρίδη, που είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Στο ηλεκτρονικό Βιβλίο Συλλυπητηρίων, που άνοιξε το «Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης» καταγράφηκαν 15 χιλιάδες μηνύματα.

Τα μηνύματα των απλών ανθρώπων είναι πολύ συγκινητικά. Ενδεικτικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι που γράφουν στο ηλεκτρονικό Βιβλίο Συλλυπητηρίων, νιώθουν έντονα την ανάγκη να ευχαριστήσουν τον Γλαύκο Κληρίδη για τις υπηρεσίες του προς την Κύπρο. Οι περισσότεροι σημειώνουν ότι ο Γλαύκος Κληρίδης πάνω απ\’ όλα ήταν \’Ανθρωπος με ήθος, αρχές και γνήσιος πατριώτης.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook