Μπορεί να σας έχουν συμβεί αρκετές φορές, αλλά ποτέ δεν ξέρατε πως να τα αντιμετωπίσετε. Ρωτήσαμε τους ειδικούς και έχουμε τα κατάλληλα γιατροσόφια για κάθε περίσταση.

Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν…

… μόλις ξυπνήσετε και νιώσετε τα πρώτα συμπτώματα ενός hangover.

Συμπτώματα: Έντονος πονοκέφαλος, ζαλάδες, ναυτία.

Άμεση αντιμετώπιση: O οργανισμός σας έχει ανάγκη από την λήψη πολλών υγρών. Γι΄ αυτό αποφύγετε τα «βαριά» φαγητά και προτιμήστε κάτι ελαφρύ.

Ιδιαίτερα ανακουφιστικό για το ταλαιπωρημένο στομάχι είναι ο ζωμός κοτόπουλου με λαχανικά.

Ζεσταίνετε ½ λίτρο ζωμό κοτόπουλου με λίγο σέλινο. Τσιγαρίστε 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια και ανακατέψτε τα όλα μαζί.

Προσθέστε ένα φλιτζάνι του καφέ ζάχαρη και αφήστε τα να βράσουν για λίγη ώρα. Συνοδεύστε τον ζωμό με πολύ ψωμί.

Αν στην κατάσταση που βρίσκεστε όλα αυτά σας φαίνονται πολύπλοκα τότε πιείτε απλώς 1 ποτήρι κρύο γάλα συνοδευμένο από 5 κουταλάκια κέτσαπ και λίγο καυτό ταμπάσκο. Δοκιμάστε ακόμα σταφύλι ή άσπρη σταφίδα.

….μόλις σας «πιάσει» κράμπα.

Συμπτώματα: Έντονος και ξαφνικός πόνος που εκδηλώνεται κυρίως στην περιοχή της γάμπας, στα δάχτυλα των ποδιών και οφείλεται σε συστολή που παθαίνει κάποιος μυς.

Διαρκεί περίπου 3 λεπτά, είναι αρκετά δυνατός και αφήνει ένα μικρό «πιάσιμο» για μερικές μέρες στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η κράμπα.

Άμεση αντιμετώπιση: Την στιγμή που νιώσετε πως θα σας παρουσιαστεί κράμπα τεντώστε αμέσως το μυ. Αν εκδηλώνεται στην γάμπα ξαπλώστε, σηκώστε ψηλά το πόδι και τραβήξτε το πέλμα προς τα κάτω.

Τις περισσότερες φορές ο πόνος φεύγει σε λίγα λεπτά αφήνοντας όμως ένα αίσθημα ενόχλησης. Αν πάραυτα ο πόνος επιμένει να σας ταλαιπωρεί τοποθετήστε πάνω στο μυ μια πετσέτα που την έχετε βρέξει με ζεστό νερό.

Στις περιόδους που οι κράμπες κάνουν συχνά την εμφάνιση τους πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό ημερησίως, γυμναστείτε και κάντε συχνά μασάζ στην σχετική περιοχή.

Αν υποφέρετε από κιρσούς αποφύγετε το μασάζ γιατί μπορεί να σας παρουσιαστεί θρόμβωση. Ακόμη καταναλώστε μεγάλες ποσότητες χυμών καρότου.

…μόλις αισθανθείτε δυνατό πονόδοντο

Συπτώματα: Πόνος στο δόντι που εντείνεται με την κατανάλωση γλυκών ουσιών ή όταν πίνετε παγωμένο νερό.

Μπορεί να οφείλεται σε μικρόβια που αναπτύσσονται στο στόμα ή στην εμφάνιση τερηδόνας.

Άμεση αντιμετώπιση: Το γαρύφαλλο αποτελεί ένα από τα καλύτερα παυσίπονα όταν πονάει το δόντι μας. Αν δεν είστε εφοδιασμένοι εκείνη την δύσκολη ώρα μπορείτε να κάνετε πλύσεις με αφέψημα από χαμομήλι ή λεβάντα που έχουν καταπραΰντική δράση και μειώνουν τον πόνο μέσα σε λίγη ώρα.

…αν σας παρουσιαστεί τάση για εμετό και ναυτία

Συμπτώματα: Μετά από ένα πολύωρο ταξίδι, ένα μεγάλο φαγοπότι ή κάποια λοίμωξη ο οργανισμός σας θέλει να απαλλαχτεί από οποιαδήποτε τροφή τον «βαραίνει».

Άμεση αντιμετώπιση: Πιείτε ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ στο οποίο έχετε προσθέσει και μικρή ποσότητα λεμονιού. Ακόμη ανακουφιστικό για το στομάχι θα βρείτε το αφέψημα μέντας και το μάσημα πιπερόρριζας.

…μόλις «ανοίξει» η μύτη σας.

Συμπτώματα: Η ρινορραγία οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στο κρύο περιβάλλον που μπορεί να βρίσκεστε, σε ένα κρυολόγημα ή στην γρίπη που μόλις περάσατε.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η ρινορραγία εμφανίζεται ύστερα από αυξημένη πίεση που νιώθει κάποιος και ο πιο ακίνδυνος τρόπος να εκδηλωθεί είναι να σπάσει ένα μικρό αγγείο στην μύτη.

Άμεση αντιμετώπιση: Για να σταματήσετε άμεσα την αιμοραγία βρέξτε ένα κομμάτι βαμβάκι με λίγο χυμό λεμονιού και τοποθετήστε το στο ρουθούνι σας.

Αν η ποσότητα του αίματος δεν μειώνεται κάντε κρύες κομπρέσες πάνω στην μύτη.

Μην κάνετε το λάθος και γείρετε το κεφάλι σας προς τα πίσω γιατί υπάρχει η πιθανότητα το αίμα να κατευθυνθεί στον λαιμό σας και να πνιγείτε.

…μόλις νιώσετε τα πρώτα συμπτώματα της γρίπης.

Συμπτώματα: Πυρετός, βήχας, μπούκωμα στην μύτη και πονόλαιμος.

Άμεση αντιμετώπιση: Κατά την περίοδο που θα βρίσκεστε στο κρεβάτι του πόνου καλό είναι να καταναλώνετε ζεστά ροφήματα και άφθονα υγρά.

Προτιμήστε φυσικό χυμό πορτοκαλιού που τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μην ξεχάσετε σε καμία περίπτωση να προσθέτετε κόκκινη πιπεριά στα φαγητά σας αφού σας προφυλάσσει από τα κρυολογήματα.

Για φαγητό μαγειρέψτε κοτόσουπα που έχει διαπιστωθεί πως περιορίζει την εκδήλωση των συμπτωμάτων της γρίπης.

queen.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook