«Επανειλημμένες περιπτώσεις ανεπιτήρητων ζώων στην περιοχή της Μεσσαράς», διαπιστώνει σε έγγραφό του ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρος Καλαφάτης απαντώντας σε παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη για την παράνομη βόσκηση αιγοπροβάτων στις περιοχές της Μεσσαράς.
Με τον νόμο 3938/2011 καταργήθηκε η Ελληνική Αγροφυλακή, ενώ το προσωπικό που υπηρετούσε στις περιφερειακές της υπηρεσίες μετατάχθηκε στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας, στελεχώνοντας τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες. Οι αρμοδιότητες που διατηρήθηκαν με τον παραπάνω νόμο, στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η πρόληψη και καταστολή αξιόποινων πράξεων που αφορούν στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, μεταφέρθηκαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ασκούνται από τις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Όπως αναφέρει ο κ. Σ. Καλαφάτης «η Δ/νση Δασών Ηρακλείου, με χωρική αρμοδιότητα ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, επιλαμβάνεται σε περίπτωση καταγγελιών αλλά και αυτεπάγγελτα των αγροτικών αδικημάτων και των αγροζημιών από παράνομη είσοδο αιγοπροβάτων σε αγροτικές ζώνες, σχηματίζοντας ποινικές δικογραφίες κατά των υπευθύνων κτηνοτρόφων.»
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στην Βουλή, «η Δ/νση Δασών Ηρακλείου, το έτος 2012 υπέβαλε προς τις δικαστικές αρχές 850 δικογραφίες για αγροτικά ανομήματα σε όλο τον νομό, ενώ από την αρχή του έτους 2013 μέχρι σήμερα έχει καταγράψει 521 τέτοιες παραβάσεις με αντίστοιχες δικογραφίες. Στην περιοχή της Μεσσαράς Ηρακλείου το τρέχον έτος έχουν σχηματιστεί 98 δικογραφίες παράνομης βοσκής αιγοπροβάτων, που υποβλήθηκαν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.»
«Στις περισσότερες περιπτώσεις τα αδικήματα αυτά αποτελούσαν πταισματικές παραβάσεις αφού οι αγροζημιές που προκλήθηκαν ήταν μικρές. Τα στοιχεία όλων των κτηνοτρόφων που διώκονται ποινικά κοινοποιήθηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στην κρίση των δικαιούχων της Εξισωτικής Αποζημίωσης. Επίσης η Δ/νση Δασών Ηρακλείου κατέγραψε όλες τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε καθορισμένες γεωγραφικές ζώνες, τις οποίες απέστειλε στους κατά τόπους Δήμους, προκειμένου να ελεγχθεί η νόμιμη λειτουργία τους» ενημερώνει ο κ. Σ. Καλαφάτης.
Τέλος, η Δ/νση Δασών Ηρακλείου έχει καταγράψει επανειλημμένα περιπτώσεις ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων στην περιοχή της Μεσσαράς, ενημερώνοντας και εγγράφως τον οικείο Δήμο Φαιστού για την άμεση περισυλλογή τους, προς αποφυγή μεγαλύτερων ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook