«Εμείς οι επαναστάτες Κουβανοί έχουμε διαπράξει λάθη και αναμφίβολα θα διαπράξουμε και άλλα, αλλά ποτέ δεν διαπράξαμε το σφάλμα να γίνουμε προδότες», λέει ο Φιντέλ Κάστρο σε απολογισμό του που δημοσιεύει ο κουβανικός Τύπος.

Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας παραδέχθηκε πως έχει «διαπράξει λάθη», ιδίως σε ό,τι σχετίζεται με αποφάσεις για τη λήψη των οποίων παρασύρθηκε από τον ιδεαλισμό του, αλλά τόνισε πως ουδέποτε πρόδωσε τη χώρα του, η οποία στάθηκε «όρθια» απέναντι στην επιθετική πολιτική των ΗΠΑ.

«Εμείς οι επαναστάτες Κουβανοί έχουμε διαπράξει λάθη, και αναμφίβολα θα διαπράξουμε και άλλα, αλλά ποτέ δεν διαπράξαμε το σφάλμα να γίνουμε προδότες», τόνισε ο 84χρονος. «Ποτέ μας δεν επιλέξαμε την ανομία, το ψεύδος, τη δημαγωγία, τη διπροσωπία απέναντι στον λαό, την προσποίηση, την υποκρισία, τον καιροσκοπισμό, τη διαφθορά, την απάρνηση της ηθικής, την κατάχρηση εξουσίας, το έγκλημα και τα βασανιστήρια», τονίζει ο ‘Λίδερ Μάξιμο’.

Ο Κάστρο, που έχει αυτοβούλως απομακρυνθεί από την εξουσία μία 4ετία, αλλά διατηρεί πάντοτε μεγάλη επιρροή στα πολιτικά πράγματα της χώρας, εξηγεί πως «το κύριο σφάλμα που διέπραξα υπό την έπαρση του ιδεαλισμού ήταν ίσως το να πιστεύω πως στον κόσμο υπάρχει ένα κάποιο ψήγμα δικαιοσύνης και σεβασμού των δικαιωμάτων των λαών, κάτι που όπως φαίνεται δεν υπάρχει».

Αφού στη σκέψη του αναφέρεται στην Kρίση των Πυραύλων (1962), στην απόπειρα αποβίβασης στον Κόλπο των Χοίρων (1961), ο πρώην πρόεδρος υπογραμμίζει πως «η Επανάσταση παρέμεινε όρθια» παρά την επιθετικότητα που επί 50 χρόνια και πλέον επιδεικνύουν οι ΗΠΑ, οι οποίες από το 1962 εφαρμόζουν ένα αυστηρό εμπάργκο κατά της νήσου.

nooz.gr