Υπερφιλόδοξο στόχο 11,8 δισ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την τριετία 2011 – 2013, θέτει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, παρά τη σχεδιαζόμενη κατάργηση ή συγχώνευση, από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, περίπου 200 εφοριών, επί συνόλου 289 ΔΟΥ, που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα.

Το εντυπωσιακό μάλιστα ποσό, το οποίο καλύπτει περίπου το 50% του κονδυλίου των 26 δισ. ευρώ, που αναζητά το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έως το 2015, θα προέλθει κυρίως από το «κυνήγι» της φοροδιαφυγής την επόμενη διετία 2012 – 2013, αφού, για φέτος, ο πήχης έχει τεθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, με βάση το νέο τριετές Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής 2011 – 2013, που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, παρουσία των υπουργών Δικαιοσύνης, Χαρ. Καστανίδη, Ανταγωνιστικότητας, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, και Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή, το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι από τον «πόλεμο» κατά της φοροδιαφυγής θα καταφέρει να εισπράξει φέτος 1,5 δισ. ευρώ, το 2012 ποσό ύψους 4,4 δισ. ευρώ και το 2013 ποσό 5,9 δισ. ευρώ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας εκπονείται και τίθεται σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, με συγκεκριμένους και ποσοτικοποιημένους στόχους, που μπορούν να επιτευχθούν, καθώς πλέον έχει ήδη δημιουργηθεί σε συνεργασία και με τα άλλα υπουργεία το υπόβαθρο και ο μηχανισμός που θα φέρει εις πέρας την τόσο δύσκολη αποστολή.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως επεσήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η κυβέρνηση θέλει στο πλευρό της και τους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η φοροδιαφυγή «είναι έγκλημα» και γι\’ αυτό άλλωστε χρησιμοποιεί το σύνθημα «Πολίτες και πολιτεία μαζί».

Συντελεστές και λίστες

Αλλωστε, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, όσο πιο γρήγορα έρθουν τα θετικά αποτελέσματα από τη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής, τόσο πιο γρήγορα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, αλλά και τα φυσικά πρόσωπα.

Στο πλαίσιο εξάλλου αυτό, ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό στο «κυνήγι» των μεγαλοοφειλετών και ειδικά όλων όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, όπως δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ότι ήδη ετοιμάζονται ειδικές λίστες με τα ονόματα των φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από ένα χρόνο και το ποσό που οφείλουν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ, οι οποίες, το επόμενο διάστημα, θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο.

Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι το οικονομικό επιτελείο δεν είναι έτοιμο να δώσει και αντίστοιχους καταλόγους με τα ονόματα φοροφυγάδων, καθώς, όπως προέκυψε, από σχετική απάντηση του υπουργού Οικονομικών, θα πρέπει πρώτα να εξετάσει το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όπως αποκάλυψε ο κ. Παπακωνσταντίνου, έχει ήδη στη διάθεσή της λίστες με τα ονόματα Ελλήνων που έχουν καταθέσεις σε μια συγκεκριμένη χώρα του εξωτερικού και οι οποίοι ελέγχονται για το εάν έχουν καταβάλει τους φόρους που τους αναλογούν.

Μάλιστα, η κυβέρνηση συνεργάζεται και με τις ελβετικές αρχές, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανταλλαγή πληροφοριών, όσον αφορά στις καταθέσεις που έχουν Ελληνες, ώστε να διαπιστώνεται η καταβολή των αναλογούντων φόρων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να απαντήσει εάν στις εν λόγω λίστες βρίσκονται ονόματα και πολιτικών, υπογραμμίζοντας με νόημα «μην περιμένετε δράκους»!

Αρση του απορρήτου

Απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, για την αποτελεσματικότητα των δράσεων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αποτελεί η άνευ νομικών διαδικασιών πρόσβαση της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε φορολογικά και άλλα απόρρητα δεδομένα και, για το σκοπό αυτό, προτείνεται:

α) Η θεσμοθέτηση νομοθετικής διάταξης (ψήφιση νόμου), με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης της Υπηρεσίας σε πληροφορίες και στοιχεία που είναι χρήσιμα για την άσκηση του έργου της, μη υποκείμενα στους περιορισμούς της νομοθεσίας περί φορολογικού απορρήτου.

β) Η διεύρυνση των αδικημάτων του Ν. 2225/1994, για τα οποία επιτρέπεται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, με αδικήματα που η δίωξή τους έχει ανατεθεί στην Υπηρεσία και ιδιαίτερα για τα αδικήματα που τελούνται μέσω του Διαδικτύου.

Τέλος οι φοροαπαλλαγές για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα

Στο πλαίσιο βελτίωσης της δυνατότητας είσπραξης των δημόσιων εσόδων, το οικονομικό επιτελείο, με το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, εντάσσει και τις κατωτέρω σχεδιαζόμενες δράσεις:

* Εξαίρεση φορολογικών απαλλαγών και ελαφρύνσεων (π.χ. εκπτώσεις φόρου στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, δικαίωμα απαλλαγής α\’ κατοικίας στις μεταβιβάσεις κ.λπ.) φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, όπως δηλαδή γίνεται στην Πορτογαλία.

* Προσθήκη διάταξης στον ΚΕΔΕ, ώστε ο πλειστηριασμός κινητών ή ακινήτων να μπορεί να διεξάγεται και ηλεκτρονικά για ευρύτερη συμμετοχή στην πλειοδοσία.

* Θέσπιση υποχρέωσης έγκαιρης κοινοποίησης στο Δημόσιο των αιτήσεων για κήρυξη πτώχευσης, των αιτήσεων για δικαστική υπαγωγή οφειλετών, λόγω οικονομικής αδυναμίας στην (προληπτική της πτώχευσης) διαδικασία συνδιαλλαγής (άρθρα 99 επ. ν. 3588/2007), καθώς και των δικαστικών αποφάσεων περί ανοίγματος διαδικασίας συνδιαλλαγής, ώστε να εξασφαλίζεται ικανό χρονικό διάστημα για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων από τις ΔΟΥ (π.χ. διενέργεια φορολογικών ελέγχων και βεβαιώσεων, όταν υπάρχουν ανέλεγκτες χρήσεις, λήψη μέτρων διοικητικής εκτέλεσης, εγγραφή υποθηκών σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη).

* Θέσπιση βραχείας προθεσμίας, εντός της οποίας οι τράπεζες που έχουν χορηγήσει δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου (ΚΑΧΚΕΕΔ), των οποίων τις δόσεις καθυστερεί ο οφειλέτης, οφείλουν να αποστέλλουν το χρέος προς βεβαίωση στην αρμόδια ΔΟΥ, ώστε αφενός να μην επιβαρύνεται το Δημόσιο με επιπλέον τόκους, αφετέρου να προλαμβάνεται η υπαγωγή της επιχείρησης του οφειλέτη σε πτώχευση ή εκκαθάριση, φαινόμενο που συχνά παρατηρείται στην πράξη.

Φοροκάρτα και νέου τύπου ταμιακές

Εκτός από τους νέους ελέγχους που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, μέσω των νέων συστημάτων, όπως το Elenxis, που θα δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται από το γραφείο, σημαντική αναμένεται να είναι η συμβολή στον «πόλεμο» κατά της φοροδιαφυγής και η υιοθέτηση της νέας Κάρτας Αποδείξεων σε περίπου ενάμιση μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι, στις συγκεκριμένες κάρτες, θα καταγράφονται όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι θα απεγκλωβιστούν από το «άγχος» της συλλογής των αποδείξεων για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου. Η βασική λειτουργικότητα της καταγραφής αποδείξεων θα βασίζεται στην εκμετάλλευση υποδομών των τραπεζών για την εξυπηρέτηση των συναλλαγών με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες. Το έργο είναι σε εξέλιξη και, μετά τη ολοκλήρωση των νομοθετικών και κανονιστικών πράξεων και την ενεργοποίηση του τραπεζικού συστήματος, έχει μπει στη φάση υλοποίησης.

Ταυτόχρονα, όμως, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για την αλλαγή όλων των φορολογικών ταμειακών μηχανών που υπάρχουν σήμερα στην αγορά.

Οι νέες ταμιακές μηχανές θα είναι ειδικά σχεδιασμένες, ώστε να συνδέονται απευθείας με τα συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, η οποία φυσικά θα έχει τη δυνατότητα να διενεργεί άμεσα διασταυρώσεις στοιχείων.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook