Ντόμινο παρενεργειών φοβούνται οι τραπεζίτες, αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε γενικευμένη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, καθώς η απελευθέρωση θα οδηγήσει σε ραγδαία υποτίμηση της αξίας των ακινήτων, που με τη σειρά της θα «κτυπήσει» τα χαρτοφυλάκια τους και θα αυξήσει κατακόρυφα το «κόκκινα» δάνεια, αφού θα υπάρξει υπερπροσφορά ακινήτων σε μία «νεκρή» σε συναλλαγές κτηματαγορά.

Οι τραπεζίτες λένε όχι στην οριζόντια απελευθέρωση και σε κάθε τόνο διαμηνύουν προς τους δανειστές μας, πως ακόμη κι αν καταργηθεί πλήρως η προστασία «οι τράπεζες δεν προτίθεται να πετάξουν στον δρόμο οικογένειες», σημειώνοντας πως μπαράζ πλειστηριασμών θα οδηγούσε σε κατάρρευση τις ήδη καταρρακωμένες τιμές στην κτηματαγορά, με σοβαρές κεφαλαιακές συνέπειες και για τον τραπεζικό κλάδο. Και αυτός είναι ο λόγος που προχωρούν σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων, προσαρμόζοντας τις μηνιαίες δόσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Το θέμα των πλειστηριασμών βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στο τραπέζι, με τις συνομιλίες να βρίσκονται σε νεκρό σημείο. Και στη χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στην τρόικα και τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και την Τράπεζα της Ελλάδος δε σημειώθηκε καμία εντυπωσιακή πρόοδος.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, οι δύο πλευρές επέμειναν η κάθε μία στη δική της θέση για το ζήτημα των πλειστηριασμών καθώς και συνολικά για τα «κόκκινα» δάνεια. Και όπως σχολίαζε αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης, «επαναλάβαμε το πόσο ιδιαίτερα ευαίσθητο είναι το θέμα της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την κοινωνία καθώς και για τη συνοχή της κυβέρνησης».

Πηγές επίσης αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές στάθηκαν στη διάρκεια της ωριαίας συνάντησης περισσότερο σε ζητήματα που αφορούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης και κυρίως στις διαδικασίες ταχύτερης απονομής δικαιοσύνης. Τέτοιες είναι οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων, οι αποφάσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά κλπ.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης ο υπουργός έθεσε το θέμα της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης για τις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εκδίκαση των υποθέσεων που σήμερα στοιβάζονται στα δικαστήρια με χρονικό ορίζοντα εκδίκασης μέχρι και το 2023. Παράλληλα από κοινού τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είπαν ότι θα χρειαστεί ένα μεταβατικό στάδιο για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών και επέμειναν στη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων με βάση τα οποία ένα νοικοκυριό θα κρίνεται ως «φτωχό».

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook