Τα σημαντικότερα γεγονότα της 22ης Νοεμβρίου στην Ελλάδα και τον κόσμο

1247: Σύμφωνα με το θρύλο, πεθαίνει ο Ρομπέν των Δασών, μεγάλος υπερασπιστής των φτωχών και των αδυνάτων. Οι φτωχοί του Νότιγχαμ θρηνούν την απώλεια του.

1354: Ο Αυτοκράτωρ του Βυζαντίου Ιωάννης ΣΤ\’ Καντακουζηνός παραιτείται από κάθε εξουσία και κλείνεται σε μοναστήρι, όπου θα ζήσει ως απλός μοναχός έως το 1383 και θα γράψει την περίφημη ιστορία του.

1821: Ο Γιουσούφ Σελίμ πασάς πυρπολεί την Πάτρα.

1897: Μετά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 υπογράφεται η ταπεινωτική συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη. Η Ελλάδα υποχρεώνεται να εκκενώσει την περιοχή ανάμεσα στον Όλυμπο και τα Καμβούνια Όρη. Η συνθήκη επιβάλλει στην Ελλάδα Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο και την υποχρέωση να καταβάλλει στην Τουρκία 4.000.000 τουρκικές λίρες, ως πολεμική αποζημίωση. Με την ίδια συνθήκη, η Κρήτη αποκτά την αυτονομία της.

1906: Τα αρχικά S.O.S. καθιερώνονται ως διεθνές σήμα κινδύνου, στο Διεθνές Συνέδριο Ασύρματης Τηλεγραφίας του Βερολίνου. Θα ταυτιστεί με τα αρχικά της φράσης «Save Our Souls» (σώστε τις ψυχές μας).

1920: Διενεργείται δημοψήφισμα από την κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη για την επάνοδο του Κωνσταντίνου, ο οποίος είχε αναγκαστεί από τις δυνάμεις της Ανταντ να εγκαταλείψει το θρόνο το 1916.

1940: Β\’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Έλληνες μπαίνουν νικητές στην Κορυτσά.

1943: Β\’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η Διάσκεψη του Καΐρου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Φρανκλίνος Ρούσβελτ, ο βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Κινέζος ηγέτης Τσάνγκ Κάι Σεκ συναντώνται προκειμένου να βρουν τρόπο να νικήσουν την Ιαπωνία.

1956: Τελετή έναρξης των 16ων Ολυμπιακών Αγώνων στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

1957: Απαραίτητο γίνεται το απολυτήριο του Δημοτικού για οποιαδήποτε εργασία στην Ελλάδα. Πολλαπλασιάζονται τα νυχτερινά σχολεία για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού.

1963: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι δολοφονείται στο Ντάλας του Τέξας από τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ. Ο αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον ορκίζεται 36ος πρόεδρος των ΗΠΑ, μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One.

1977: Το υπερηχητικό επιβατικό αεροπλάνο «Concorde» εκτελεί την παρθενική εμπορική πτήση του, από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη.

1989: Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου και Χαρίλαος Φλωράκης, κατά την τέταρτη φάση των διερευνητικών συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη, αποφασίζουν τη σύσταση οικουμενικής Κυβέρνησης, υπό τον ακαδημαϊκό Ξενοφώντα Ζολώτα. Την ίδια μέρα, βόμβα εκρήγνυται στη δυτική Βηρυτό, κοντά στην αυτοκινητοπομπή του λιβανέζου προέδρου, Ρενέ Μουαβάντ. Ο πρόεδρος πέφτει νεκρός.

1990: Η βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ ανακοινώνει την παραίτησή της, έπειτα από 11 χρόνια, όταν αμφισβητείται από την ηγεσία των Συντηρητικών.

2002: Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώνονται σε ταραχές, ζητώντας να μη γίνει ο διαγωνισμός ομορφιάς Μις Κόσμος στη Νιγηρία. Οι ταραχές προκαλούνται από μουσουλμάνους, οι οποίοι εισβάλλουν και καίνε τα γραφεία εφημερίδας που είχε γράψει ότι – αν ζούσε ο προφήτης Mωάμεθ ίσως να είχε παντρευτεί μια από τις διαγωνιζόμενες στα καλλιστεία για τη Mις Κόσμος. Πάνω από 100 νεκροί, 200 τραυματίες, 12.000 άστεγοι, 22 κατεστραμμένες εκκλησίες και 8 κατεστραμμένα τζαμιά είναι ο τραγικός απολογισμός των ταραχών. Τελικά, ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Λονδίνο, με νικήτρια την Τουρκάλα υποψήφια.

2005: Η Αγκέλα Μέρκελ γίνεται η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας. Επίσης είναι η πρώτη πρώην πολίτης της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας που υπήρξε ηγέτης της επανενωμένης Γερμανίας. Το Νοέμβριο του 2007 της απονεμήθηκε το Βραβείο Καρλομάγνος για το έτος 2008, ενώ έχει συμπεριληφθεί στη λίστα που εξέδωσε το περιοδικό Time για τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» για το έτος 2012.

Γεννήσεις

1890 – Σαρλ ντε Γκωλ, Γάλλος στρατηγός και πολιτικός
1934 – Ρίτα Σακελλαρίου, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1976 – Βίλε Βάλο, Φινλανδός τραγουδιστής, ιδρυτικό μέλος των HIM.
1993 – Ευδοκία Τουμπανάκη,Φοιτήτρια Βιολογικού Κρήτης,(Πήγε Κρήτη επειδή ήταν το αγόρι της).

Θάνατοι

365 – Αντιπάπας Φήλιξ Β΄
1617 – Αχμέτ Α\’, Οθωμανός σουλτάνος
1718 – Έντουαρντ Τιτς, Άγγλος πειρατής, περισσότερο γνωστός ως Μαυρογένης.
1944 – Άρθουρ Στάνλεϋ Έντινγκτον, Βρετανός αστροφυσικός.
1963 – Κλάιβ Στέιπλς Λιούις, Βρετανός συγγραφέας
1963 – Τζον Κένεντι, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
2008 – Ιμπραχίμ Ναζίρ, 82, πρόεδρος των Μαλδίβων (1968-1978).

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook