‘’Δίνουμε σκληρή μάχη για να κρατήσουμε «ζωντανές», παρά την υποχρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος, τις κοινωνικές υποδομές των Δήμων μας’’ επεσήμανε ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης στην ομιλία του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ 
Στην ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα Υγείας από το κεντρικό κράτος, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, στην ομιλία του με θέμα
«Ο Ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Πρόληψη και Προαγωγή της Υγείας» που έλαβε χώρα στο Συνέδριο που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ), στην Θεσσαλονίκη το διήμερο 21&22 Νοεμβρίου με θέμα «Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση», στο πλαίσιο της 9ης Έκθεσης Φορέων Τ.Α. Δημοσίου-Κοινωνικού Τομέα ‘POLIS’.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον θεσμό εκείνο που βρίσκεται, περισσότερο από καθένα άλλο, εγγύτερα στον πολίτη και στα καθημερινά του προβλήματα.
Όλοι όσοι υπηρετούμε αυτό το θεσμό, καλούμαστε μέσα από τις καθημερινές μας πρωτοβουλίες και δράσεις, να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τους δημότες μας και καθημερινά δίνουμε μάχη, για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής τους, ωστόσο τα παραδείγματα που υπάρχουν απ’ όλους τους Δήμους αλλά και οι δυσχερείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σε οικονομικό επίπεδο για κάθε πολίτη, υπαγορεύουν αν μη τι άλλο την ανάληψη ενεργότερου ρόλου από την Αυτοδιοίκηση στα θέματα υγείας, η οποία και θέλει και μπορεί να καλύψει το μεγάλο κενό που εντοπίζεται στο σύστημα υγείας, αρκεί να της δοθούν και τα αναγκαία εργαλεία» επεσήμανε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Χανίων.
‘’Δίνουμε σκληρή μάχη για να κρατήσουμε «ζωντανές», παρά την υποχρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος, τις κοινωνικές υποδομές των Δήμων μας, ανέφερε ο κος Σκουλάκης οι οποίες συμβάλλουν τα μέγιστα – όχι μονάχα στην επίτευξη της κοινωνικής συνοχής αλλά και – στην ουσιαστική «ανακούφιση» μιας μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη’’. 
Ωστόσο ο Δήμαρχος Χανίων έθεσε μία σειρά από ερωτήματα που σχετίζονται με το ρόλο και τις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ασκήσει αποτελεσματικά και με συστηματικότητα δράσεις πρόληψης και προστασίας της υγείας του πληθυσμού, αφού η υλοποίηση προγραμμάτων υγείας έχει άμεση συνάρτηση:
• από την οικονομική κατάσταση του κάθε ΟΤΑ,
• από την ύπαρξη ή μη εξειδικευμένων στελεχών υγείας,
• από το βαθμό προτεραιότητας που αποδίδει η εκάστοτε δημοτική/περιφερειακή αρχή στον κοινωνικό τομέα και στις δράσεις υγείας.
Καθώς όπως τόνισε περιοριστικοί παράγοντες αποτελούν: 
 η απουσία κεντρικού συντονισμού και ενιαίας στρατηγικής για τα θέματα της πρόληψης και προαγωγής της υγείας
 η ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου και ενιαίων κανόνων λειτουργίας των δομών/προγραμμάτων υγείας σε τοπικό επίπεδο (π.χ. για τα δημοτικά ιατρεία).
Ο Δήμαρχος Χανίων τόνισε το γεγονός ότι η Πολιτεία προχώρησε το 2010 μέσω του «Καλλικράτη» σε μια ακόμη απόπειρα ενδυνάμωσης» του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης στον τομέα της Δημόσιας Υγείας μεταβιβάζοντας μια σειρά από σχετικές αρμοδιότητες οι οποίες ωστόσο δεν συνοδεύτηκαν από αντίστοιχη μεταφορά πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, οι λόγοι δε για τους οποίους δεν λαμβάνουν την έκταση που προσδοκούμε οι δράσεις υγείας σε τοπικό επίπεδο είναι : 
• Οι περιορισμένοι διαθέσιμοι πόροι & η μηδενική χρηματοδότηση των Δήμων για την υλοποίηση τέτοιων δράσεων. 
• Η ελλιπής στελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών και ειδικότερα η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού σε θέματα Δημόσιας Υγείας. 
• Η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού & κεντρικής καθοδήγησης. 
• Η έλλειψη συντονισμού των υγειονομικών δομών και ιδίως των υπηρεσιών ΠΦΥ 
Ο ίδιος τόνισε ότι τα παραδείγματα που υπάρχουν απ’ όλους τους Δήμους αλλά και οι δυσχερείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σε οικονομικό επίπεδο για κάθε πολίτη, υπαγορεύουν αν μη τι άλλο την ανάληψη ενεργότερου ρόλου από την Αυτοδιοίκηση στα θέματα υγείας, η οποία και θέλει και μπορεί να καλύψει το μεγάλο κενό που εντοπίζεται στο σύστημα υγείας, κύρια σε υπηρεσίες ΠΦΥ, αρκεί να της δοθούν και τα αναγκαία εργαλεία καθώς τα πλεονεκτήματα που υποστηρίζουν μια τέτοια θέση είναι αρκετά αφού οι Δήμοι, διαθέτουν πολύ καλή γνώση του πληθυσμού, μπορούν να προσαρμόζουν τα προγράμματα υγείας και πρόληψης στις τοπικές ανάγκες του πληθυσμού ευθύνης τους, έχουν καλύτερη επικοινωνία με τον τοπικό πληθυσμό και μπορούν να λαμβάνουν άμεσα αποφάσεις σε αντίθεση με τα κεντρικά όργανα του κράτους. 
Ωστόσο ο κ. Σκουλάκης ανέφερε ότι ‘’η Ελληνική Πολιτεία δυστυχώς δεν μπορεί ακόμη να αντιληφθεί ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει το βασικό μοχλό άσκησης στον τομέα της πρόληψης της υγείας με σαφείς αρμοδιότητες στους Δήμους και στις Περιφέρειες, αρκεί βέβαια να υπάρξουν οι βασικές προϋποθέσεις, να διασφαλιστούν οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις από το κεντρικό κράτος, όπως γίνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, να αποκτηθεί η αναγκαία διοικητική και διαχειριστική επάρκεια σε επίπεδο Δήμων και να προσδιοριστούν οι ανάγκες υγείας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο’’.
Τελειώνοντας ο Δήμαρχος Χανίων, ανέφερε ότι ‘’με αυτά ως προαπαιτούμενο η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει το βασικό σημείο αναφοράς για την κάλυψη των αναγκών υγείας σε τοπικό επίπεδο αναλαμβάνοντας ακόμα και την ευθύνη συντονισμού και δικτύωσης των υφιστάμενων δομών παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας’’ .

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook