Η λογική του «άσπρου και του μαύρου» έχει προσλάβει ιδεολογικές διαστάσεις στους κύκλους όσων επιδιώκουν την κατάργηση της μεταλλευτικής δραστηριότητας σε όλη την Ελλάδα με αιχμή του δόρατος την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη ΒΑ Χαλκιδική.

Είναι αλήθεια ότι η καλλιέργεια και η αναπαραγωγή αυτής της «ιδεολογίας» έχει βρεί πρόσφορο έδαφος σε όσους έχουν την τάση να σκέφτονται και να λειτουργούν ισοπεδωτικά απέναντι σε ό,τι αφορά τη μεταλλευτική και να δημιουργούν συνθήκες «σημείων και τεράτων» σε βάρος μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Επίσης, είναι αλήθεια ότι είναι πολύ δύσκολο για κάποιον που δε διαθέτει τις απαιτούμενες γνώσεις γεωλογίας, μεταλλειολογίας και άλλων συναφών επιστημών να κρίνει αν αυτό που του λένε π.χ. καθηγητές πανεπιστημίου είναι επιστημονικά δεκτό ή όχι.

Όταν μάλιστα για τους καθηγητές πανεπιστημίου επικρατεί η αντίληψη, ότι ο λόγος τους φέρει τη σφραγίδα του κύρους της επιστήμης. Μέχρι ενός σημείου είναι σωστή αυτή η πεποίθηση.

Τι γίνεται όμως όταν το κύρος της επιστήμης θυσιάζεται προς όφελος θεμάτων που δεν πρεπει να μπερδεύονται με την επιστήμη, όπως π.χ. η πολιτική, και φτάνουμε στο σημείο να λέγονται πράγματα που όχι μόνο δεν έχουν σχέση με την επιστημονικότητα, αλλά κυρίως με το ψεύδος και την παραπλάνηση;

Είναι πολλά τα ψέματα και οι μύθοι που διαδίδονται τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τα μεταλλεία στη ΒΑ Χαλκιδική.

Μύθοι όπως π.χ. «θα αποστραγγιστεί όλο το βουνό», «θα χαθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας», «θα γεμίσουμε καρκίνους και φέρετρα» κ.ο.κ. έχουν δημιουργήσει μία εικόνα για την περιοχή, η οποία σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ακολουθούν κάποια από τα πιο κραυγαλέα ψέματα που διαδίδονται

Χάνονται ή δημιουργούνται θέσεις εργασίας;

Στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, η ανεργία δεν υποχωρεί καθόλου ούτε καν τη θερινή περίοδο, καθώς οι 400-450 θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο της περιοχής καλύπτονται σε ποσοστά μικρότερα του 50% από ντόπιους.

Θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο (από το εργατικό κέντρο Χαλκιδικής)

Συνολικά στην Ελλάδα: 190.000
Χαλκιδική: 8.000 – 10.000
ΒΑ Χαλκιδική: 450

Αυτοί που καλλιεργούν αυτό το μύθο πρέπει να θυμηθούν ότι σε όλο το Νομό απασχολούνται επίσημα 8.000 με 10.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό, από τους οποίους το 17% είναι μαθητεία και το 30% αδήλωτη εργασία.

\”Η μόνη περίπτωση να ανακοπεί ο ξέφρενος ρυθμός της ανεργίας (1.000 άνεργοι τη μέρα), ειδικά σε αυτή την περιοχή με ποσοστό 60% σε νέους και γυναίκες και 90% σε κλάδους όπως η οικοδομή, είναι μέσα από την πλήρη ανάπτυξη που μπορεί να φέρει μόνο μια μεγάλη επένδυση\” έχει δηλώσει ο Άγγελος Πράτσας, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας «Το επίμαχο έργο αναμένεται να έχει έμμεσα και θετικές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση και υποδομή, λόγω της αύξησης της απασχόλησης και της ενίσχυσης των εισοδημάτων των κατοίκων.»

Τίθεται θέμα υγείας;

Στα 150 χρόνια της σύγχρονης μεταλλευτικής δραστηριότητας δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει τη μεταλλευτική δραστηριότητα στην Χαλκιδική με τον καρκίνο.

Η ρητορική του καρκίνου τον συνδέει με τον χρυσό. Χρυσός δεν θα εξορυχτεί για πρώτη φορά εδώ.

Εξορύσσεται σε 980 μεταλλεία στον πλανήτη. Στην Ευρώπη χώρες όπως η Φινλανδία, η Σουηδία, αλλά και η Τουρκία βγάζουν χρυσό χωρίς να επιβαρύνουν στο ελάχιστο τη δημόσια υγεία. Γιατί στην Ελλάδα να ισχύσει κάτι
διαφορετικό;

Όσοι μιλούν για καρκίνο στη Χαλκιδική τον αποδίδουν στο κυάνιο, στην επαφή με ‘‘τοξικές αποθέσεις’’, στη σκόνη και την επιβάρυνση των νερών με βαρέα μέταλλα. Η εξόρυξη χρυσού από τα κοιτάσματα της Χαλκιδικής αποκλείει όλα τα παραπάνω.

Πώς λοιπόν προκύπτει ο καρκίνος και πώς τεκμηριώνεται;

Τα στοιχεία του ΕΣΥ και της ΕΛΣΤΑΤ, είναι ενδεικτικά. Η Χαλκιδική έχει χαμηλότερους δείκτες νοσηρότητας και θνησιμότητας από τον ελληνικό μέσο όρο και τους χαμηλότερους σε σχέση με τους όμορους Νομούς
στην Κεντρική Μακεδονία.

Άρα, ο μόνος πραγματικός κίνδυνος για την υγεία είναι ο κίνδυνος από την υπερβολική έκθεση σε τέτοια επικίνδυνα σενάρια.

\"\"

Σκόνη, δάση , νερά

Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η σκόνη που θα εκπέμπεται στη φάση της πλήρους λειτουργίας του μεταλλείου, σε όλη την περιοχή των εργασιών, υπολογίζεται στα 128 κιλά σκόνης / ημέρα, ποσότητα 100 φορές μικρότερη από τα επιτρεπτά όρια, βάσει σχετικής Μελέτης του Παύλου Κασσωμένου, καθηγητή Φυσικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

«Είναι δυνατόν να σχεδιάσεις έναν τρόπο εκμετάλλευσης ο οποίος θα παράγει τριπλάσια ποσότητα σκόνης από την ποσότητα που εξορύσσεις; Όχι. Όλος ο σχεδιασμός έχει γίνει με γνώμονα να μην υπάρχει εκπομπή σκόνης.»
τονίζει η Έμμυ Γαζέα, Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός, στην εκπομπή Πρώτο Πλάνο

Η επέμβαση στο δάσος αφορά στην έκταση 1.800 στρεμμάτων, που αντιπροσωπεύει μόλις το 0,09% της έκτασης της Χαλκιδικής και το 0,24% της έκτασης του Δήμου Αριστοτέλη.

Ο συνδυασμός υπόγειας και επιφανειακής εξόρυξης, που έχει αδειοδοτηθεί για την αξιοποίηση του κοιτάσματος των Σκουριών, εξασφαλίζει με μαθηματική ακρίβεια, τη μικρότερη δυνατή κατάληψη επιφανειακού χώρου.

Η έκταση που θα καταληφθεί θα αποκαθίσταται παράλληλα με την πρόοδο των έργων, έτσι ώστε να αποδοθεί στην κοινωνία, μετά το τέλος των εργασιών, πλήρως αποκατεστημένη.

«Καμία από τις προϋποθέσεις, που τίθενται από τη Διεθνή βιβλιογραφία και την κατάσταση των δασών στην περιοχή των Σκουριών, δεν τεκμηριώνουν την κατάταξή τους στην κατηγορία των αρχέγονων δασών.»
δηλώνει ο Δημήτρης Αλιφραγκής, καθηγητής Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Το δάσος αυτό δεν είναι αρχέγονο. Είναι ένα δάσος δρυός, ηλικίας περίπου 30 ετών. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι έντονα δασική με ετήσια αποψιλωτική διαχείριση για την παραγωγή καυσόξυλων.» σύμφωνα με τον Αναστάσιο Αγαλή, πρώην δασάρχης Αρναίας, στην εκπομπή Πρώτο Πλάνο.

\"\"\"\"

Πηγή \”Μεταλλευτικά Νέα\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook