Η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης δημοσίευσε σήμερα την έκθεσή της μετά την ad hoc επίσκεψή της στην Πορτογαλία (τον Μάιο του 2013), στην οποία τονίζει ότι κατέγραψε υπερπληθυσμό στις φυλακές της χώρας—ο οποίος φθάνει ως και το 150% της ονομαστικής χωρητικότητας των σωφρονιστικών της καταστημάτων.
Η κατάσταση το 2013 επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο σε σχέση με το 2012, όταν αποστολή της είχε κάνει επίσκεψη στη χώρα, όπως ανέφερε η Επιτροπή στην έκθεσή της. Η Κεντρική Φυλακή της Λισαβόνας (φωτό), που βρέθηκε στο επίκεντρο της επίσκεψης, συνέχισε να πλήττεται από το χρόνιο πρόβλημα του υπερπληθυσμού με πληρότητα σχεδόν 150% και πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης: ανήλιαγα κελιά με πολλή υγρασία, σπασμένα παράθυρα, έλλειψη τεχνητού φωτισμού στα υπόγεια, υπερβολικά φθαρμένα στρώματα κ.λπ.
Οι συνθήκες αυτές διαβίωσης των κρατουμένων ισοδυναμούν με απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση, σχολίασε η CPT. Η έκθεσή της αναφέρεται επίσης σε μια σειρά αξιόπιστες καταγγελίες για κακομεταχείριση των κρατουμένων από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και η CPT επανέλαβε τη σημασία της αποτελεσματικής διερεύνησης τέτοιου είδους καταγγελιών.
Όσον αφορά τις φυλακές υψίστης ασφαλείας Μονσάντο , όπου οι κρατούμενοι κρατούνται σε ουσιαστική απομόνωση στα κελιά τους για περίπου 21 ώρες την ημέρα , γίνονται συστάσεις για την ανάπτυξη του φάσματος των δραστηριοτήτων τους και για την προώθηση καλύτερων σχέσεων μεταξύ των υπαλλήλων και των κρατουμένων.
Η Επιτροπή επισήμανε επίσης ότι ο μικρός αριθμός ανήλικων που βρίσκονται στις κεντρικές φυλακές της Λισαβόνας αντιμετωπίζει κινδύνους και πρότεινε να μεταφερθεί το ταχύτερο σε καταλληλότερες εγκαταστάσεις.
Στην απάντησή τους οι πορτογαλικές αρχές αναφέρονται στα μέτρα που λαμβάνονται για την εφαρμογή εναλλακτικών μορφών έκτισης των ποινών, καθώς και στις συνεχιζόμενες επενδύσεις που γίνονται για τη βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές και ιδιαίτερα στην Κεντρική Φυλακή της Λισαβόνας.
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook