Άνετα κρεβάτια και πορνό… αυτή ήταν η επιβράβευση όσων έγκλειστων του Γκουαντάναμο δέχονταν να ενταχθούν στο πρόγραμμα διπλών πρακτόρων της CIA.
Με τη κωδική ονομασία «Penny Lane», η μυστική βάση του Γκουαντάναμο φιλοξενούσε πρώην κρατούμενους της διαβόητης φυλακής, όπου εκπαιδεύονταν για να γίνουν πράκτορες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Όπως αποκάλυψε το Associated Press, οι έγκλειστοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την εκπαίδευσή τους και έλαβαν την εντολή να ενταχθούν στην Αλ Κάιντα όπου είχαν «προγραμματιστεί» να εξοντώσουν τρομοκράτες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μεγάλος αριθμός των κρατουμένων αποφάσισε να σπάσει τα δεσμά του με την τζιχάντ και να πει το «ναι» στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία. Το αντάλλαγμα; Μισθός, προστασία της οικογένειας του πράκτορα σε ασφαλείς τοποθεσίες, καινούριες ταυτότητες και όχι μόνο…
Οι εκπαιδευόμενοι διέμεναν στην ειδικά διαμορφωμένη βάση «Penny Lane» που θύμιζε ξενοδοχείο, εξαιτίας των ανέσεών της.
Οκτώ μικρά κτίρια που είχαν κατασκευαστεί για να παραπέμπουν σε πανδοχείο, είχαν πραγματικά κρεβάτια με στρώματα και όχι κρεβάτια της φυλακής, τα δωμάτια ήταν ευρύχωρα, ενώ οι ένοικοι είχαν τη δυνατότητα να βλέπουν και ερωτικές ταινίες.
«Κάποιοι κρατούμενοι ζήτησαν και έλαβαν ταινίες πορνογραφικού περιεχομένου. Όμως, ένας από τους αξιωματούχους δήλωσε ότι η μεγαλύτερη πολυτέλεια, ήταν τα κρεβάτια. Δεν ήταν στρατιωτικού τύπου, αλλά πραγματικά κρεβάτια με στρώματα», αναφέρει το κείμενο του Associated Press.
Η μυστική βάση λέγεται πως λειτουργούσε μέχρι το 2006, ενώ η επιλογή των υποψηφίων γινόταν από μέλη της CIA, λίγες μόλις ημέρες από τον εγκλεισμό τους.
Βέβαια, τονίζεται ότι το έργο των πρακτόρων ήταν εξαιρετικά δύσκολο καθώς ελλόχευε ο κίνδυνος ο τρομοκράτης να παραπλανήσει τους ειδικούς, παρουσιάζοντας διαφορετική εικόνα από την πραγματική.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το δημοσίευμα το πρόγραμμα φέρεται να είχε αποτέλεσμα, καθώς αρκετοί τρομοκράτες της Αλ Κάιντα εξοντώθηκαν χάρη στους διπλούς πράκτορες, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις η CIA έχασε την επαφή της μαζί τους, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι έπαψαν να συνεργάζονται με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2009, ένας διπλός πράκτορας από την Ιορδανία, πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό σε στρατιωτική βάση του Αφγανιστάν, παρασύροντας στο θάνατο μία ομάδα της CIA. Μπορεί, θεωρητικά να είχε διακοπεί η λειτουργία της «Penny Lane», ωστόσο οι συνέπειες του προγράμματος ήταν ακόμα ζωντανές.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook