Να δοθεί στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε., τον προσεχή Δεκέμβριο, πρότεινε ο εισηγητής για την Αλβανία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νίκολας Βούλιανιτς, παρουσιάζοντας το πόρισμά του για τη χώρα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Το πόρισμα αυτό περιέχει 18 σημεία και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παρατηρήσεις από την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αλβανία, καθώς και την απόδοση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που έχουν αναλάβει τα Τίρανα με βάση τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πόρισμα εκτιμά το πνεύμα συνεργασίας και τη συμπεριφορά των πολιτικών κομμάτων κατά τη διάρκεια των εκλογών της 23ης Ιουνίου.

Ο κ. Βούλιανιτς ανέφερε ότι υπήρξε μια θετική πρόοδος στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις δυνατότητες, την ικανότητα και την αποφασιστικότητα της Αλβανίας προς την υλοποίηση τον κριτηρίων για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Το κείμενο καλεί την Αλβανία να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος και βελτίωση στην απόδοση των αρχών που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και ο Επίτροπος για την προστασία κατά των διακρίσεων.

Το κείμενο προτείνει βελτιώσεις στη λειτουργία των αρχών της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της ερευνητικής μεθοδολογίας τους. Στο πόρισμα υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Βούλιανιτς αποτίμησε θετικά το επίπεδο του σεβασμού και της εξασφάλισης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω το κλίμα ανοχής στην ευρύτερη κοινωνία όσο αφορά την εφαρμογή στρατηγικών για την ενσωμάτωση των Ρομά στην κοινωνία, καθώς και τα δικαιώματα τον ομοφυλοφίλων.

newsbeast.gr