Σε ανάλυσή της με τίτλο «Ισχυρισμός-σοκ: Στην Ελλάδα οι τράπεζες είναι ισχυρότερες από ότι εδώ» του δημοσιογράφου Jan Hurri, η φινλανδική ηλεκτρονική, οικονομική εφημερίδα «Taloussanomat» αναφέρεται στην έκθεση του καθηγητή Οικονομικών Επιστημών Paul De Grauwe και του ερευνητή Yuemei Ji, η οποία δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα, από το βελγικό ερευνητικό κέντρο CEPS (Centre for European Policy Studies). 

Η έκθεση με τίτλο «Strong Governments, Weak Banks» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όσο πιο ισχυρή είναι η θέση ενός κράτους στις χρηματοπιστωτικές αγορές, τόσο πιο ευάλωτες είναι οι τράπεζές του. Αντιθέτως, στην περίπτωση των ασθενών οικονομικά κρατών, οι τράπεζες έχουν εκ των περιστάσεων αναγκαστεί να «οχυρωθούν» με αποτελεσματικότερο τρόπο, έχουν δηλαδή μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια.

Με άλλα λόγια, οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ πιο ισχυρές από τις φινλανδικές, τονίζεται στο δημοσίευμα. Η υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση που χαίρει το φινλανδικό κράτος παρέχει στις τράπεζες της Φινλανδίας τη δυνατότητα να λάβουν μεγαλύτερα ρίσκα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, από ό,τι οι τράπεζες των χωρών σε κρίση θα τολμούσαν, γράφει ο κ. Hurri. 

Στο δημοσίευμα τονίζεται, επίσης, ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν τρεις φορές μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια σε σχέση με τις φινλανδικές.

newpost.gr